kazioW24 Napisano 22 Grudzień 2019 Napisano 22 Grudzień 2019 Takie dziwadło mi się trafiło na pograniczu Francji i Belgii.Podobna do francuskiej wz 1845,ale czy aby to jest ta.Długość ostrza 80cm,szer.33mm,gr.6mm,jak widać praktycznie proste,koniec ostrzony dwustronnie.
Erih Napisano 23 Grudzień 2019 Napisano 23 Grudzień 2019 Nie jestem pewny na 100%, ale moim zdaniem zastrzeżenie w UoBiA nie dotyczy broni zabytkowej. Dodatkowo, ta broń nie przypomina jakiegoś przedmiotu codziennego użytku, jak szpada ukryta w lasce czy strzelający długopis. Już na pierwszy rzut oka wygląda na to czym jest - długą broń białą w prostej, "kijowej" oprawie. Mam niejasne podejrzenia, że analogiczne przedmioty można spotkać gdzieś na Dalekim Wschodzie. Więc albo wytwór europejski wzorowany na dalekowschodnich, albo dalekowschodnie wykorzystanie europejskiej klingi, wtórnie zaimportowane do Europy.
kazioW24 Napisano 24 Grudzień 2019 Autor Napisano 24 Grudzień 2019 Dzięki,myślałem że może jakieś służby porządkowe coś w rodzaju policji,do bicia i obrony.Tak więc nie dla mnie to ,puszczam w ludzi może komusi się przyda ta klinga,ja nie składam.
toyotomi Napisano 22 Grudzień 2019 Napisano 22 Grudzień 2019 Czołem. 2 godziny temu, kazioW24 napisał: Takie dziwadło mi się trafiło Wynalazek cywilny, na bazie głowni, konstrukcji - dos-gouttiĕre et pan creux - Forma tej broni - nazywana - bronią ukrytą, do niejasno sprecyzowanych celów. Niekoniecznie zgodnych z prawem. 2 godziny temu, kazioW24 napisał: Podobna do francuskiej wz 1845 Głownia - w istocie - pochodzenia francuskiego, lecz nie przynależała modelowo do żadnej - "wz.1845". Konstrukcja dosyć krótko stosowana w latach 50-tych XIX w. --------------------------- Głownia może być "dawcą" dla oprawy - reszta do wyrzucenia. pzdr. stani
Tyr Napisano 22 Grudzień 2019 Napisano 22 Grudzień 2019 Wygląda to na mocno wiekowe i może warto zachować ten oręż skrytobójcy;). Nie wiem czy legal u nas
toyotomi Napisano 22 Grudzień 2019 Napisano 22 Grudzień 2019 Czołem. Oficjalnie - broń ukryta - u nas nielegalna. Godzinę temu, Tyr napisał: Wygląda to na mocno wiekowe W istocie - do uchwytu nawet toczki się dobrały. pzdr. stani
Pytanie
kazioW24
Takie dziwadło mi się trafiło na pograniczu Francji i Belgii.Podobna do francuskiej wz 1845,ale czy aby to jest ta.Długość ostrza 80cm,szer.33mm,gr.6mm,jak widać praktycznie proste,koniec ostrzony dwustronnie.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.