Młody duchem Napisano 16 Wrzesień 2019 Share Napisano 16 Wrzesień 2019 Historia której chyba nie było..jedynie chyba na papierze.. Barbapa coś tam wspomniał o rewelacji... Poniższe zdjęcie to fotomontaż (?) - ja traktuje je raczej jako ciekawostkę ale może ktoś mnie przekona:)) Zatem zaczynamy bez dokumentacji foto. Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 16 Wrzesień 2019 Share Napisano 16 Wrzesień 2019 W zbiorach NARA znajduje się zdjęcie, które może wywołać pewne wątpliwości i zamieszanie. Na pierwszy rzut oka tytułowy bohater. Skrzyżowanie dróg w pobliżu miejscowości Le Neufbourg, Normandia. Niestety zdemolowany Sd. Kfz.251 Ausf. D z wieżyczką z Sd.Kfz.222 ( działko 2 cm KwK i Mg34 z podstawą). Zdjęcie zamieszczono w zeszycie Panzerwrecks no.11, z wiadomych względów nie mogę umieścić na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2019 MJ: dzb, szczególnie za info gdzie szukać. A tak już w swobodnej dyskusji: ile było tych zeszytów? Kaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 17 Wrzesień 2019 Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Zeszytów wydano 22. Mam zestawienie w których zeszytach są zdjęcia Sd.Kfz.251, spróbuję odszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Super sprawa.. sprawdziłem na PW2..Dzb. Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 17 Wrzesień 2019 Share Napisano 17 Wrzesień 2019 https://www.panzerwrecks.com/wp-content/uploads/2017/08/Panzerwrecks-Index-13th-July-17.pdf?utm_source=Website&utm_campaign=2a5daf1d27-EMAIL_CAMPAIGN_2017_08_07&utm_medium=email&utm_term=0_791e62083a-2a5daf1d27-5083141&mc_cid=2a5daf1d27&mc_eid=bc6a9df8ec Numery w rzędzie określonego transportera to strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Tak, połapałem się, index z biegu zagarnąłem. /ma się te stare, sprawdzone metody szemranej roboty../ MJ: zasadnicze pytanie z grupy hmm..wrażliwej: czy jak za coś płacę to już moje i mogę robić co chcę? Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 17 Wrzesień 2019 Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Nie możesz rozpowszechniać zawartości. W jakikolwiek sposób, w tym elektronicznie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2019 hmm.. zatem przygotowuję sobie prowiant... żonie daje kasę na paczki.. szukam jeszcze trzech do brydża.. A jak podam źródło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 17 Wrzesień 2019 Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Obecnie w każdej wydawanej książce, zeszycie itd., jest sentencja zakazująca upubliczniania treści, reprodukcji zdjęć. Prawo autorskie to chyba się nazywa. Nie wiem jak sprawa ma się z mikrofilmami aleksandryjskimi, tu pomocny zapewne będzie @merten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merten Napisano 17 Wrzesień 2019 Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Cytat mikrofilmami aleksandryjskimi, tu pomocny zapewne będzie @merten. Mikrofilmy Aleksandryjskie to w Polsce tylko się nazywają a szerzej to będzie z amerykańska NARA, z rosyjska CAMO i z niemiecka Bundesarchiv. Korzystanie z tych zasobów jest kosztowne, ale te archiwa nie mogą sobie zastrzec praw autorskich, bo przecież autorami są nazistowskie Niemcy (jako "wytwórca" tych materiałów) i w tej sytuacji prawa autorskie nie istnieją. Co do zdjęć robionych przez niemieckich korespondentów sprawa wygląda podobnie. Ze zdjęciami robionymi przez np. zachodnich aliantów już nie jestem taki pewien, ale to i tak minęło od tego czasu ponad 70 lat i nie wiem czy one obowiązują. Tak czy owak - z polskich archiwów zginęły setki zdjęć i pewnie dziesiątki kilogramów materiałów archiwalnych i jakoś o procesach żadnych nie słyszałem. Zresztą ewentualne problemy mogłyby się zacząć gdyby ktoś chciał wykorzystać te materiały komercyjnie i to też bardzo powątpiewam. Jak niby wydawca "Panzerwrecks" miałby udowodnić, że te materiały są tylko jego i skąd miałby mieć do nich prawa autorskie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 17 Wrzesień 2019 Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Patrząc na to zdjęcie to mam wrażenie , że jest to SdKfz 251 Ausf.D z zamontowaną podstawą z działkiem 2CM i MG, dla mnie nie ma żadnych śladów montażu wieżyczki osłaniającej działko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2019 SRR..a cóż to sie stało ze zawitałeś ponownie:))) no tak, żaholecki las jest duży, można pobłądzić....co do zdjęcia na razie tu jedynego: to podobno fotomontaż..masz inną wiedzę? Mer, MJ: dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, że Was prowokuje do dyskusji o prawach autorskich. Bardzo interesująca /no i logiczna/ jest informacja o wyłączeniu niektórych materiałów spod w/w praw.. Zresztą, gdyby tak tego pilnowano bardzo wiele zdjęć, dokumentów -częstokroć bardzo interesujących -które wypływają na różnych forach, sprzedażach itp leżało by w szufladach. Zostawmy zatem ten temat: jesteśmy w końcu dorośli i swój rozum mamy...każdy będzie robił po swojemu i sam brał za to odpowiedzialność:)). A bezterminowej odpowiedzialności jakoś się nie boję - mój zawód tego wymaga "na codzień"... Jeszce raz dzięki za tych kilka słów w tym temacie.. MJ: wiesz czemu napisałem o płaceniu? zdobycie dużej ilości PW to wydatek 2.46...ot, taka prawda.. Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Share Napisano 18 Wrzesień 2019 4 godziny temu, Młody duchem napisał: SRR..a cóż to sie stało ze zawitałeś ponownie:))) no tak, żaholecki las jest duży, można pobłądzić....co do zdjęcia na razie tu jedynego: to podobno fotomontaż..masz inną wiedzę? Sorry MD za niedokładność, chodziło mi o to zdjęcie z Panzerwrecks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2019 ::)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Wrzesień 2019 Share Napisano 27 Wrzesień 2019 Dla celów dyskusji TYLKO w tym temacie i TYLKO na tym forum , wklejam zdjęcie z wydawnictwa Panzerwrecks 11 strona 2. Zdjęcia proszę nie rozpowszechniać. Tak jak pisałem wyżej , patrząc na to zdjęcie to mam wrażenie , że jest to SdKfz 251 Ausf.D z zamontowaną podstawą z działkiem 2CM i MG, dla mnie nie ma żadnych śladów montażu wieżyczki osłaniającej działko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 27 Wrzesień 2019 Share Napisano 27 Wrzesień 2019 W nawiasie wspomniałem o działku, km i podstawie. Niewątpliwie blach osłaniających tu brak, być może nigdy ich nie było. Poglądowo tak wygląda Sd.Kfz.222 po mocnym dmuchnięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 10 Czerwiec 2020 Share Napisano 10 Czerwiec 2020 Zdjęcie do dyskusji. Jak myślicie , czy ten pojazd w stodole to może być SdKfz 251/23 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 10 Czerwiec 2020 Share Napisano 10 Czerwiec 2020 Nie widzę powodu, zwłaszcza, że na pierwszym planie stoi Sd.Kfz. 250. Tym bardziej, że widoczny w tylnej ścianie kadłuba otwór drzwiowy umieszczony jest na płycie nachylonej ku przodowi - jak dla mnie to bez wątpliwości 250/9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 11 Czerwiec 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2020 Witam dziekuje za powrót do tematu:)) Tez mam wrażenie że to 250/9 ..otwarta osłona siatkowa sueruje 251/23...ale niestety to mniejszy brat..:)) Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Czerwiec 2020 Share Napisano 12 Czerwiec 2020 Macie rację , szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.