marmo1977 Napisano 30 Październik 2018 Share Napisano 30 Październik 2018 Witamczy posiada ktoś wiedzę na temat zestrzelonego samolotu w 1944 pomiędzy Opatowem a Lipnikiem? woj świętokrzyskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 31 Październik 2018 Autor Share Napisano 31 Październik 2018 Po wsi krążą legendy o 1944 roku i chodzi mi o dane na temat strat lotniczych w tym rejonie strony niemieckiej. Dzięki z góry za nadanie kierunku gdzie mógłbym znaleźć ewentualne dane o strąceniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 1 Listopad 2018 Share Napisano 1 Listopad 2018 A o który dokładnie samolot ci chodzi bo w tym rejonie jest gęsto (niemieckie w okolicy są przynajmniej trzy, a sowieckich jeszcze ze trzy razy tyle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 1 Listopad 2018 Autor Share Napisano 1 Listopad 2018 Prawdopodobnie ju 87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 1 Listopad 2018 Autor Share Napisano 1 Listopad 2018 Przynajmniej z opowieści starszych ludzi tak wynika. Czyżby Sowieci zestrzelili go po bombardowania Kurowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 2 Listopad 2018 Autor Share Napisano 2 Listopad 2018 Dziadek ojcu opowiadał o zestrzeleniu Sowieta nad Wąworkowem, z którego wyskoczyło 2 lotników. Niemcy do nich strzelali ale co potem...... A gdzieś koło Lipnika spadł niemiecki samolot podobno z krzywymi skrzydłami czyli JunkersAle gdzie?.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Listopad 2018 Share Napisano 4 Listopad 2018 Ty myślisz, że Junkersy nad Przyczółkiem to tylko do Kurowa latały? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 4 Listopad 2018 Share Napisano 4 Listopad 2018 Rozumiem zdziwienie bjara, bo i ja nie wiem skąd taka identyfikacja. Samoloty tego typu, pojawiające się nad przyczółkiem w okresie największego natężenia walk (sierpień 1944) należały do 10.(Pz)/SG 77, latały z Rakowic i były dość rzadkie; na pewno widywano je rzadziej niż Hs 129, a dużo rzadziej niż szturmowe Fw 190 (że o Bf 109 nie wspomnę). Z I/SG 77 zostały wycofane niebawem po słynnej masakrze nad Przeworskiem, a sama 10.(Pz) Staffel jeszcze 31.07.1944 sierpnia była w Grójcu. Ze strat operacyjnych 10.(Pz)/SG 77 ma w ciągu całego miesiąca tylko JEDEN Ju 87 G-2 zestrzelony przez OPL przeciwnika i musiałbyś mieć diabelne szczęście, żeby to był ten.Dlatego zapytuję - skąd wiadomo że to Ju 87 a nie np. Ił-2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 6 Listopad 2018 Autor Share Napisano 6 Listopad 2018 Nie jestem fachowcem ale według mnie z wymienionych przez Ciebie samolotów niemieckich tylko ju87 był dwuosobowy. Z opowieści świadka, żyjącego do dziś, wynika że był to niemiecki samolot, było dwóch lotników którzy zginęli i zostali pochowani w pobliżu. Z samolotu został zdemontowany karabin tylnego strzelca. Kadłub nie ma skrzydeł, poszły na utwardzenie drogi, i przez poprzedniego właściciela został odcięty ogon , bo zawadzał przy orce". Kabina leży na głębokości ok 2-3 metrów dziobem w dół. Niestety właściciel działki nie pozwala wejść na nią.Jeśli chodzi o Iły, to jeden z nich został zestrzelony nad Wąworkowem - nie znam daty - spadł gdzieś w tych okolicach. Lotnicy się prawdopodobnie katapultowali. Niemcy strzelali do spadochronów - efekt nieznany.25 sierpnia 44 po udanej misji zniszczenia kolumny pojazdów, spadł kolejny Ił-2, maszyna mjr Stiepana Posziwalnikowa, dowódcy eskadry z 2 armii lotniczej, ale to z zachodniej strony Opatowa.Tyle z mojej wiedzy. Jeśli się mylę poprawcie mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 6 Listopad 2018 Autor Share Napisano 6 Listopad 2018 Bjar nie napisałem że to konkretnie po bombardowaniu Kurowa tylko być może, a to różnica, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Listopad 2018 Share Napisano 6 Listopad 2018 Prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 6 Listopad 2018 Share Napisano 6 Listopad 2018 Ił-2 strącony nad Wąworkowem, jeżeli spadł od strony Karwowa to będzie z 26.08.1944. Oberwał z 88" tak że od razu odpadło lewe skrzydło. Załoga bez szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 6 Listopad 2018 Autor Share Napisano 6 Listopad 2018 Niestety dziadek już nie żyje i nie wiem z której strony leciał. Ponoć widział po zestrzeleniu dwóch lotników na spadochronach. Więc musiał być to kolejny samolot, strącony nad Wąworkowem. Ale z punktu widzenia dziadka czyli patrząc z Karwowa mógł to być Opatów lub Adamów lub jeszcze dalej.Wiem tylko że w domu dziadka był sztab niemiecki. W podpiwniczonej kuchni jest jeszcze niemiecka miedziana instalacja elektryczna, pokój został rozebrany i drewno poszło na bunkry. Dom jest przedwojenny. Szkoda że tak późno się o tym dowiedziałem.Piters widzę, że masz dużą wiedzę lub potrafisz lepiej ode mnie szukać. Co sądzisz o mojej identyfikacji Junkersa"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Listopad 2018 Share Napisano 7 Listopad 2018 Próbowałeś odszukać go w terenie? Jedna blaszka mogła by wszystko wyjaśnić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 7 Listopad 2018 Autor Share Napisano 7 Listopad 2018 Jak na razie mamy opis od człowieka który go zakopywał. Wiemy na której działce. I najważniejsze w końcu udało się od właściciela uzyskać zgodę na wejście na działkę. Na razie na namierzenie ewentualnego skarbu. Nie zgodził się jednak na kopanie głębokich dziur i nie naciskamy na niego, żeby się nie zaciął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 7 Listopad 2018 Share Napisano 7 Listopad 2018 Tylko musi to być blaszka z dziurką. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 7 Listopad 2018 Autor Share Napisano 7 Listopad 2018 Poszukamy blaszki z dziurką :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 8 Listopad 2018 Share Napisano 8 Listopad 2018 Dawniej podchodziłem do takich tematów bardziej optymistycznie, ale teraz po latach doświadczeń jestem daleko ostrożniejszy - także w sprawie wiadomości z relacji. Poczekam zatem na blaszkę z dziurką :)W sprawie Iłów - sprawdzałem tylko sierpień, a tymczasem jeszcze 8.10.1944 było zgłoszone zestrzelenie przez flak Iła-2, który miał spaść w zachodniej części Wąworkowa. Ale jego załoga także podobno nie miała szczęścia. Dodam od razu, że w sprawie zestrzeleń przez flak, a zwłaszcza zestrzeleń przez myśliwce także jestem sceptyczny dopóki nie odnajdę pasującej na 100% straty tudzież ktoś nie pochwali się znaleziskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 8 Listopad 2018 Autor Share Napisano 8 Listopad 2018 Jak tylko coś znajdziemy wartego uwagi na pewno pochwalimy się i będzie głośno.Podobno na miejscu rzekomego samolotu wychodziły po uprawie pola cytuję dziwne gwiaździste podkładki".jeśli czas pozwoli chcielibyśmy dotrzeć do jak najwięcej miejsc katastrof z przyczółka w powiecie opatowskim.12 listopada ma być wolny więc może coś się uda....Tak po cichu myślę, że może udałoby się zrobić jakieś miejsce pamięci o tym okresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 8 Listopad 2018 Share Napisano 8 Listopad 2018 Miejsce pamięci, żeby ściągnąć IPN z miotaczami ognia?Melduj cokolwiek i gdziekolwiek znajdziecie, może uda się coś dopasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmo1977 Napisano 8 Listopad 2018 Autor Share Napisano 8 Listopad 2018 Nie chodziło mi o miejsce pamięci w sensie wykopiemy Rudego i go postawimy tylko jakaś tablica, mapa kilka zdjęć, żeby uświadomić ludziom co się tu wydarzyło bo niestety nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.A jeśli coś wyjdzie na pewno zamelduję.Ze względu na nasze zajęcia dopiero w poniedziałek ruszymy w teren. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2018 Share Napisano 10 Listopad 2018 Piters ma rację - tablica pamiątkowa ku czci (ewentualnych) poległych ruskich lotników to kiepski pomysł. Inkwizytorzy z IPN sprawią, że postoi max kilka dni. Szkoda dokładać do interesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 10 Listopad 2018 Share Napisano 10 Listopad 2018 Nie ma to jak za komuny. Wtedy to i warta honorowa stanęłaby obok takiej tablicy, a może i I sekretarz by zaszczycił. A teraz, szkoda gadać średniowiecze i inkwizycja. Co za czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2018 Share Napisano 10 Listopad 2018 Jeśli jesteś za inkwizycją ipeenowską, to gratuluję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 10 Listopad 2018 Share Napisano 10 Listopad 2018 Pisie...czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.