Gość Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Nie, ale może być przybliżył, co jest co?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoWheris Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 hmmmm, bardzo ciekawe pomsee. Powiedz gdzie jeszcze można znaleźć takie cacka? Wielkopolska raczej nie jest bogata w takowe. Daj znać, jeśli nie chcesz publicznie to na maila: sylvek01@interia.pl Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 A mnie się cholernie podobało. Możesz powiedzieć +- gdzie?slawros@poczta.onet.plMyślałem że tu są tylko obie WŚ.Ciągle mam się wybrać gdzieś daleko tylko czasu nie starcza, aż tu parę tygodni temu dokonałem odkrycia" że codziennie dwa razy przejeżdżam przecież przez Raszyn1809.pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 no właśnie, czy ktoś tu coś szukał, może podpowiedzieć cokolwiek, fotki fantów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Z Raszynem lepiej uważać. Próbowałem raz,prawdopodobnie ktoś nasłał panów w niebieskich mundurkach. Cały teren grobli i okolic jest rezerwatem i ostoją ptaków. Cały dzień kręci się pełno ludzi na spacerkach a komenda jest oddalona o 3 minuty piechotą. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Witam,Raszyn to nie tylko grobla - to było starcie wielu tysięcy żołnierzy na dosyć rozległym obszarze. Proponuję zadać sobie trochę trudu, poszukać map na których została przedstawiona dyslokacja jednostek i przebieg kolejnych faz bitwy, z pewnością ten trud zaowocuje znaleziskami. Myślę, że grobla i okolice są wyczyszczone nawet z drobnych odłamków II wojennych. Przypuszczam, że z Raszynem jest tak jak z Olszynką Grochowską - mogą wyjść ciekawe fanty, ale będzie to efektem kilkudziesięciu wycieczek. Trzeba mieć wyjątkowo silną motywację, a i tak efekty będą niewspółmierne do włożonego wysiłku. Jak ktoś się nie boi i lubi mocne wrażenia - groblę i okolice można atakować nocą, obstawiam, że wtedy poszukiwaczem nie zainteresuje się nawet pies z kulawą nogą;-)Pozdrawiam i życzę sukcesów:-)SZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Grobla, stawy i Falenty z w/w powodów oczywiście odpadają, za długo kasę zbierałem. Myślę raczej o skrzydłach, tj Puchały albo Jaworowa. Mapki właśnie przeglądam. Czy są ślady w terenie po szańcach artlerii na wys. Jaworowej ale po PD str. Raszynki?pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominic Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 cze widzialem na wiosne jak cos przerabiali na grobli chyba cos podnosili.moze ktos cos wie? [w nocy pilnuja rybek niestety]co u ciebie szz odezwij sie to skoczymy na 2-3h a jakby byl ktos chetny to w pondz z rana robimy wypad na kilka godz pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 Właściwie to by wypadało bardziej na wys. Rybia.Nast.pyt.:- z planów wynika że nie było tam stanowisk armat tylko w samej Jaworowej,tak?- czy w Puchałach są jakieś resztki magazynu gdzie zginął płk. Godebski? - były jakieś konkretne starcia w rej. Puchał czy nie? Natrafiam na sprzeczne info., od przejażdżek" kawalerii po walki o przekroczenie rzeczki z artylerią włącznie.Korzystam głównie z książki H.Kaszuba Dzieje Raszyna i Falent", sporo fajnych mapek ale kopie zwykle słabej jakości. Co możecie polecić innego?Liczę na jakiś odzew.slawros@poczta.onet.plpzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLAF Napisano 10 Październik 2004 Share Napisano 10 Październik 2004 jutro wybieram się do puchał pogrzebać trochę w ziemi,tam gdzie ścieli kukurydzę,jeżeli ktoś jest chętny to może dołączyć-zapraszam olaf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 10 Październik 2004 Share Napisano 10 Październik 2004 Czyli w poniedziałek.... +- o której? Bo jeżdżę tamtędy do i z roboty, rano to na sygnale, szczeg. w poń., ale tak koło 16....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLAF Napisano 11 Październik 2004 Share Napisano 11 Październik 2004 byłem dziś rano ale niestety wykrywacz dostał pie......,chętnie się z tobą umówie na jakiś wypad ,mam szwagra który mieszka w jaworowej więc tam tesz można pokopać.mieszkam w nadarzynie telefon do mnie 7298655,ewentualnie daj namiary do siebie.a co do znależisk to rok temu znalazłem sporo kul muszkietowych,dwa krzyżyki prawosławne,srebrną monetkę,trochę guzików itp drobnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominic Napisano 11 Październik 2004 Share Napisano 11 Październik 2004 cze jak macie ochote to rano jedziemy na modlin oki10 z centrum pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
archeo Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 dominic kto jedzie, bo rozumiem że mowa jest o dniu dzisiejszym czyli wtorek?Sebastian archeo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Ludzie jak wy to robicie?! Wygraliście w totka? Też bym pojechał ale robota,rodzina itdOlaf: z w/w powodów jestem kiepskim w tym roku towarzyszem wypraw (małe dzieci, duża żona itp :))bo nieprzewidywalnym czasowo, może przyszły rok będzi luźniejszy. Ale będę pamiętał i się odezwę.Czy doszedł mój mail na Twojego priva (w niedziele)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominic Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 cze czy jutro po poludniu[sroda] lazi kto po raszynie okolice cm pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominic Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 jak ostatnie wyjscie -olaf pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 ja jutro nie :(zgnije mi ta piszczała... gdzie ona zresztą leży..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominic Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 nie martw sie i tak nudy kolejna kula armatnia:} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Miłosz ma rację. Górowo jest b. ciekawą lokalizacją. Ta zasrana rzeczka" może zawierać kilka b. ciekawych reliktów. Reszta na wiosnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Tak w nawiązaniu do tej gruszki i Kościuszki - to opodal Tarczyna jest wieś co się zwie Werdun (lub Werdoń w zależnościod mapy). Mieszkańcy twierdzą że tak nazwali Francuzi jak szli z Cesarzem ( tylko nie pamiętam czy szli w te czy już z powrotem : )) ) . Zaś w Babsku jest (jescze bojuż usycha ) dąb pod którym miał Cysorz odpoczywać ( gdyby tak naprawdę nocował, odpoczywał i co tam jeszcze - to na mój gust za cholere by do Rosji nie doszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLAF Napisano 25 Październik 2004 Share Napisano 25 Październik 2004 pochodziłem dziś sobie trochę w puchałach,ale generalnie wychodziła drobnica typu boratynka,kopiejka z1855,1grosz polski z 1894i jakaś monetka do rozszyfrowania z 1755 z napisem avgysty lub coś zbliżonego,2łyżki z jakimiś ozdóbkami,kulki muszkietowe,i chyba jakiś element od mónduru,2 łuski,2guziki itp.co do mejla to nie mogłem przeczytać,brat zmienił i nie pamięta hasła-tak mi powiedział,piszę dopiero teraz bo była mała pszeprowadzka i nie miałem dostępu,a co do policji to mijały mnie 2 radiowozy i nic nie zaregowali czyli nie jest tak żle.pozdrawiam wszystkich,slw -też niestety zacząłem chodzić od 2 tygodni do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 25 Październik 2004 Share Napisano 25 Październik 2004 Witam!Od paru tygodni przejeżdżając przez Puchały wypatruję oczy za piszczałkowcami, dziś też, ale bez skutku. Na razie i tak miałbym czas tylko na przybicie piątki, ale może niedługo... tylko że pewnie już będzie trzeba po ciemku. Sie zobaczy. Czuwam w każdym razie.A na robotę nie narzekaj to teraz też skarb :)pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek354 Napisano 26 Październik 2004 Share Napisano 26 Październik 2004 W zeszłym roku byłem nad Berezyną w Studziance dokładnie w miejscu bitwy. Przyplątał się jakiś miły staruszek. Pogawędziliśmy troszkę.Zapytałem czy cos z tej ziemi wychodzi czasem, przyniósł skrzynie / taką po jabłkach/ pełną różnych drobiazgów.za dwa dolary kupiłem jakiś bagnet, klamrę, ostrogi i jeszcze cosik.Gdyby to nie Białoruś oj przez rok pewnie chodziłbym tam z piszczałką.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 26 Październik 2004 Share Napisano 26 Październik 2004 Jedna zbiorowa mogiła napoleończyków Połczyn Zdrój, druga Szczecinek. Wracali z pod Moskwy. Pozdrawiam hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.