Skocz do zawartości
  • 0

Zigidigi

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich. Ostatnio ''wpadł'' mi w ręce trzonek od stielhandgranate, z sygnaturą, której mam kłopot ''rozkminić'': gwiazdka sześcioramienna a'la żydowska, cyfry 44 (to zapewne rok produkcji), oraz litery ''fcc''. Byłbym wdzięczny za udzielenie mi bliższych informacji znaczenia tej sygnatury. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

P1160759.JPG

P1160766.JPG

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Została znaleziona na złomie jako rączka od korby, od jakiejś rolniczej maszyny. Nie sądzę, by jakiś rolnik chciał tam umieszczać jakieś imitacje...

P.S.

Dziękuję toyotomi za rozszyfrowanie sygnatury.

Pozdrawiam.

Napisano
1 godzinę temu, rafal_etz napisał:
  • Granat do wysadzania żydków ? stąd gwiazda 

rafal_etz jeśli to miał być żart,to na pewno jest nie udany i nie na miejscu,następnym razem dobrze przemyśl co piszesz?

Napisano

Zważywszy na to, że znaczna część w NKWD w ówczesnym czasie była Żydowskiego pochodzenia i ciągot części tej nacji do komunizmu, to rafal_etz poniekąd ma rację.

Napisano

W 44r to mogli se co najwyżej wysadzić tym granatem kurz z pancerza T34, albo własne porzucane tabory.

W dniu 14.08.2019 o 07:46, Zigidigi napisał:

Została znaleziona na złomie jako rączka od korby, od jakiejś rolniczej maszyny. Nie sądzę, by jakiś rolnik chciał tam umieszczać jakieś imitacje...

Widziałeś tą "korbe" dokręconą do maszyny, czy leżała na parapecie luzem do sprzedania tym co szukają militarki na złomach?  No chyba, że dałeś za to jakieś grosze...

Napisano

Właściwie, to jest to znalezisko mojego sąsiada, który lubi szperać na złomie, podobnie zresztą jak i ja. Jakieś 2-3 lata temu miałem podobną przygodę, o czym wspominałem sąsiadowi i ten, nie mając nawet pewności czy to faktycznie jest trzonek od granatu przyniósł mi by się o niego dopytać. Ot, i cała historia. Na militariach się raczej nie zna, więc o ''przekręcie'' nie ma mowy z jego strony.

Napisano

Czołem.

Wybuchowa - to nie moja działka, ale kody producenckie mogę podać.

- fcc – Nier, Hermann, Metallwarenfabrik, Beierfeld w Sachsen ( Saksonia)

a - 44 - to z pewnością rok produkcji.

Co prawda, to Nier Hermann produkował lampy naftowe - ale za Adolfa musiał i granaty.

A gwiazdką to oznaczał - niechybnie - swoje produkty.

pzdr.

stani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie