Cichy79 Napisano 17 Marzec 2019 Napisano 17 Marzec 2019 Witajcie, jestem na forum pierwszy raz, jeżeli wybrałem złą grupę, proszę poprawcie mnie. Piszę z pytaniem, czy ktoś potrafi odczytać zapisy na niniejszym nieśmiertelniku oraz , gdzie mógłbym znaleźć informacje nt ruchów tych wojsk. pozdr. Cichy
Cichy79 Napisano 20 Marzec 2019 Autor Napisano 20 Marzec 2019 translator - tak ogarniam , i bardzo dziękuję za ten link, ale bjar_1: napisał :Blaszka to pikuś - pokaż medalik. , o co z tym medalikiem chodzi, bo tylko tego nie zrozumiałem pozdr.
Czlowieksniegu Napisano 17 Marzec 2019 Napisano 17 Marzec 2019 Strona główna Odkrywca Główne Nieśmiertelniki wojsk niemieckich
abcd Napisano 20 Marzec 2019 Napisano 20 Marzec 2019 Medalik katolicki i polskojęzyczny więc właściciel blaszki pewno był Polakiem wcielonym przymusowo jak wielu do WH.
bjar_1 Napisano 21 Marzec 2019 Napisano 21 Marzec 2019 Teraz, abcd napisał: Medalik katolicki i polskojęzyczny więc właściciel blaszki pewno był Polakiem wcielonym przymusowo jak wielu do WH. Szkopy też nosili polskojęzyczne. Pod koniec 1944 roku ze strachu to już się nad Wisłą różne rzeczy nabywało
Cichy79 Napisano 21 Marzec 2019 Autor Napisano 21 Marzec 2019 niestety nie trafione...., mój dziadek po prostu mieszkał w Tczewie i wybór był dość ograniczony, nie wchodząc w szczegóły i nie broniąc.
Cichy79 Napisano 21 Marzec 2019 Autor Napisano 21 Marzec 2019 spokojnie, może komputera nie ogarniam :), ale jestem dość świadomą osobą , jeżeli taki medalik się do czegoś Tobie przysłuży proszę daj info.
bjar_1 Napisano 21 Marzec 2019 Napisano 21 Marzec 2019 Pytałem, bo mój brat kolekcjonuje aluminiowe medaliki. Byłem ciekaw, co to za egzemplarze.
abcd Napisano 21 Marzec 2019 Napisano 21 Marzec 2019 Skoro właściciel blaszki należał do twojej rodziny ,znasz jego imię nazwisko rok urodzenia napisz zapytanie do niemieckiego archiwum WaSt prześlą ci posiadane informacje o przebiegu służby w WH https://www.dd-wast.de/de/startseite.html
Slajmi130 Napisano 21 Marzec 2019 Napisano 21 Marzec 2019 Mnie również to zainteresowało i w jednym linku masz wiele stron do obejrzenia, Może coś wynajdziesz https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview-t-1563-start-30.phtml
Edmundo Napisano 18 Marzec 2019 Napisano 18 Marzec 2019 2./ I.E.Btl. 48- 2 kompanie Infanterie Ersatz Bataillon 48 czyli 2 kompania 48 Batalionu Zapasowego Piechoty. 5888 to numer indywidualny żołnierza, 0 to grupa krwi. Informacji dotyczących tejże jednostki szukaj na stronie Lexikon der Wehrmacht.
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2019 Napisano 22 Marzec 2019 Popularesy lata 30-40-te, jednak w zestawie z blaszką tworzą ciekawą całość.
bjar_1 Napisano 19 Marzec 2019 Napisano 19 Marzec 2019 Na temat ruchów wojsk nie znajdziesz informacji, bo jest to blaszka jednostki zapasowej dostarczającej żołnierzy do tysiąca jednostek frontowych.
Cichy79 Napisano 19 Marzec 2019 Autor Napisano 19 Marzec 2019 bjar_1: bardzo dziękuję, ale co to znaczy? czy mam rozumieć, że było to coś na zasadzie dzisiejszej logistyki?
Slajmi130 Napisano 19 Marzec 2019 Napisano 19 Marzec 2019 Nie to jednostka stacjonująca w Rzeszy i szkoląca rekrutów, nowych żołnierzy jako uzupełnienia. Teoretycznie powinien trafic do jednostki liniowej o tym samym numerze, a w praktyce bywało różnie
Slajmi130 Napisano 19 Marzec 2019 Napisano 19 Marzec 2019 Bataliony zapasowe stacjonowały w Rzeszy i służyły do szkolenia rekrutów którzy z tych batalionów mieli trafic do jednostek liniowych. Teoretycznie mieli trafic do jednostek dla których ten batalion był tworzony, w praktyce bywało różnie
Cichy79 Napisano 19 Marzec 2019 Autor Napisano 19 Marzec 2019 bjar_1: medalik? - jaki medalik?, dam dowieszona jest Matka Boska, ale to chyba mało wnosi do sprawy. Bardzo dziękuję Wam za podpowiedzi, ale ciągle brakuje mi odpowiedzi, wszedłem na ta stronę niemiecką, ale wybaczcie, jak dziecko we mgle, jeżeli wiecie gdzie kliknąć, jaką darowiznę zrobić :), chętnie od razu się rozliczę, ale sam nie jestem w stanie szukać w tych archiwach, dodatkowo mam jeszcze jedna osobę - Feliks Tiboa, ur. Tczew, ale to na inny rozdział ("broniła" Normandii ). pozdr Cichy
bjar_1 Napisano 19 Marzec 2019 Napisano 19 Marzec 2019 Właśnie o ten medalik mi chodzi. Google nie boli - http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfErsBat/InfErsBat48-R.htm
Pytanie
Cichy79
Witajcie, jestem na forum pierwszy raz, jeżeli wybrałem złą grupę, proszę poprawcie mnie.
Piszę z pytaniem, czy ktoś potrafi odczytać zapisy na niniejszym nieśmiertelniku oraz , gdzie mógłbym znaleźć informacje nt ruchów tych wojsk.
pozdr. Cichy
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.