Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik Reichsarbeitdienst-oryginał czy fake?

Julekcezar

Pytanie

Napisano

Wiele lat temu za szczeniaka kupiłem poniższy przedmiot. Nie mam pojęcia czy oryginalny, kompletnie nie znam się na nieśmiertelnikach, więc proszę kogoś lepszego ode mnie i powiedzenie, czy to z epoki, czy jakaś podróba. Mam pewne plany wobec niego, bo jakoś niezbyt oryginalnie mi wygląda, jednak nic z nim nie zrobię do puki się nie upewnię na 100 proc że to fake.

IMG_20191201_121324.jpg

IMG_20191201_121347.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wygląda na oryginał. Poza tym RAD jest chyba ostatnią formacją której nieśmiertelniki się podrabia (tym bardziej ileś lat wstecz). Nie twierdzę że wcale, ale jednak mało prawdopodobne. Jednostka z nieśmiertelnika - RAD-Abt. 10/10 Klukowo - Świercze. W zasadzie jest to "czysty" nieśmiertelnik bo nie ma wybitego numeru ewidencyjnego "żołnierza".

Napisano

Gdy zaczną fałszować zwykłe nieśmiertelniki RAD to znak że nadciąga koniec świata, napisałem zwykłe bo są znane  wrtościowe będące unikatami należące np. do personelu lazaretów Reichsarbeitsdienstu czy szkół-kursów  wyższych szarż.

Napisano
1 godzinę temu, Tyr napisał:

Jeśli dobrze pamiętam to ktoś, kiedyś trafił, że wiaderkami musiał nosić;)

Może to ten typek, bo pamiętam że miał tego masakrycznie dużo.

Po czym w ogóle poznajecie, co ory, co fake? Ciekaw jestem, a temat kompletnie nie mój.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie