Jurekkk Napisano 20 Grudzień 2020 Napisano 20 Grudzień 2020 Witam znalazlem taki pierścionek na polu pytanie jakie datowanie może być tego pierścionka nigdzie nie mogę znaleźć podobnych
Erih Napisano 21 Grudzień 2020 Napisano 21 Grudzień 2020 15 godzin temu, karpik napisał: Szkło. Nikt nie pchał wtedy kamieni w szajsmetal. To nie szajsmetal tylko miedź albo brąz. W miedzi i brązie granaty widywałem często - to nie jest i nie był kosztowny kamień. PS Gniazda kamieni w takiej biżuterii często były srebrzone dla lepszego efektu.
Tyr Napisano 22 Grudzień 2020 Napisano 22 Grudzień 2020 Dokładnie maleńkie kamyczki były oprawiane. Szkło by było całkiem zmatowiałe. Znajdowałem i z kamyczkami i ze szkiełkami różnica była wyraźna.
Jurekkk Napisano 22 Grudzień 2020 Autor Napisano 22 Grudzień 2020 Dziękuję za informację datowanie XIX -XX wiek czy starszy ?
Tyr Napisano 20 Grudzień 2020 Napisano 20 Grudzień 2020 Po wyglądzie to podobny na miedzianą biżuterię w stylu art deco z rubinem i jakimiś kamykami półszlachetnymi. Taka miedziana biżuteria była powszechna również na przełomie xix i xx wieku.
Tyr Napisano 23 Grudzień 2020 Napisano 23 Grudzień 2020 Mnie ten wzór przypomina Art deco czyli lata po I wś.
Erih Napisano 20 Grudzień 2020 Napisano 20 Grudzień 2020 Myślę, ze raczej granat niż rubin, no i na pierścionek mi to nie pasuje. Raczej jakaś zapinka, broszka.
karpik Napisano 21 Grudzień 2020 Napisano 21 Grudzień 2020 Szkło. Nikt nie pchał wtedy kamieni w szajsmetal.
Jurekkk Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Napisano 21 Grudzień 2020 Wygląda bardziej na pierścionek widać że pługiem dostał
Pytanie
Jurekkk
Witam znalazlem taki pierścionek na polu pytanie jakie datowanie może być tego pierścionka nigdzie nie mogę znaleźć podobnych
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.