archei Napisano 25 Czerwiec 2020 Napisano 25 Czerwiec 2020 Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego żołnierzyka prl (kioskowa) co to jest za postać , jaka formacja wojskowa ? jaka narodowość lub cokolwiek co pomoże w temacie ma on fajkę i jak się wydaje psa na rekach lub gra na dudach.
Tyr Napisano 25 Czerwiec 2020 Napisano 25 Czerwiec 2020 Dudziarz -ale jakiej armii? Kolorystyka dziwna.
formoza58 Napisano 25 Czerwiec 2020 Napisano 25 Czerwiec 2020 Dawne Wojsko Polskie . Tak, dudziarz chorągwi węgierskiej, bodajże XVII wiek. Nie pies, tylko skóra kozicy (?). Figurka chyba rodem z PRL-u.
archei Napisano 26 Czerwiec 2020 Autor Napisano 26 Czerwiec 2020 super dziękuje za odpowiedz "formoza58" z co to jest za album / książka ?
Edmundo Napisano 26 Czerwiec 2020 Napisano 26 Czerwiec 2020 2 godziny temu, archei napisał: co to jest za album / książka ? "Dawne Wojsko Polskie. Ubiór i uzbrojenie" autorstwa Karola Lindera, Wydawnictwo MON, Warszawa 1960 r.
formoza58 Napisano 26 Czerwiec 2020 Napisano 26 Czerwiec 2020 Nie ma za co Jak go zobaczyłem, to w jednej chwili skojarzyłem z tym, który Karol Linder umieścił w swoim albumie. Po barwach i dudach, bo sama figurka odbiega od rysunku ... Ten album jest zawsze obecny na aukcjach , po " normalnych" cenach .
Edmundo Napisano 26 Czerwiec 2020 Napisano 26 Czerwiec 2020 Godzinę temu, formoza58 napisał: Ten album jest zawsze obecny na aukcjach , po " normalnych" cenach . I dlatego warto go nabyć choć nieco trąci już "myszką" ale jednak warto.
formoza58 Napisano 26 Czerwiec 2020 Napisano 26 Czerwiec 2020 Dostałem pół wieku temu od Wujka. Potem pojawiło się niemało ciekawszych i rzetelniejszych pozycji, ale się z nim nie rozstaję Tak , jak wspomniał Edmundo... Warto.
archei Napisano 26 Czerwiec 2020 Autor Napisano 26 Czerwiec 2020 a jakie macie na myśli pisząc "ciekawszych i rzetelniejszych pozycji" ?
balans Napisano 26 Czerwiec 2020 Napisano 26 Czerwiec 2020 18 godzin temu, formoza58 napisał: Tak, dudziarz chorągwi węgierskiej, bodajże XVII wiek. Drobna poprawka, chorągwie węgierskie u nas to wiek XVIII.
formoza58 Napisano 26 Czerwiec 2020 Napisano 26 Czerwiec 2020 Zweryfikowałeś moje "bodajże". Tak jest, jak na tablicy albumu
Pytanie
archei
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego żołnierzyka prl (kioskowa) co to jest za postać , jaka formacja wojskowa ? jaka narodowość lub cokolwiek co pomoże w temacie ma on fajkę i jak się wydaje psa na rekach lub gra na dudach.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.