Skocz do zawartości
  • 0

nebelwerfer czy jakaś katiusza ?

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam . czy to jest silnik z nebelwerfra czy z katiuszy ?, wojenny czy powojenny . Silnik i dyszki wyglądają jak z nebla ale nie mogę dowiedzieć się co to za typ bo szerokość silnika to zaledwie 72 mm a długość całości to 37 cm więc za nic mi nie pasuje żaden typ nebla bo to maleństwo o dziwnym kalibrze 72 mm , nie pasuje mi też 8 cm raketen-vielfachwerfer bo to silnik typowy katiuszy a tu mamy wewnętrzne dyszki napędowe a zewnętrzny krąg dysz napędowo -obrotowy. No chyba że to jakaś odmiana pocisku do 10 cm Nebelwerfer 40 lub 10 cm Nebelwerfer 35

IMG_0505.JPG

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
19 godzin temu, vis1939 napisał:

7.3cm Propaganda-granate 41

Formalnie rzecz biorąc, to ona rakieta się nazywała "Propagandageschoss 41" (bez kalibru), skracane jako Pr Gs 41 lub Pr G 41.

Jest to pochodna lotniczej rakiety RZ 65 i, praktycznie rzecz biorąc, agitacyjna odmiana rakiety 7,3 cm R Sprgr od wyrzutni Foehn.

Napisano

Tu widać dyszki silnika ,brak sygnatur , oczywiście bez materiałów niebezpiecznych , widać zbitą centralną spłonkę więc to jaks chyba odmiana pocisku.

IMG_0504.JPG

Napisano

I widok do środka . przypomina trochę budowę pocisku 21 cm H.E.B.C Rocket czyli 21 cm wurfgranate spr. ale ten to kaliber 21 cm a tu 72 mm Co to za kaliber ?? jakiś eksperyment ?.

IMG_0506.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie