NATANael Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 Tu nieco lepiej widać orła 147 pułkuW 1813 roku powstały pułki liniowe o numerach 134-156. => 147 Pułk Piechoty Liniowej którym dowodził płk. Benoit Prosper Sibuet został częścią 2 Brygady - gen. Jean Aurèle de Boisserolle 17 Dywizji, którą dowodził gen. Jacques Pierre Louis Puthod V Korpusu Wielkiej Armii dow. gen. dyw. Jacques Alexandre Law de Lauriston => 142 Pułk Piechoty Liniowej pod dowództwem płk. Jean-Louis Boudin de Roville należał do 2 Brygady - gen. Gratien Dumoulin 11 Dywizji, którą dowodził gen. dyw. Étienne Pierre Ricard III Korpusu dow. marszałek Michel NeyBędę bardzo wdzięcznym za wszelkie szczególiki dot. onych pułków ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NATANael Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 No i w drugim poście nie załadowałem fotki - nic to...jak powiedział jeden taki mały ale wielki za to teraz władowałem tą ostrzejszą na której lepiej widać orła 147 pułku.* W 1813 roku powstały pułki liniowe o numerach 134-156. => 147 Pułk Piechoty Liniowej którym dowodził płk. Benoit Prosper Sibuet został częścią 2 Brygady - gen. Jean Aurèle de Boisserolle 17 Dywizji, którą dowodził gen. Jacques Pierre Louis Puthod V Korpusu Wielkiej Armii dow. gen. dyw. Jacques Alexandre Law de Lauriston => 142 Pułk Piechoty Liniowej pod dowództwem płk. Jean-Louis Boudin de Roville należał do 2 Brygady - gen. Gratien Dumoulin 11 Dywizji, którą dowodził gen. dyw. Étienne Pierre Ricard III Korpusu dow. marszałek Michel NeyBędę bardzo wdzięcznym za wszelkie szczególiki dot. onych pułków ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NATANael Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 13,3 cm x 11,2 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 w jakich łokolicach kolega kopie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NATANael Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 Witaj sza.man :)- szczególnie lubię zwiedzać łokolice ciekawe historycznie ;)Wczoraj doszedł mały guziczek 29 Pułku Piechoty Lekkiej a dziś dziwnostka - mały guzik z napisem ORPHELINS DE BRUXELLES - taki jak tu: http://forum.napoleon1er.org/viewtopic.php?f=7&t=18285Przy okazji tu można zobaczyć ciekawe czapeczki http://www.napoleon1er.org/galerie/displayimage.php?album=50&pos=11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 pytam, bo po numerach guziczków sądząc, to chadzamy tymi samymi ścieżkami.No ale to ptaszysko to mnie rozwaliło i- co tu dużo mówić- zazdrość zżera jak gadzina...Czy ten orzełek to czasem, nie wyłowiony z rzeki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NATANael Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 - Nie był złowiony ;) Ptaszydło pochodzi z zupełnie innego miejsca niż reszta a tą zżerającą gadzinę to najlepiej wygoń jak najdalej i niech już nigdy nie wraca :)Wracając do tematu: Co można jeszcze znaleźć po Napoleonie?" znalazłem trochę fotek z guzikami. Mam nadzieję że podanie tu linków jest dozwolone.Guziki>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Zaznacz + przy Napoleońskie=> http://www.buttonarium.eu/wyszukiwarka.pl.php=> http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/napoleonskie/napoleonskie.htm=> http://www.ojczyzna-suwalszczyzna.pl/guzikiwojskowe.htmlRozmiary kulek - może się komuś przyda>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>13,5 mm - pistoletowe rosyjskie lub używane w kartaczach14,1 mm - francuskie sztucery15,5 mm - pistolety pruskie16-16,5 mm - karabiny i pistolety francuskie17-17,6 mm - karabiny pruskie 17,2 mm - karabiny austriackie 17,65 mm - karabiny saskie 18-18,5 mm - to prawdopodobnie kule rosyjskie do zakupionych w Anglii karabinów Brown Bess kal. lufy 19 mm19,2 mm - prawdopodobnie kule do kar. rosyjskichNa fotce w środku widać monetę III PHENNIG 1803, obok wspomniane wcześniej guziczki. Odlewki ołowiane na dole mają średnicę 15,5mm 11,5 i 10mm Powyżej jakaś plomba. Całe kulki mają 16-16,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 ja przeważnie trafiam guziki gwardyjskie cynowe w agonalnych stanach.Z mosiężnymi inna historia, ale tych dużo mniej w polu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adolfinio96 Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Przepraszam że nic nie wnoszę do wątku ale chciałem się zapytać czy orzełek ze zdjęcia 2007-07-26 21:15:00 został już w pełni zidentyfikowany . Z góry dziękuje za odpowiedź . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 adolfinio96 to orzeł z blachy naczelnej czapki wojskowej z okresu księstwa warszawskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 odlewany od czapki? jakieś źródło ikonograficzne ?w.g. mnie to orzeł od patrontaszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Natanael, jakiej średnicy są te duże guziki gwardysjskie?ps. piękny oreł ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 szadoł nie popisuj się ignorancją (przynajmniej nie tutaj)Tak się składa, że orzełki te BYŁY odlewane. A źródło to se poszukaj papcio google się kłania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adolfinio96 Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Dzięki za odzew mój orzełek pochodzi tak jak napisałeś ShadowN prawdopodobnie z patrontaszu gdyż posiada ucho do mocowania (jak coś pomyliłem to poprawcie ) . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adolfinio96 Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Korowiow byłbym bardzo wdzięczny jak byś dal jakieś foto lub obrazki pomagające w zidentyfikowaniu . Mój orzełek jest odlewany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 30 Wrzesień 2011 Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Korowiow ignorancja to jest twoje podejście do tematu, bo nie podajesz źródła.Znam w zasadzie większość zachowanych w PL nakryć głowy z okresu Xięstwa i nad oryginalnością czy pochodzeniem niektórych można by się mocno zastanawiać, pomijam fakt ile z nich jest przeróbkami z pruskich i innych.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daros69 Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Witam.To może ja coś dołożę tzn. orła z oficerskiej ładownicy Gwardii Napoleona i trąbkę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daros69 Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daros69 Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Fragment stopki z rosyjskiego karabinu skałkowego z bitwy pod Heilsbergiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbaton Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 Daros69 - fajne cudeńka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamiec Napisano 25 Styczeń 2012 Share Napisano 25 Styczeń 2012 znalezione w miejscu gdzie podobno stacjonowaly wojska napoleonskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamiec Napisano 25 Styczeń 2012 Share Napisano 25 Styczeń 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamiec Napisano 25 Styczeń 2012 Share Napisano 25 Styczeń 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 26 Styczeń 2012 Share Napisano 26 Styczeń 2012 Nie jestem pewien czy ma to coś wspólnego z epoką. NA przedmiocie wg. mnie znajduje się Chrystogram IHS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.