Skocz do zawartości
  • 0

Niebieska menażka emaliowana.

raptor48

Pytanie

Napisano

Witam 

Chodzi mi książkę, wzór pierwszowojenna. Menażka emaliowana w środku - jasnoniebieski kolor. Z zewnątrz pomalowana wtórnie bo w niektorych miejscach przeswituje niebieski kolor. Moje pytania:

1. Jak usunąć wierzchnią warstwę farby nie uszkadzajac  tej pod spodem. Nie wiem czy z wierzchu jest również emaliowana.

2. Proszę o wszelkie inne informację na temat tej menażki.  Chodzi mi o kolorystykę,  dlaczego niebieska, czy były one stosowane powszechnie przez żołnierzy czy może jakieś jednostki pomocnicze?

20190624_095831.jpg

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Gdybyś chciał profesjonalnie, to środek nazywa się scansol. Ale jeśli to emalia (co nie jest dla mnie pewne), to mógłbyś spróbować acetonem.

2. Nie spotkałem niebieskiej menażki wojskowej.

Napisano

Próbowałem delikatnie w jednym miejscu rozpuszczalnikiem nitro ale nie bardzo schodzi. Może jutro spróbuje Scansolem bo i tak muszę do Castoramy podjechać.   

Napisano

Tego środka raczej w casto nie dostaniesz. Poza tym jest bardzo drogi. Rozpuszczalnik nitro może nie zadziałać tak dobrze jak aceton. możesz na początku spróbować delikatnie zmywaczem do lakieru do paznokci na bazie acetonu. 

Napisano

Tak. Tylko wydaje mi się że emalia jest mocno obfite dlatego ktoś pomalował, teraz nie wiem co robić.  Zostawić tak jak jest czy próbować zmyć tę farbę 

Napisano

Bo pod spodem widać niebieski kolor A w niektórych miejscach widać pomalowaną chropowatą powierzchnie, jakby pomalowaną rdzę. Przypuszczam że właśnie dlatego ktoś ją pomalował 

Napisano

Teorie mogą być różne. Albo zardzewiało, i ktoś pomalował zieloną farbą (tylko po co?), albo Niemcom, zwłaszcza w końcówce wojny brakowało menażek, więc dorwali niebieską i przemalowali. Zwłaszcza w okopach, ziemiankach itp. znaleźć można różne cywilne rzeczy, które żołnierze ściągali z okolicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie