Skocz do zawartości

II Wojna światowa w grafice, z lat 1939- 1945.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szkoda, że nie mam czasu, bo mógłbym ten wątek zalać grubymi setkami tego typu grafik amerykańskich i brytyjskich z II wojny. Były to czasy, gdy zarówno w prasie codziennej, jak i fachowej, jeśli nie było dobrej ilustracji do tekstu to się najmowało grafika, który tworzył jakąś własną wizję do tego, o czym mówił tekst jakiegoś artykułu, albo jakiejś reklamy. Mam tego tonę, tylko czasu niestety już nie. Ale pokibicuję wątkowi.

• Odpowiedzi 524
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Teraz, Jedburgh_Ops napisał:

Już same tylko okładki czasopism z tamtych czasów były takie, że na ASP można by niejedną magisterkę napisać na temat grafiki tego okresu

I robili Jedburgh, oj robili .  Znam jednego, który na ich podstawie, stworzył ciekawe prace w temacie... Dzieje Oręża Polskiego ? 

Napisano

Ponieważ ja nie lgbt plus ani minus, więc to jedna z moich najulubieńszych grafik drugowojennych, albo i najulubieńsza; mam ją w oryginale. Niesamowicie zniewalająco i uwodzicielsko wyrysowali tu aktorkę Joan Bennett.

1.thumb.jpg.bfd5382b03bb1abdc5c41b922f3f7247.jpg

Napisano (edytowane)
35 minut temu, formoza58 napisał:

Jw.

Nad Londynem.

wo 41r nalott.JPG

Te rysunki są w większości z Der Adler, mam trochę tych gazetek. Ten z Ju 88 akurat ilustrował artykuł o walkach na froncie wschodnim, a więc nie Londyn. Natomiast te w odcieniu niebieskim, to początek 1940 roku.

Edytowane przez balans
Napisano
Teraz, balans napisał:

Te rysunki są w większości z Der Adler, mam trochę tych gazetek. Ten z Ju 88 akurat ilustrował artykuł o walkach na froncie wschodnim, a więc nie Londyn. Natomiast te w odcieniu niebieskim, to początek 1940 roku.

Spośród setek rysunków i akwarelek, kilkadziesiąt mam nie opisanych i próbuję uporządkować.  jest sporo z " Die Wermacht", wydawnictw niemieckich  i różnych innych pism , co mi wpadło przez lata... Dzięki Balans, pewnie nie ostatni ?