Skocz do zawartości

Sylwetki Lotników II RP 1921- 1939 cz.2

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jeden lotnik wybitny a bardzo mało znany:
kapitan pilot Władysław Kralewski.
Jako jeden z nielicznych Polaków, oficerów lotnictwa w armii niemieckiej, w stopniu Leutnanta latał między innymi w Jasta 63 i Jasta 4.
Nazwiska jego towarzyszy z jednostek (i z wspólnych fotografii) robią duże wrażenie; to także nosiciele orderu Pour la Merite Hans Joachim Buddecke, Rudolf Berthold, Otto Bernert, Ernst von Althaus, Wilhelm Frankl.
Kralewski miał potwierdzone jedno zwycięstwo powietrzne: zestrzelił w dniu 06.03.1917 angielski samolot FE2b nad Ransart. Niepotwierdzonych zwycięstw miał dużo więcej. Uwazany za znakomitego pilota myśliwskiego latał jako towarzysz i osłona w/w asów - żaden z jego podopiecznych nie został zestrzelony w walce powietrznej.
Po wojnie w polskim lotnictwie na średnich stanowiskach dowódczych - kariery nie zrobił po nie pochodził ze słusznego kierunku" (ta zasada obowiązywała też w II.RP).
Na fotografii dobrze widoczny pas typu o jakim pisał formoza58.
Odznaczenia i odznaki słabo widoczne ale liczymy na Kolegę Sedco Express.

Przy takiej jakości, to trzymam kciuki.
Odnośnie odznaczeń, to kolejno od lewej Krzyż Walecznych z jednym okuciem i Medal Niepodległości. Dalej można się domyślać i spekulować wg. kolejności starszeństwa. Pod warunkiem, że są tam tylko odznaczenia polskie.

Ad formoza58 2018-05-19 16:02:26
Kolega formoza58 napisał:
. Wydaje mi się, że publikowane na bieżąco przypadki nierzadkich katastrof same nasuwały pytania..."
Zgadza się, masz całkowitą rację Kolego; to miedzy innymi dzięki prasie nie zamieciono pod dywan sprawy fatalnej jakości produkowanych na licencji włoskich maszyn.
Ale mnie chodzi o co innego: to AKTUALNIE w przestrzeni publicznej pokutuje mit i stereotyp o znakomitym, najlepszym w ówczesnej Europie szkoleniu naszych lotników w okresie II.RP.
Najwyższy poziom Szkoły Orląt" i takie tam.........
Publikowane przez Kolegę formoza58 notatki prasowe o katastrofach dają przygnębiający obraz naszego lotnictwa.

Trochę z innej beczki" ale jak zapewne Koledzy wiedzą niezmiernie ciekawią mnie kwestie a w szczególności tak zwanego smaczki" mundurowe. A więc przy okazji fotografii z 2018-05-19 17:48:22 to widoczny na niej kpt. pil. Władysław Kralewski ma na sobie (na 99 %) mundur nowego kroju wz. 35 (co nieczęsto spotyka się na fotografiach lotników) a jak wiadomo lotnictwo począwszy od 1936 r. przeszło" na całkiem nowy krój i barwę mundurów. O odznaczeniach się nie wypowiadam gdyż to nie za bardzo moja działka".

Publikowane przez Kolegę formoza58 notatki prasowe o katastrofach dają przygnębiający obraz naszego lotnictwa"
Jak najbardziej tak, ale jako, że ( jak wielokrotnie wspomniałem) ściśle związane są z zapoczątkowanym przeze mnie wątkiem, wyciągnę je do ostatniej kropelki" i tutaj zamieszczę, czy się Tobie to podoba, czy też nie.
A Ty sobie zamieszczasz, do woli, co tylko zapragniesz. Smutne, wesołe, budujące lub przygnębiające, byle w temacie.