Skocz do zawartości

T-34 zdjety z postumentu do planu filmowego

aro333

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ta historia z obrócona wieżą i zabrudzonym środkiem czołgu co żywo przypomina mi dwa zabrane do warszawy T-34 z Łodzi.Pamientam ze za małolata tez przestalismy je penetrowac od środka jak ktos narobił do nich.To tak na marginesie wspomnien
Napisano
Sluchajcie jest chyba dalsza czesc tej historii z tym czolgiem.Dzisiaj w innej gazecie czytam o tym czolgu i co widze-czolg mial byc wypozyczony do filmu za 20 tys .Pozatym mial byc umobilniony w rolniczym osrodku rolniczym w danej wsi.Widac gmina sie ciut zabezpieczyla w ten sposob no i zarzadala dodatkowo kaucji za sprzeta.Jeszcze przed swietami miala przyjechac ekipa z owej firmy wypozyczajacej ten czolg do planu filmowego aby przeprowadzic wstepne ogledziny no i jakiestam remonty poczynic.Nikt sie jednak nie zjawil >Gazeta zaczela poszukiwac tej firmy, skontaktowano sie ze Stowarzyszeniem Filmowcow Polskich , Zwiazkiem Autorow i Producentow Audiowizualnych oraz z Krajaowa Izba Producentow Audiowizualnychale tam nikt nie slyszal aby mialo sie krecic film na temat Czechoslowacji no i nie miala zielonego pojecia o firmie wynajmujacej czolg.Ciekawe co dalej z tego wyjdzie.W gaziecie jest podana nazwa firmy , oczywiscie jej nie podam bo nie wiem czy mozna.
Tak wiec czolg chyba ocalal , jest nawet jego zdjecie zaparkowanego i przykrytego folia na terenie osrodka remontowego.
Napisano
Ha ha ha ha ha

No i chyba wyszło na nasze ze z tym filmem to lipa.
Może ktos z władz gminnych bywa na naszym forum
i poszedł po rozum do głowy aby przed oddaniem
czołgu zabezpieczyć sie ,co by takie cacko powróciło na swoje miejsce.

Straszne jest jednak to że przed zdjeciem czołgu nikt z władz gminnych nie zatroszczył sie o to, aby sprawdzic wiarygodność firmy majacej zabrac takie cacko.
Napisano
O kręceniu lufą raz w proboszcza raz w sołtysa to głośno było. W wybo*czej(zakaz umieszczania reklam;) był o nim artykuł na pół strony.
Co do Rudego z czterech pancernych to ten pocienty co nim kręcili wnętrza stoi w muzeum w Poznaniu. Ten co kręcili nim a zewnątrz" podobno też stoi w jakimś muzeum czy skansenie ale ma obciętą lufę i pomalowaną na czerwono. Szarik zato został po filmie wypchany i teraz kurzeje gdzieś w szafie.
pzdr
Napisano
W forcie Czerniakowskim w Warszawie stoi sobie T-34-85 z nr. 102 i innymi atrybutami Rudego". Co ciekawe owe oznaczenia są napewno bardzo stare bo zardzewiały razem z czołgiem.
Napisano
O tym Rudym z Obcientą lufą to czytałem kilka lat temu w prze*roju(patrz wyrzej;). A teraz z innej beczki:
Cytat z książki R.Wójcika Łowcy Potworów":
Inż. Andrzej Iwanow (...) "Zobaczy pan, że za parę lat nie będzie po tych czołgach(T-34) śladu, a do filmu będą chcieli je mieć, z pomnikowych cokołów zdejmą?\"
Prorok jaki czy co?
pzdr
  • 9 months later...
Napisano
Hmmmm... Ten T-34 w którym kręcili sceny wewnątrz czołgu stoi w Poznaniu a co z tym drugim? Wersje są dwie przytoczona wyżej z przekroju" i bardziej prawdopodobna, z którą spotykam się naokrągło, że stoi on na forcie czerniakowskim. Sprawdziłem stoi tam faktycznie T-34 o numerze 102 ze wszystkimi napisami ale czy to ten sam? Osobiście wierze w tą o forcie bo przekrój" zawsze mi śmierdział fantasy ale czy ktoś morze potwierdzić jak to faktycznie z nim było? I co się stało z szarikiem nie wierze, że wytresowanego psa wypchali?? Wypycha się wogle psy??
pzdr
Garfield
Napisano
witam w ciągu ostatnich 3-5 tygodni widziałem fragment programu w którym kolekcjoner mówił że kupił rudego na dowód pokazano numer odlany na wieży odrazu właczyłem kasetę zfilmem i sprawdziłem zgadzało siś pozd
Napisano
T-34 miało taki numer na wierzy ten z Czterech..." był 3 cyfrowy mogę sprawdzić dokładnie bo właśnie jestem na etapie przerabiania całej seri na kasetach;. Polsmol może coś szerzej o trzech różnych odmianach?
pzdr
Garfield
Napisano
Pancernych oglądałem już dawno temu, ale pamięam, że ich pierwszy czołg to T34-76 (wczesna odmiana) potem mieli późną odmianę t-34-76 a na koniec T-34-85.

W ogóle w pancernych można objrzeć sporo ciekawego sprzętu.
Napisano
No właśnie nie do końca. W książce czołg się zmienia, w filmie teoretycznie też, ale występuje ciągle T-34-85, od pierwszego odcinka :(. Szkoda, nie?

Krzysiek
Napisano
No właśnie czołg zmienia się tylko w książce;( W filmie występują tylko T-34/85 i IS-y (chyba) poprzerabiane na panthery.
pzdr
Garfield
Napisano
sorry polsmol ale napewno wszystkie czołgi w 4-pancernych to 85 nawet tygrysy ,innymi pojazdami które pamietam są halftruck grający sdkfzeta i btr 152.
Napisano
Dokładnie nww dodatkowo jakieś inne czołgi (ISy?) Robiące za Panthery w odcinku Fort Olgierd". Co do szarika to na końcu pisze, że szarik to pies milicyjny. Usypiali by i wypychali milicyjnego psa????
pzdr
Garfield
Napisano
A ja miałem nawet gdzieś (lub mam) fotke (chyba) z Gazety Wyborczej tegoż wypchanego Szarika. Nie wiem czy aby nie stoi, w którejś ze szkół policyjnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie