Młody duchem Napisano 15 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2019 dla własnych celów znam tylko podstwy: WL - od luftwaffe czyli powietrze WH - od heer czyli ziemia Wm - od marine czyli woda.. SS - tu chyba jednoznaczne to litery.. wiem, że w poczatkowym okresie wojny dwie pierwsze cyfry okreslały jakis okręg wojskowy...mam nawet gdzies materiały..dawno nie korzystałem.. potem w trakcie działan w niemiecki ordung wkradł sie chaos...i tu już nie wiem nic..:(( znając potencjalne miejsce zdjęcia, okręg i potencjalną jednostkę bioraca udział w boju można coś dedukować... tyle mojej wiedzy potrzebnej do wstepnej analizy i identyfikacji zdjecia - a wynikającej z numeru rejestracyjnego pojazdu...:))) uff... Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 15 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2019 uff, ależ poświęcasz czasu mojej sprawie... 1. mam to zdjęcie, sprzet zidentyfikowany /ale to ja zrobiłem/ jako zundap 750 Ks. Hd1940 - co Ty na to? co do możliwości odczytu zdjęć - może ktoś wyłozy kawę na ławę i podpowie jak to ugryżć.. sam używam Picassa, rózzne nasycenia, kolory, kontrasty itp.. ale nie mam podstaw teoretycznych co w efekcie daje możliwość jakiegokolwiek odczytu.. ale jestem raczej pojętny - byle ktoś dał mi właśnie tę kawę... Najlepsze wyjście: ktos kto to zna dołaczy do tych dyskusji..i będzie spokój...:)))))))))))))))))))))))))))))))) 2. podoba mi się fakt, iż wskazujesz kolejne zdjęcia przywiązane "do miejsca" nigdy nie miałbym możliwosci takiej analizy wszystkich moich zbiorów...o ile nic sie nie zmieni w czwartek mam spore luzy...spróbuje przejrzeć wybraną część zbiorów pod kątem podobieństwa otoczenia...dobrze że okres odwrotu Dak to dość specyficzne umundurowanie, okreslone typy sprzetu, krajobraz.. /sam mam zawsze watpliwości bo czasami zblizony do południowoeuropejskiego/ a jeszcze w dodatku to spadachroniarze - tez inne, specyficzne umundurowanie, hełmy.... zobaczymy... 3. co do Hubnera... pisłem że we Włoszech to juz odtworzenie tego, co rozbito w Afryce..dowódcę ewakuowano a Niemcy mieli zwyczaj nazywania kampfgrupe własnie od nazwiska dowódcy... teoretycznie zatem mogła byc i w afryce i we Włoszech - ale to "technicznie" juz cos innego, łaczy je jedynie nazwisko dowódcy.. Posrednio potwierdza to fakt iz zdjecia przypisane grupie z europy logicznie i wizualnie odpowiadają grupie afrykańskiej,, A na temat rzetelności źrodeł już pisałem... Moja prywatna teoria: ksiązki trzeba pisać szybko bo to kasa, łatwo zbierać "do kupy" informacje z innych źródeł bez ich weryfikacji - kto ma na to czas gdy Wydawca goni.... Tu kółko sie zamyka: niezweryfikowana informacja z czasem /kolejni zarabiacy na pisaninie nie weryfikują bo widzą coraz wiecej "pewnych" źródeł/ staje się ogólnie uznawaną prawdą. I to by było na tyle - jak mawiał prof, Stanisławski.../ten z kabaretu z przed lat/ A wystarczy taki Barbapapa i wszystko staje na głowie:)))) Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 15 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2019 Barbapapo /tak oficjalnie/ Dziekuje za pozytywne ustosunkowanie się do mojej prośby:)) Witaj w klubie...ten fotel przy barku jest Twój... Kaz Ps. A wszystkich chętnych zapraszam do czytania i tam..na razie puste kartki ale to na razie ściernisko -- ale będzie San Francisko,, a oto adres klubu: pracujemy 24h/7d...w przeciwieństwie do galerii handlowych:)) mam nadzieje, ze zaopatrzenia nie zabraknie...))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 16 Lipiec 2019 Share Napisano 16 Lipiec 2019 8 godzin temu, Młody duchem napisał: uff, ależ poświęcasz czasu mojej sprawie... 1. mam to zdjęcie, sprzet zidentyfikowany /ale to ja zrobiłem/ jako zundap 750 Ks. Hd1940 - co Ty na to? Kaz Jeśli pytasz o poniższe zdjęcie, to na pewno to nie jest Zundapp KS750. Jednoznacznie wskazują na to opony, które są dużo węższe niż te z KS750. Moim zdaniem to Zundapp KS600. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 1. Otwierając podwoje klubu wybierałem opcję: zaproszeni siadają przy barze a niezaproszeni i goście oglądają zza okna.. Ale że słuch i wzrok już nie ten to może niechcący zamalowałem okna...hmmmm PROŚBA DO DOWOLNEJ OSOBY MOGĄCEJ ROBIĆ TU WPISY: SPARWDZCIE CZY TE OKNA NA PEWNO SĄ W NASZYM KLUBIE DLA WAS ZAMALOWANE..I NAPISZCIE. 2. oprócz 4 zdjęć zajmującej Twoją uwagę kampfgrupy są na tej stronie jeszcze inne z Afryki. Tych 4 szt + jeszcze co najmniej 1 szt nie miałem..: /czytaj bardzo mocno w czasie przeszłym../ Wracamy do kampfgrupe: cztery zdjęcia to wg mnie na pewno to samo...ale po dwa zdjęcia z innych miejsc na trasie...w Afryce Zdjęcie piąte które zamieściłeś na str.9 to chyba ta sama grupa ale fotograf usiadł w wózku motocykla i robił zdjęcia "do tyłu" 3. Spróbuję jakoś przenieść Twoje dociekania do klubu, na półkę z opisem " Jedeida" 4, Moje próby z odczytaniem czegokolwiek na wózku bez szans....ciągle wierzę w zdolności innych.. Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 16 Lipiec 2019 Share Napisano 16 Lipiec 2019 Oznaczenie na koszu kojarzy mi się z "misiem" czyli niedźwiedziem, który był na emblemacie 3 Dywizji Pancernej Wehrmachtu. Ale ta, o ile wiem, w Afryce nie walczyła więc pewnie to inna jednostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 Ba: 1. zatem to sd kfz 251/8 ausf C, 90 leichte Afrika Division, Panzer-Abteilung190 ; oczywiście Djedeida, listopad 1942 próbuje sam cos zdziałać z nr. rejestracyjnym... na pewno WH- 12..... wcale bym sie nie zdziwił gdyby kolumna motocykli to nasz kampfgrupe.../pewnie mocno naciagane ale pomarzyc mozna..) no i trzy trójki N 2. z klubem zawaliłem..:((( napisałem do admina... ale możliwosci organizacyjne tej częsci znacznie wieksze niz tu...chyba.. zerknij na Djedeidę - próbuje jakos usystematyzować strukture..na razie to moze nie być to... znalazłes gdzieś może na tym portalu --jakby to nazwać - instrukcje obsługi klubów...? 3. co do znaków motoru.. ja nie mam najmniejszej wiedzy...:(( HD: może zdjecie motocykla z poprzedniego postu Ba cos pomoże...wyglada na to, to ta sama kolumna..w tym samym czasie... na wszelki wypadek zdjecie z tej serii: albo lepiej dwa:))) dalej 600??? czy na nosie wózka nie było jakis znaków producenta....??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 Ba...czy ten znak na wózku to moze cos podobnego? /to podobno prawie 600-tka.../ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 16 Lipiec 2019 Share Napisano 16 Lipiec 2019 Na moje oko to zdjęcia pokolorowane i te dodatkowe tprzedstawiają tą samą grupę zidentyfikowaną jako "kampfgrupe". Motocykle to Zundapp KS600W, a ten dynks to pokrywka skrzynki narzędziowej na zbiorniku, a właściwie jego pokrywie (kapie). Znaki na wózkach grupy i przytoczonym przykładzie z Grupy Armi Kleist'a (z dużym K na sakwie) moim zdaniem to zupelnie inne oznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 Panowie Eksperci / to zupełnie poważnie/ wynika, ze o zdjęciu 30 wiem już prawie wszystko...a przynajmniej z bardzo wysokim stopniem prawdopodobieństwa:)) Miejsce: Djedeida, Tunezja czas: listopad 1942 pojazdy: sdkfz 251/8 ausf C 3 szt Panzer III ausf N kilka Zundapp 600W jakis terenowy (??) jednostki: KG Hubner (?) 90 leichte Afrika Division, Panzer-Abteilung190 s.Pz.Abt. 501 możliwe, że to wszystko układa się w Gruppe Djedeida (???) UFF..to by było to o co mi chodziło - a ile dodatkowej wiedzy to już nie wspomnę:)))) A przy okazji piekny watek o Djedeidzie, KG Huber - dzieki niemu spokojnie mogę połaczyć kilka zdjeć jednym tagiem czy to miejsca, czy to jednostki --- potem zwykle sortowanie zdjęć Explorerem daje efekt:))) Proszę, nie urywajcie tego wątku i Waszej dalszej pomocy w pozostałych które się pojawią... O ile tylko dojdę do ładu z klubem to tam łatwiej będzie ustawiać watki logicznie.. Może tak ma być: tu dociekania, przypuszczenia itp a tam już czysty efekt:)) A tak już statystycznie: to dopiero pewnie gdzieś 1/3000 moich zbiorów...hmm.. 2030 r. minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 Ba. oddzielnie co do twoich przypuszceń: o ile zaznaczone wycinki to to samo (mnie wydaje sie że tak) to układ drzew po prawej stronie budynku - ich wysokość- sugeruje jedno zdjecie z poziomu terenu a drugie z czegoś wysokiego. /przyjmując poprawke na odległość drzew od obiektywu/ tygrys to wcale nie głupi pomysł, tym bardziej że tam były,, cienka ta moja nitka,,,oj cienka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 no i na koniec dla Wszystkich chętnych... o co mi chodzi to w dotychczasowych 10 stronach:) spokojnie /ale z uwagą/ czekam na reakcję:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 16 Lipiec 2019 Share Napisano 16 Lipiec 2019 Pierwszy motocykl na zdjęciu 37 to angielski BSA M20. Na kolejnej fotce 38 włoski kierowca na Moto Guzzi Alce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 wow..taka i była moja wiedza:))) zatem pełne potwierdzenie i do kolekcji:)) dzieki:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 16 Lipiec 2019 Share Napisano 16 Lipiec 2019 Tu o tych FJ w Tunezji http://www.fjr5.es/articulos/fallschirmjager-regiment-5-in-tunesien/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 HD... szybko i sprawnie załatwiłeś sprawę... żebyś się nie nudził / i inni też/ kolejne jednośladowe... tylko ci "inni" jakoś tak słabo.....odwagi koledzy, odwagi... Przepraszam, wykorzystam Twoje chęci i może przynajmniej w tej części kolekcji pouzupełniam identyfikację... jeżeli komukolwiek z oglądaczy rzuci się coś w oczy napiszcie / iine zdjęcie tego jednośladu, jednostka, moze element krajobrazu podobny do innych zdjęć...wszystko moze mieć znaczenie../ Widzę również wyraźnie że linki do bardzo "specjalistycznych" stron są też doskonałe...ja docieram raczej tylko do tych najpopularniejszych..typu: histomil, lexikonwermacht, itp../Przykładem może być historia kreslona przez Barbapapę i link do hiszpańskojęzycznej strony.. stąd też prośba o jak najczęstsze takie prezenty... czytałem właśnie ją dziś nocą..super. Ale też trochę sie pośmiałem z mojego nocnego towarzysza tłumacza..wiem, skąd kabareciarze biorą pomysły:)))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 Ba...jak zwykle merytorycznie i na temat / w przeciwieństwie do mnie:(((/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 17 Lipiec 2019 Share Napisano 17 Lipiec 2019 39-41 BMW R12 w różnych ujęciach. Zdjęcie 39 jest słabej jakości ale będę obstawał za tym, że to R12. Na 42 Zundapp KS750. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 Ba: uff.. nigdy nie spasowałbym dwóch zdjęc z esdekami do jednego czasu., miejsca i jednostki.. no i ta dokładność linków...czapki z głów... a historyjka może komuś okazać sie pomocna:))) mam nadzieję że ewentualnie podziękuje tutaj:)) za Belgię także podziw../nie boje się tego tak nazwać/ - znów kilka foto znalazło swoje miejsce w kolekcji:))) sd kfz.15 - coraz wieksze moje przekonanie że - tak jak mówią źródła- grupa 12-15 nie wyszła poza być może strefę prototypów lub może przewidywań potrzeb przez sztabowców itp. pisałem, ze mam uzasadnione podejrzenia ze może to być 3...źródło bardzo "mętne" ale dość -hmm- logiczne:))) teraz potwierdzasz moje podejrzenia - myslę że wykonam relokację z grupy "15" do grupy "3". To wersja identyfikacji typu chyba bardziej prawdopodobna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 co do numeracji typów: jescze nikomu sie nie sniło że bedą a niemiecki porządek nakazał wykonanie systematyki... o ile pamietam był to rok 1940... pisałem: w tym porządku 3 i 4 to wozy związne z artylerią: ciagnik i bagazówka na pociski... z wersji dowódczych wystepowała jedynie "6" ale w wielu wariantach wyposażenia radiowego: w zależności od szczebla dowództwa.. i tu tez przewidziano nasze 12,13,14 i 15.... pewnie życie pokazało pazurki... ok. 1942 (43), wraz z wejsciem do produkcji wariantu D "3" przemianowano także na dowódczą.. jakoś nie pamiętam tej wersji z antena ramową /czyli wiekszy zasięg/..., dla "4" połaczono obie funkcje... interesujące nas 4 typy, mające na celu obsługę jednostek arytyleri: nasłuch, podswietlanie celów itp. pozostały chyba jedynie w zamiarach..może jakies pojedyncze egzemplarze sie pojawiły - ja niestety nic w żródłach "wizualnych" nie znalazłem.. Zresztą podobna opinia cytowana jest na innych forach polskojęzycznych z wskazaniem źródeł niemieckich. Niestety, nie dbałem w tym czasie o ich zapisywanie - pamietam raczej tylko teksty /co moze okazać sie zawodne/ nie znam wersji D z ramówką - wszystkie maja prętowe z charakterystycznym "wachlarzem".... wydaje mi sie logicznie, że były to pojazdy dowódców bezposredniego pola walki - łaczność z swoimi wozami i z wozem dowódcy wyższego szczebla. ten juz dysponując "6" miał pewnie większe mozliwości kontaktu z "wierchowką" Pozsukam przykładu /czas:((((/ i pokaże źródła ktore raz wersje abc zaliczja do 3 a raz do 6 - i to do tego samego foto:)) zdarza sie to barzdo często dla Dak...ale frachty ewidentnie opisują 251/6...i to jest na 99,9% własciwe określenie dla tych wersji:)) Tak swoja drogą kolekcjonuję te dokumenty - to czasami element potwierdzenia wystepowania w dak danego typu sprzetu a czasami i jednostki:)) posrednio data też cos może powiedzieć::)) w tym frachcie nie do końca rozumiem skrót pz fk..- panzer i co? a to tez jest przy 251 zatem jak coś takiego wyszperasz - ślij...: Na razie mam generalne załozenie: nie było 12-15 w uzytku... bardzo podobnie jest z 11 - mam zdjęcie tylko prototypu i bodajze jedno w "polu".. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 Ba..kurde...skąd ty bierzesz te wszystkie linki?....::))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 no tak...subtelna róznica 251 -261,,:(( nie załozyłem okularów:)) nie moge sie przyzwyczaić, ciągle czuje sie piękny i młody....:))) dzieki za czujność..:)) głupota nie boli... z netu, z netu....kurcze...chyba u Ciebie jakis inny ten net...:(((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 dzieki,:)) to drugie też mam....chyba kiedyś wyśle Ci prywatnie wszystkie..::)) z lekką segregacja:)))/i tu wyjdą wszelkie moje zaległości i bałaganiarstwo:((((/ ale zdjęcie bez ozdobników zawsze w cenie:))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 wracając do jednośladów - faktycznie, po potraktowaniu tego drugiego zdjęcia swiatłem, cieniem i kolorem odczytuję __-402 201 bez Twojej pracy nigdy bym nie sparował tych zdjęć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 jak szaleć to szaleć... korzystając z wiedzy HD kolejna tematyczna paczka:)) pytania te same co zawsze..zapraszam do zabawy:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.