Wermacht Napisano 28 Kwiecień 2020 Napisano 28 Kwiecień 2020 Witam posiadam w swoim zbiorze taki oto pocisk.Nie mam pojęcia do jakiego okresu go dopasować oraz z jakiej broni został wystrzelony. Wysokość 2.6 cm Szerokość przy podstawie 5.5 mm
dzikusek Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 4 godziny temu, vis1939 napisał: Kaliber podany przez autora wątku jest z dupy, lub raczej z nieumiejętności posługiwania się nawet linijką - o posiadanie suwmiarki nawet nie podejrzewam.Sam pocisk to 7,92mm lekki "S" lub ewentualnie 7,62mm lekki mosiek.Nie wiem w którym miejscu jest to podobne do 5,56 czy 5,45 ale zapewne na tych dwóch typach kończy się edukacja w WOT. Z całym szacunkiem ale pocisk 7,62 mosin ma w podstawie średnice 7,65 mm, nie sądzę że autor postu umieszczając wymiar w dziesiątych milimetra nie umiał posługiwać się suwmiarką na tyle żeby zgubić 2 mm a założenie ze jego pomiary są do dupy i nie wie jak posługiwać się linijka są z „dupy wzięte „. Ja nie mam powodu nie wierzyć w poprawność pomiarów autora postu i stwierdzam po wymiarach iż nie jest to 7,62 mosin a tym bardziej 7,92 mauser.
vis1939 Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 49 minut temu, dzikusek napisał: Ja nie mam powodu nie wierzyć w poprawność pomiarów autora postu Nie przejmuj się, taka naiwność mija po kilkunastu latach na forum i w terenie.Do tego czasu daruj sobie doradzanie na forum w tematach o których masz szczątkowe pojęcie.
sqr Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 53 minuty temu, dzikusek napisał: Z całym szacunkiem ale pocisk 7,62 mosin ma w podstawie średnice 7,65 mm, nie sądzę że autor postu umieszczając wymiar w dziesiątych milimetra nie umiał posługiwać się suwmiarką na tyle żeby zgubić 2 mm a założenie ze jego pomiary są do dupy i nie wie jak posługiwać się linijka są z „dupy wzięte „. Ja nie mam powodu nie wierzyć w poprawność pomiarów autora postu i stwierdzam po wymiarach iż nie jest to 7,62 mosin a tym bardziej 7,92 mauser. Pociski mosin i mauser wyglądają dokładnie tak jak ten o który jest pytanie. Znajdź inny pocisk który tak wygląda i ma kaliber 5.5 mm... Już wcześniej upierales się, że jest to ss109 Nato, który wygląda zupełnie inaczej i nie jest kwadratowy...
Tyr Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Mosiek, pierwszo-wojenny nierdzewny z typowym "zwężeniem w talii" .Mausery były trochę inaczej obkuwane w łusce i były melchiorowane a w całości rdzewne.
vis1939 Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Nasze 7,92 lekkie "S" też miały płaszcze melchiorowe lub stalowe melchiorowane.No ale tu faktycznie najpewniej mosiek, patrząc już na wysokość zacisku w łusce. a najlepiej to spojrzeć na denko, mośki mają lekko wydrążone.
sqr Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Moim zdaniem bez wątpienia mosin, ale niech ktoś obali tę teorię bez precyzyjnych i wiarygodnych parametrów...
dzikusek Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 10 godzin temu, vis1939 napisał: Nie przejmuj się, taka naiwność mija po kilkunastu latach na forum i w terenie.Do tego czasu daruj sobie doradzanie na forum w tematach o których masz szczątkowe pojęcie. To czy będę doradzał czy nie to jest moja sprawa a nie Twoja. Od tego jest forum. Ale widzę ze kolega od tej wiedzy ma tak zlasowany mózg ze z góry sobie zakłada ze wszyscy inni posiadają szczątkowe pojęcie np o mierzeniu linijka czy suwmiarka. Pocisk mosina wczoraj sam mierzyłem i nie jest to 5,5 mm.
dzikusek Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 10 godzin temu, sqr napisał: Pociski mosin i mauser wyglądają dokładnie tak jak ten o który jest pytanie. Znajdź inny pocisk który tak wygląda i ma kaliber 5.5 mm... Już wcześniej upierales się, że jest to ss109 Nato, który wygląda zupełnie inaczej i nie jest kwadratowy... Kolego nie uparłem się, gdy pokazałeś mi zdjęcia ss109 przyznałem Ci racje ze na pierwszy rzut oka jest inny. oczywiście ze poszukam sugerując się podanymi przez autora wymiarami a nie idąc na łatwiznę „bo podobny”
sqr Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 Godzinę temu, dzikusek napisał: Kolego nie uparłem się, gdy pokazałeś mi zdjęcia ss109 przyznałem Ci racje ze na pierwszy rzut oka jest inny. oczywiście ze poszukam sugerując się podanymi przez autora wymiarami a nie idąc na łatwiznę „bo podobny” Szukaj i życzę sukcesów... Widzę, że walczysz, nie mając zielonego pojęcia...
vis1939 Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 Szkoda się udzielać.Chłopina jeszcze się trochę pomota w swej nieświadomej ignorancji, po czym strzeli focha na forum "bo tu wszyscy so głupi" Szkoły pozamykali, to się dzieciarnia nudzi.
sqr Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 2 godziny temu, dzikusek napisał: 5,56x45 Nato Pociski 5,56 x 45 Nato wyglądają zupełnie inaczej.
dzikusek Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Godzinę temu, sqr napisał: Pociski 5,56 x 45 Nato wyglądają zupełnie inaczej. ale że jak inaczej ? kwadratowe są czy co ? uważam że podanym wymiarom najbliżej odpowiada pocisk 5,56x45 (SS109) niż 7,62x54. Najlepiej jeśli będzie podana waga pocisku wtedy prędzej się coś dopasuje.
sqr Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 20 minut temu, dzikusek napisał: ale że jak inaczej ? kwadratowe są czy co ? uważam że podanym wymiarom najbliżej odpowiada pocisk 5,56x45 (SS109) niż 7,62x54. Najlepiej jeśli będzie podana waga pocisku wtedy prędzej się coś dopasuje. Tak wygląda pocisk 5.56x45 Nato ss109
dzikusek Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 7 minut temu, sqr napisał: Tak wygląda pocisk 5.56x45 Nato ss109 masz rację na pierwszy rzut oka jest inny. ale dalej nie jestem przekonany do 7,62
sqr Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Napisałem, że wygląda jak 7,62 mosin, bo wizualnie pasuje, ale bez precyzyjnych wymiarów można tylko przypuszczać...
vis1939 Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Kaliber podany przez autora wątku jest z dupy, lub raczej z nieumiejętności posługiwania się nawet linijką - o posiadanie suwmiarki nawet nie podejrzewam.Sam pocisk to 7,92mm lekki "S" lub ewentualnie 7,62mm lekki mosiek.Nie wiem w którym miejscu jest to podobne do 5,56 czy 5,45 ale zapewne na tych dwóch typach kończy się edukacja w WOT.
Pytanie
Wermacht
Witam posiadam w swoim zbiorze taki oto pocisk.Nie mam pojęcia do jakiego okresu go dopasować oraz z jakiej broni został wystrzelony.
Wysokość 2.6 cm
Szerokość przy podstawie 5.5 mm
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.