Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych samolotów w latach 1920- 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewniam, że dalej będzie się pojawiało min. i barachło" najgorszej jakości, więc moja rada, nie oglądać i się nie denerwować.Dlaczego ? A między innymi dlatego. I tutaj zacytuję słowa jednego człowieka, który się sam określa jako stary i zgryźliwy", napisane w przypływie chyba wyjątkowo dobrego nastroju: ...I tylko cieszą oko, bo ich wartość historyczna jest znikoma przy "starych, pożółkłych zdjęciach jak to napisał Kolega formoza58.
Właśnie dla wielkiej wartości historycznej cenię sobie ogromnie te "stare, pożółkłe fotografie, które pracowicie wyszukuje w starych pismach czy gazetach i potem zamieszcza na forum Kolega formoza58.
Czasem zżymam się na ich jakość ale każde z nich jest niepowtarzalne; ma swoją historę sfotografowany samolot czy osoba, miejsce i czas gdzie fotografię zrobiono." Tyle, że wiemy obaj, o co chodzi i moja prośba : po prostu, zejdż ze mnie"...

Tak. Ciekawe, czy zachowały się inne fotografie przedstawiające te maszyny z eksperymentów nad malowaniem maskującym w 1 PL, w 1930 roku. To, które zamieściłem, znam tylko to jedno. Była jeszcze jedna fotografia z maskowaniem mozaikowym", ale tam jeszcze bodaj dwie były jeszcze inaczej malowane. Summa sumarum cztery różne kamuflaże...

Ostatnie zdjęcie
Bre XIVB2 z 66 Esk.Bre. Zdjęcie zrobił ppor.obs. Stefan Korcz 17.07.1919 r. (okolice Poznania). Samolot pilotuje Francuz - lotnik Wiard."

Dziękuję za informację, bowiem w dwóch zdjęciach tego samolotu znalazlem opis wskazujący, ze to samolot eskadry hallerowskiej nad Krakowem.