Młody duchem Napisano 16 Wrzesień 2019 Napisano 16 Wrzesień 2019 Była Ameryka - jest i druga strona ..
Młody duchem Napisano 16 Wrzesień 2019 Autor Napisano 16 Wrzesień 2019 no to "pojechali" z1 to kłopot : albo niemiecki z rosyjska rusznicą albo rosyjski...pomożecie? Także wszystko co wiecie..
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 Zdjęcie z9 , pojazdy zdobyte w Jugosławii przez partyzantów Tito z transportu kolejowego. Gwiazda namalowana po rozładowaniu pojazdów na bocznicy kolejowej. Poniżej zdjęcie zdobytego zestawu.
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 SRR..dzieki.. Pytanie: czy zatem z13 to nie jest też armia jugosławiańska - ta gwiazda podobna do tego zdjęcia które skomentowałeś..a i umundurowanie takie nie "czerwonoarmijne".... Może ktoś inny coś wie? A zdjecie palce lizać: /1, /17, /22 - piękny zestaw:)) z11 - co to za wielkie ustrojstwo? jakaś rusznica ppanc?? z6- co to za działo? Zis? Kaz
Grzesio Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 Godzinę temu, Młody duchem napisał: z11 - co to za wielkie ustrojstwo? jakaś rusznica ppanc?? z6- co to za działo? Zis? Z11 to 251/17. Na z6 jest ZIS-3.
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 No to Gr dałeś mi popalić z z11....jeżeli to nie rosyjskie ustrojstwo to być może to jakiś porzucony lub rozbity 251. Czerwonoarmiejec tylko przysiadł na nim dla lepszego efektu. i Jak mam to umieścić? w pudełku /17 czy jednak w pudełku /używane przez CCCP... wot zagwozdka...:((((( a za z6 dzięki:) Kaz PS. A wydawało mi się że to taki prosty temat..:((
merten Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 Cytat Pozwolisz, że ja, malutki amator, wejdę na ten jeden momencik pomiędzy areopag fachowców, tych głosicieli boskich prawd z modlitewnika Panzerwrecks, ślepych wyznawców Jentzów i Doyle'ów wszelkiej maści. Ty czytasz to co piszesz, czy... nie dajesz rady?
merten Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 Cytat Z13- na zdjęciu OT-810. ??? Jesteś tego pewny? Osłony lamp przerobione na pewno, ale burty i błotniki SdKfz 251 jak malowany!
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 MJ moim zdaniem ma rację , to OT-810. To samo zdjęcie tylko czarno-białe ze stronki http://www.vhu.cz/obrneny-transporter-ot-810/
Mirosław Jastrzebski Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 @merten Pewny nie jestem. Zakłady Česka Lipa i Pilzno produkowały to i to. Kiedy można mówić o zmianie oznaczenia?
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 Panowie!!! szanuję Was wszystkich, podziwiam Waszą wiedzę, czekam z niecierpliwościa na Wasze posty - ale proszę, oszczędźcie sobie osobistych wycieczek. Proszę.... Co do OT-810 : miał po obu stronach wydech, był ciut wyzszy i miał strop nad przestrzenią zolnierzy, z powodu innego silnika /tatra chłodzona powietrzem / miał nieco dłuzszy przód przez co odległośc miedzy błotnikami kół przednich a gasienic trochę większa na tym zdjeciu osłony odchylone na bok, widac ciut inny kształt "miedzybłotnikowy" tu jednak chyba inaczej... Dalej: OT podobno mieli tylko Czesi - rozumiem ze dla inscenizacji robi sie z "chodzacych" egzemplarzy 251..ale robić z tego - prawdopodobnie - pojazd armii jugosławiańskiej----------jakoś nie wierzę. MJ.. miałem ten sam dylemat: kolor, ostrość, mundury...uznałem ze 251 w armii czerwonej.. Dziś Cypis dał inna wykładnię dla zdjecia z bardzo podobna "gwiazdką" - może po wojnie były w użyciu w tym kraju /Jugosławia/ - tak jak Francuzi w Indochinach../tu zasługa Ba..:))/ Moze jakiś jugosławiański -historycznie- fan cos pisał w ojczystym jezyku...lub sa info o uzbrojeniu tej armii po wojnie.. praktycznie Tito odwrócił się od "wielkiego Brata" - moze miał szlaban na uzbrojenie i zabrał sie za zdobycze../ten eszelon był długi i troche na nim 251 stało, pewnie 100% sprawnych../ Jestem otwarty na wszelkie argumenty - i umiem przyznawać rację o ile moje są do bani... A moją prośbę z początku postu spokojnie "prześpijcie" - osobiście mi to przynosi wystudzenie emocji....i praktycznie nigdy do mnie nie wracają ponownie... Stary, marudny, z zapędami belfra Kaz
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 ja tu sobie gadu gadu a argumenty za ot-810 padają cięzkie..może faktycznie 810- zdjeta maska silnika bo sie grzeje... a może faktycznie po wojnie jeszcze robili dla siebie z pozostawionych częsci 251? jak brakło silników zrobili lifting.. Znów by trzeba szukać w uzbrojeniu armii braci Pepików.. Kaz
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 16 minut temu, Młody duchem napisał: miał strop nad przestrzenią zolnierzy, MD pamiętaj , że są zdjęcia gdzie widać , że ten strop był otwierany na obie strony
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 i znów w tempie tłumaczenie pierwszych zdań przywołanej czeskiej strony: Po 1945 r. Armia czechosłowacka przejęła wyposażenie wielu niemieckich transporterów półgąsienicowych Sd.Kfz. 251 (HKL6p). Nowe warunki działania wojska wymagały jednak opancerzonego przewoźnika o lepszych parametrach. W pierwszej połowie lat 50. w tatrzańskich fabrykach zrekonstruowano typ wojenny z wykorzystaniem tatrzańskiego silnika wysokoprężnego. Po wielu problemach rozpoczęto produkcję w słowackim Podpolianské strojírny n.p. Detva do 1958 r. Do 1962 r. Wyprodukowano 1 140 transporterów, które pozostały w służbie do wczesnych 80 lat. Moze prawda jak zwykle leży po środku... Kaz
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 za szeroki by otwierać sie na jedna stronę - chyba; kto by to podniósł?
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 MD masz rację , już poprawiłem , były tam dwie klapy otwierane na obie strony. Info z książki "Obrněný transportér OT - 810" w latach 1946-51 w zakładach Skody w Pilznie złożono 236(!) pojazdów HkL 6p (OPp 3t N), a w ogóle np. w roku 1950 było ich w armii 590 (!). Więc jednak nie jest to OT-810 tylko (wg. mnie) czechosłowacki OPp 3t N
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 czy to znaczy że to bardzo, bardzo bliski krewniak 251? bliższy niż ot-810?
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 zdjęcie z2 na stronie valka.cz opisane jest jako; Originálny SdKfz.251 v užívaní čs.armády ? Foto je z periodika Československý voják 1959. ten ze zdjęcia ma wg. mnie taki sam chełm jak żołnierze ze zdjęcia z13
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 4 minuty temu, Młody duchem napisał: czy to znaczy że to bardzo, bardzo bliski krewniak 251? bliższy niż ot-810? to nie krewniak , to SdKfz 251 składany w Pilznie z wyprodukowanych już części i nazwany OPp 3t N , zmiany kosmetyczne , reflektory , uzbrojenie i takie tam. w 1947 roku w składnicach zdobycznego sprzętu było ponad (!!!) 600 SdKfz 251 w różnych wersjach. (jak ktoś ma kolegów w Czechach i na Słowacji to trzeba zapytać o zdjęcia, musza takie być )
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 uff..to dla mnie spora rewelacja:) OPp 3t N ... hmm..kolejne poszukiwania:)) SRR,...to wiecej niz super info, jakby znalazł się zaginiony członek rodziny:))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.