Jedburgh_Ops Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 Szkoda, że nie mam czasu, bo mógłbym ten wątek zalać grubymi setkami tego typu grafik amerykańskich i brytyjskich z II wojny. Były to czasy, gdy zarówno w prasie codziennej, jak i fachowej, jeśli nie było dobrej ilustracji do tekstu to się najmowało grafika, który tworzył jakąś własną wizję do tego, o czym mówił tekst jakiegoś artykułu, albo jakiejś reklamy. Mam tego tonę, tylko czasu niestety już nie. Ale pokibicuję wątkowi. Cytuj
formoza58 Napisano 13 Październik 2020 Autor Napisano 13 Październik 2020 Są wśród tych co wrzucam i rysunki brytyjskie i amerykańskie. Materiału jest na co najmniej dwie części Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 Już same tylko okładki czasopism z tamtych czasów były takie, że na ASP można by niejedną magisterkę napisać na temat grafiki tego okresu. Cytuj
formoza58 Napisano 13 Październik 2020 Autor Napisano 13 Październik 2020 Teraz, Jedburgh_Ops napisał: Już same tylko okładki czasopism z tamtych czasów były takie, że na ASP można by niejedną magisterkę napisać na temat grafiki tego okresu I robili Jedburgh, oj robili . Znam jednego, który na ich podstawie, stworzył ciekawe prace w temacie... Dzieje Oręża Polskiego Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 Ponieważ ja nie lgbt plus ani minus, więc to jedna z moich najulubieńszych grafik drugowojennych, albo i najulubieńsza; mam ją w oryginale. Niesamowicie zniewalająco i uwodzicielsko wyrysowali tu aktorkę Joan Bennett. Cytuj
formoza58 Napisano 13 Październik 2020 Autor Napisano 13 Październik 2020 A tutaj reklama z 1940 roku. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 Wszelkiej maści fantaści to mieli wtedy dobrze. Nie było takiej rzeczy, jakiej nie kupiłby ciemny lud. Tu przykład z 1943 r. Cytuj
formoza58 Napisano 13 Październik 2020 Autor Napisano 13 Październik 2020 A tutaj rok 1930...Nad Francją. Cytuj
formoza58 Napisano 13 Październik 2020 Autor Napisano 13 Październik 2020 Anglia, wrzesień 1940 rok. Cytuj
balans Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 (edytowane) 35 minut temu, formoza58 napisał: Jw. Nad Londynem. Te rysunki są w większości z Der Adler, mam trochę tych gazetek. Ten z Ju 88 akurat ilustrował artykuł o walkach na froncie wschodnim, a więc nie Londyn. Natomiast te w odcieniu niebieskim, to początek 1940 roku. Edytowane 13 Październik 2020 przez balans Cytuj
formoza58 Napisano 13 Październik 2020 Autor Napisano 13 Październik 2020 Teraz, balans napisał: Te rysunki są w większości z Der Adler, mam trochę tych gazetek. Ten z Ju 88 akurat ilustrował artykuł o walkach na froncie wschodnim, a więc nie Londyn. Natomiast te w odcieniu niebieskim, to początek 1940 roku. Spośród setek rysunków i akwarelek, kilkadziesiąt mam nie opisanych i próbuję uporządkować. jest sporo z " Die Wermacht", wydawnictw niemieckich i różnych innych pism , co mi wpadło przez lata... Dzięki Balans, pewnie nie ostatni Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi