Rafalski76 Napisano 18 Listopad 2020 Napisano 18 Listopad 2020 Witam Proszę o pomoc w określeniu poprawnych barw oficerskich mundurów, a w szczególności rogatywek i obuwia na poniższym zdjęciu. Zdjęcie datowane jest na 1929 rok. Widoczni na zdjęciu 1) Major Szypowski 2) podpułkownik Wojciech Fryda, 4) generał Stanisław Kwaśniewski. Oraz co znajduje sie na rękawach generalskiego płaszcza. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Wiedzę chcę wykorzystać do koloryzacji tej fotografii.
Tyr Napisano 18 Listopad 2020 Napisano 18 Listopad 2020 Wężyk generalski - borta generalska – srebrny lub złoty noszony jest na otokach czapek, rękawach mundurów i prezentowany na proporczykach generalskich i marszałkowskich. Co do kolorów to pewnie ktoś określi fachowo numerem? Płaszcz oficerski wz 1924
Tyr Napisano 18 Listopad 2020 Napisano 18 Listopad 2020 Ale każdy w innym kolorze;) Może jest jakaś numeracja?
Sedco Express Napisano 18 Listopad 2020 Napisano 18 Listopad 2020 Czpaka oficerska i czapka generała wz. 1919
Rafalski76 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 18 godzin temu, Sedco Express napisał: Czpaka oficerska i czapka generała wz. 1919 Tak to wiem, chodzi mi bardziej o to że zarówno major Szypowski, jak i podpułkownik Fryda byli oficerami z tego co znalazłem w necie wojsk artyleryjskich, a co za tym idzie czy powinni mieć jakiś specyficzny kolor otoków. A druga sprawa to rogatywki obu Panów różnią się kolorem.
Tyr Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 Tu masz barwy otoków dopasuj. Czapka jaśniejsza to wz 27 https://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_broni_i_służb_Wojska_Polskiego_II_RP
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 Zwróć uwagę na zdjętą czapkę z lewej strony zdjęcia - okrągła, daszek okuty.
Tyr Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 Takie miała Policja Państwowa w tamtym okresie.
Rafalski76 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 1 godzinę temu, Sedco Express napisał: Zwróć uwagę na zdjętą czapkę z lewej strony zdjęcia - okrągła, daszek okuty. Czyli ta zdjęta czapka to policyjna?
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 Wszystko wskazuje, że policyjna. Uroczystość poświęcenia (czego ?) - jest biskup, generał, oficerowie to i zapewne musiał być jakiś komendant policji z tego rejonu.
Rafalski76 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 11 minut temu, Sedco Express napisał: Wszystko wskazuje, że policyjna. Uroczystość poświęcenia (czego ?) - jest biskup, generał, oficerowie to i zapewne musiał być jakiś komendant policji z tego rejonu. Miejscowość to Skarżysko Kamienna - poświęcenie figury Matki Boskiej, przynajmniej taki opis figuruję na stronie NAC
Edmundo Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 2 godziny temu, Tyr napisał: Takie miała Policja Państwowa w tamtym okresie. 19 minut temu, Sedco Express napisał: Wszystko wskazuje, że policyjna. Tak jest, wszystko wskazuje na czapkę oficera Policji Państwowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.