antypiratto Napisano 27 Październik 2017 Autor Share Napisano 27 Październik 2017 Witam kolegówNo i się stało 2 lata, konfiskata sprzętu, grzywna za kopanie u rolnika na polu lub w ogródku, na które to kopanie wyraził zgodę jako właściciel - pewnie u Was jak u mnie a kop se pan,tylko co by dziur nie zostawiać".Do tej pory pytałem się się właściciela, nie pozwolił to trudno - podziękowałem i nawet nie myślałem żeby pakować się na teren. Najczęściej pozwalają, zresztą wiecie jak jest.Chcę być uczciwy, chce uzyskać legalne pozwolenie od WKZ. Jak większość z Was przeszukałem internet i forum pod kątem uzyskania pozwolenia na podstawie nowych przepisów - nowelizacji obowiązującej od września 2017r. I CO ???? I NIC - nie ma nic, nul , zero.Wszyscy narzekają ale nikt nie napisał jak to pozwolenie na legalu załatwić???Gdyby ktoś coś wiedział, znalazł furtkę lub jak to ominąć i nie popaść w konflikt z prawem to PROSZĘ o dokładny opis - co, jak, gdzie, z kim , jakie kwity, dokumenty itp.Wszystkim na pewno się to przyda a już na pewno tym co chcą uczciwie i spokojnie kopać.To nie jest temat do omawiania co by się przydało, że prawo głupie itp - konkretnie wypunktowane kroki do uzyskania pozwoleństwa na kopanie na zwykłym polu i /lub lasku.Wiem już że lasy polskie już opracowują zasady pozwolenia na kopanie w lesie - choć to nie sprawdzona informacja.Jeśli ktoś coś wie - niech pisze.Darz dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 27 Październik 2017 Share Napisano 27 Październik 2017 Tutaj masz z WUOZ w Poznaniu wszystko jest napisane w wniosku, jakie załączniki itd.Lecisz do rolnika dogadujesz się, potem wniosek, opłata, załączniki, decyzja.I lecisz na pole.... albo nie.... zależy od urzędasa.Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 27 Październik 2017 Share Napisano 27 Październik 2017 Sorki jeszcze linkhttp://poznan.wuoz.gov.pl/sites/default/files/obrazki/wniosek_na_poszukiwanie_ukrytych_lub_porzuconych_zabytkow_ruchomych_w_tym_zabytkow_archeologicznych.docxPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 27 Październik 2017 Share Napisano 27 Październik 2017 Nie USTAWA a rozporządzenie i nie obowiązuje od września 2017 tylko wchodzi w życie z dniem 01.01. 2018.Ale faktycznie-zanim uda Ci się za którymś razem dostać pozwolenie to już to rozporządzenie będzie obowiązywać.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ataka Napisano 9 Listopad 2017 Share Napisano 9 Listopad 2017 no dobra, a jak wyglada rozliczenie sie ze znalezionych rzeczy po zakonczeniu poszukiwan? któś przerabiał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nahen Napisano 12 Listopad 2017 Share Napisano 12 Listopad 2017 A o białych niewolnikach nie słyszał? Aaa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 12 Listopad 2017 Share Napisano 12 Listopad 2017 Wszyscy wiemy jak jest. Opisałem jak to wygląda jeżeli chce się prowadzić legalne i zgodne z prawem poszukiwania. Jeżeli ktoś jest pasjonatem interesuje go poznawanie histori to poniesie te koszta. Jeżeli ktoś robi to z czysto materialnych pobudek bo chce ,,dokopać'' sobie do pensji, nadal będzie to robił. Jednak postępując tak nadal nie liczcie na zliberalizowanie przepisów bo w świetle prawa nadal będziecieprzestępcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 12 Listopad 2017 Share Napisano 12 Listopad 2017 Szmilas jak Cię czytam, to mam skojarzenia z tym:http://www.calareszta.pl/cesarka-to-nie-porod/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 13 Listopad 2017 Share Napisano 13 Listopad 2017 Hahaha dzięki Vis :) ale moje poglądy nie są tak radykalne. Przedstawiłem tylko jak wygląda to wszystko od strony urzędowej i prawnej. Z chęcią również i ja korzystał bym z tak liberalnego prawa jakie jest w GB no ale cóż poradzić jeżeli takiego nie mamy. Natomiast ze względu na zajmowane stanowisko nie mogę sobie pozwolić na włóczenie się po sądach od nowego roku i tłumaczenie że ja tylko zbierałem złom kolorowy i liczyłem na znalezienie meteoryt ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 13 Listopad 2017 Share Napisano 13 Listopad 2017 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 13 Listopad 2017 Share Napisano 13 Listopad 2017 sie szykujcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Listopad 2017 Share Napisano 14 Listopad 2017 Dobra, kamo okej na lasy i krzaki, ale pola? Co wdziać? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Listopad 2017 Share Napisano 14 Listopad 2017 Za dzika nie polecam, wiadomo czemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 14 Listopad 2017 Share Napisano 14 Listopad 2017 A widział Ty krowę w nocy na polach?No chyba że w dzień,to i rame można podczepić pod podwozie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Listopad 2017 Share Napisano 14 Listopad 2017 W nocy na polu wszystko jest dzikiem, przebranie nic nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.