Skocz do zawartości

Pocisk w dębowej desce.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem do przetarcia na deski potężną kłodę dębową, długą na 4m i około metr średnicy. Podczas cięcia w okolicy rdzenia drzewa natrafiłem na ciemną smugę świadczącą o obecności metalu w drewnie. Podczas kolejnych cięć okazało się, że przeciąłem pocisk o długości około 5cm. Licząc po słojach, tkwił w drewnie ponad sto lat. Czy taka deska o długości 4m, szerokości 94cm i grubości 5cm, z widocznym ponadstuletnim pociskiem, jest dużo warta?

Napisano
21 godzin temu, Polobroda napisał:

Licząc po słojach, tkwił w drewnie ponad sto lat.

Nie wiesz ile lat tkwił, wiesz tylko w jak starej części pnia utkwił.  Trzeba by ocenić uszkodzenia drewna na trasie wlotu i ustalić od których słojów rana się zabliźniła.

Napisano
2 godziny temu, takafura napisał:

Nie wiesz ile lat tkwił, wiesz tylko w jak starej części pnia utkwił.  Trzeba by ocenić uszkodzenia drewna na trasie wlotu i ustalić od których słojów rana się zabliźniła.

Słuszna uwaga! Mam pociętą całą kłodę i poukładaną po kolei, tak jak były cięte deski. Można ustalić te zabliźnienia. Z tego co pamiętam, to już na kolejnej desce nie było śladu wlotu pocisku.

Napisano

Niestety fant bez wartości  Na terenach gdzie były prowadzone działania wojenne bardzo często zdarzają się drzewa z występującymi w nich odłamkami , pociskami i innymi rupieciami wbitymi i zarośniętymi i zabliźnionymi przez czas i przyrodę. Rozmawiając z pilarzami czy stolarzami to żaden nowość na szczęście z wyminą drzewostanu z roku na rok jest tego coraz mniej . Dla stolarzy to istna gehenna bo taki pocisk jak się nie zauważy niszczy tak ostrza heblarek jak i zęby w piłach . Obecnie zęby w piłach talerzowych coraz częściej to zęby z węglików spiekanych osadzanych w pile na mosiądzu które takie odłamki wyrywają niszcząc piłę bezpowrotnie a w heblarce zmusza stolarza do wymiany ostrzy w heblarkach i ich powtórnego ostrzenia. Także nie jest to jakiś rarytas , deska felerna bo raz przebarwiona dwa do zakołkowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie