czestar Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wladze-niemiec-przekaza-60-mln-euro-fundacji-auschwitz-birkenau/y54ckxb?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne
bjar_1 Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 Z tych przetopionych koronek pewnie im jeszcze zostało.
les05 Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 Pewnie będą chcieli przeznaczyć na odbudowę krematoriów, bo mogą się przydać. Niemce myślą perspektywicznie.
bjar_1 Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 Myślisz, że przydały by się pisowskiemu rządowi?
Sowa74 Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 Mie ma powodów do jakiejś większej radości. Wystarczy przejrzeć sobie strukturę fundacji i popatrzeć na nazwiska. Twórca fundacji - Bartoszewski - ten sam co na podstawie L-4 opuścił obóz, a za kilkadziesiąt lat jak jeszcze żył to zablokował pośmiertne przyznanie Orderu Orła Białego dla rotmistrza Pileckiego. Jak jeszcze żył to otoczył się ciekawymi ludźmi w tej fundacji np . Eleonora Bergman (była dyrektor żydowskiego insttutu historycznego , członek rady muzeum historii żydów polskich, a także członek rady do spraw wystawy głównej w Aushwitz.) Na pewno dobrze wie na jakie cele te pieniądze są najbardziej potrzebne. Muzeum od jakiegoś czasu znane jest między innymi z tego, że niejednokrotnie na teren obozu blokwano wpszczenie osób z polską flagą chcących upamiętnić pamięć pomordowanych rodaków . Równolegle można było swobodnie wnosić flagi żydowskie. Nie mam wątpliwości, że pieniądze to oni sobie rozdysponują tak, aby bracia w wierze byli zadowoleni.
bjar_1 Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 55 minut temu, les05 napisał: Nie pij tyle. Chyba ty. Piszesz o odbudowie krematoriów w Oświęcimiu "bo mogą się przydać". Jak nie wiesz, to Oświęcim leży w zachodniej części woj. Małopolskiego, w Polsce rządzonej przez rząd socjalistycznego PiS. Czegoś nie rozumiesz?
Czlowieksniegu Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 bjar- zaufaj mi, nie chcesz wiedzieć, czego obaj nie ogarniają. Zwłaszcza, że moja cierpliwość może się skończyć i będzie, zgodnie z Regulaminem, bolało...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.