Krzysztof115 Napisano 13 Wrzesień 2018 Share Napisano 13 Wrzesień 2018 Przeglądałem dokumenty ze strony CAW-u w sieci, ale go nie znalazłem. Czy zechcesz podać jego sygnaturę? Ubolewać należy, że te dokumenty są zamieszczane w marnej jakości, a przecież to nasza historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2018 Zawstydziłeś mnie. Przyznam szczerze, że kiedyś wpadłem na stronę CAW i bez notowania sygnatur wpadłem w wir" poszukiwań zupełnie po amatorsku. Wejdź w dokumenty Grupy Północ", dużo nie ma, lub są nieczytelne. W moim przypadku efekt był taki, że jak cały roztrzęsiony do wiedzy wpadłem, to po kilku godzinach z lekka zdegustowany wypadłem. Przyczyna? Właśnie marna, zniechęcająca jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Wrzesień 2018 Share Napisano 13 Wrzesień 2018 Dziękuję za informacje. Ja tak samo zrobiłem- i mocno zdegustowany zrezygnowałem z dalszych poszukiwań. A można by było w oparciu o te dokumenty w dobrej jakości" napisać kilka prac magisterskich np: Artyleria w III Powstaniu Śląskim". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Wrzesień 2018 Share Napisano 13 Wrzesień 2018 Por. Franciszek Henryk Tuchołka był w 1920 r. dowódcą pociągu pancernego P.P.18 Huragan". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2018 Ale tam istotnie jest Kopalnia Wiedzy". Zerkałem również w artylerii, szukając o PP, ale to nie na moje oczy :-(I szukając materiałów o Oszkowych Zuchach" nie znalazłem choćby śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Wrzesień 2018 Share Napisano 13 Wrzesień 2018 W Nowym Jorku trochę lepiej, ale dużo istotnych dokumentów nie zostało zeskanowanych lub udostępnionych (np.lista rannych i zabitych jednego ze śląskich pociągów pancernych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2018 No tak, na takiej jakości materiału aż miło, ale jak wspomniałeś brak udostępnienia do wielu. W Londynie, oprócz wspomnianych przez Ciebie, przeszkody z kolei natury finansowej przy próbach pozyskania. Echch, i straszno i smieszno...O, znalazłem w starym folderze przypadkiem taką fotografię. To chyba Hallerczyk"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Wrzesień 2018 Share Napisano 13 Wrzesień 2018 Tak, wrak Hallerczyka" odzyskany we wrześniu 1920 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Mieliśmy wtedy miny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Co do min to raczej był to jakiś" improwizowanych ładunek a po prostu użyto takiego nazewnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Mina to szerokie pojęcie. Mina to także ładunek, który ma za zadanie coś zniszczyć. Podkopy i zakładanie min z prochu czarnego robiono od początku jego wykorzystania na wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 I to własnie miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Jednak znalazłem informacje-lato 1920 r.-mina automatyczna przeciw pociągom pancernym- zbudować, celem wypróbowania". Może coś na ten temat w nowym tomiku WLU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Likwidacja wagonu, jako zniszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Przepraszam, szkoda, że nie polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 W Krakowie w 1920 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Miny samoczynne są opisane w Instrukcji saperskiej niszczenia z 1931r.http://zbrojownia.cbw.wp.mil.pl:8080/dlibra/docmetadata?id=6677&from=&dirids=1&ver_id=&lp=1&QI= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2018 :-) Krzysztof, powinieneś raczej przeprosić za tajemniczy chaosik, jaki wrzuciłeś odnośnie ck. pp. Po pierwsze czytelnik chcąc znależć ten numer Nowości..." choćby powiększał wrzutkę tytułówki nie domyśli się, że chodzi o 1915 rok. Artykuł również można było przedstawić w całości, lub choćby zdjęcie samego pociągu ( bardzo zresztą ciekawego i rzadkiego). W końcu z podobnego składu powstały Śmiały" i Piłsudczyk". A tak wyszło trochę takie chaotyczne blebleble". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2018 ... i w istocie wrócili zwycięzcy i w promieniu chwały ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 14 Wrzesień 2018 Share Napisano 14 Wrzesień 2018 Fakt, przepraszam, trochę mnie poniosło", bo akurat przeglądam książkę o maszynach pancerno-kolejowych".Stare czasopismo: Nowości Illustrowane", Kraków, 20 luty 1915 r., Nr 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2018 A swoją drogą, myślałeś o nowym wątku poświęconym PP trzech naszych zaborców w latach 1914- 1918. Idąc przecież drogą myślową i motywacją ludzi fascynujących się lub występujących w Rekonstrukcjach w mundurach ck, pruskich i rosyjskich, to uświadamiam sobie, że na pokładach tych PP służyli również Polacy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 15 Wrzesień 2018 Share Napisano 15 Wrzesień 2018 Pomysł dobry, ale mam chroniczny brak czasu, a praktycznie to są 3 wątki i to bardzo obszerne- temat zeka" 500 zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2018 W tych wątkach o polskich PP, to właściwie full, zaczynają się repleye. Oczywiście nowości i nieoczekiwanki" będą tam wpadać, ale to już nie będzie lawa"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi