Skocz do zawartości

Zaginęły w czasie wojny. Meble z Łazienek odnalezione

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ktoś wie coś bliżej? Jakim to zbiegiem okoliczności nasze zuchy wpadły na trop?

* * *

Siedem mebli, które od początku XIX w. stanowiły wyposażenie Łazienek Królewskich w Warszawie, zostało odnalezionych w Sopocie - poinformowało w poniedziałek Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Wśród zabezpieczonych przez przedstawicieli Wydziału Strat Wojennych MKiDN i oficerów Wydziału Kryminalnego Komendy Stołecznej Policji są: stolik z okrągłym blatem, komplet czterech krzeseł oraz dwa fotele.

Jak informuje stołeczna policja, stolik i dwa krzesła zostały odnalezione w antykwariatach w Sopocie, natomiast kolejne dwa krzesła i dwa fotele zostały znalezione w jednym z prywatnych mieszkań na terenie miasta.

O ich pochodzeniu świadczą zachowane na obiektach znaki własnościowe Pałacu Łazienkowskiego z okresu panowania cara Aleksandra I. Najprawdopodobniej w czasie I wojny światowej meble podzieliły losy reszty zbiorów łazienkowskich i w wyniku rekwizycji zostały wywiezione do Moskwy.
Walor historyczny jest nie do przecenienia"

W 1922 roku w rezultacie restytucji dzieł sztuki z Rosji, przeprowadzonej na podstawie traktatu ryskiego, powstały Państwowe Zbiory Sztuki administrujące kolekcją należącą do Skarbu Państwa RP, w tym i obiektami z Łazienek Królewskich. Na zabytkach widoczne są również oznakowania z okresu II RP, kiedy meble weszły w skład kolekcji Państwowych Zbiorów Sztuki i stanowiły ozdobę kilku warszawskich gmachów publicznych tj. Zamku Królewskiego, Senatu oraz Pałacu Rady Ministrów" - napisał resort kultury w poniedziałkowym komunikacie.

Jak informuje ministerstwo, w okresie II wojny światowej wszystkie te budynki zostały zajęte przez okupacyjne władze niemieckie, a zatem utratę tych dzieł sztuki należy wiązać z ich działaniami. - Dokładne losy wojenne zabytków będą przedmiotem dalszych badań resortu kultury - zapewnia resort.

Odnalezione meble miały przede wszystkim charakter użytkowy.  tego względu wartość artystyczna dzieł sztuki nie jest duża, jednakże ich walor historyczny jest nie do przecenienia" - czytamy w komunikacie ministerstwa.

Meble zostały zabezpieczone i oddane na przechowanie do Muzeum Narodowego w Gdańsku. Czynności w tej sprawie prowadzi śródmiejska prokuratura.

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,zaginely-w-czasie-wojny-meble-z-lazienek-odnalezione,237376.html#!prettyPhoto

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:38 31-07-2017
Napisano
Pewnie przodkowie Komorowskiego mieli z tym coś wspólnego :)
a Bronek kończąc swoją kadencję, chciał powiększyć rodzinną kolekcję.
Napisano

Pewnie o to, że wszędzie gdzie nie zajrzysz jakieś żaluzję do polityki się pojawiają. A ludzie tym już żyga... tfu ! mają wstręt do tego :)

Napisano
nie miałem zamiaru upolityczniać tego wątku, bo staram się nie mieszać do tego syfu.
chciałem tylko nawiązać do tajemniczego zaginięcia różnych przedmiotów po wyprowadzce Bronisława K. z pałacu ... ale chyba nie wszyscy o tym wiedzą ;)
Napisano
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/z-palacu-prezydenckiego-zniknely-nie-tylko-dziela-sztuki-sprawdz-co-jeszcze/hlp4rme
Napisano
sqr (3414 / 214) 2017-08-01 10:00:30

A teraz, przy okazji, sprawdź, że z potężnej listu przedmiotów ostało się bodajże 100 i w dodatku zostały zgodnie z przepisami przeniesione jako wyposażenie dziwnego tworu pod tytułem Biuro byłego Prezydenta...

Mimo, że minęły prawie dwa lata pożar w burdelu nie skończył się skierowaniem sprawy do sądu...
Napisano
:) klasyka gatunku, zamydlić ludziom oczy, żeby sprawę pod dywan zamieść, ale przynajmniej bezrobocie mamy mniejsze, bo w Biurze byłego Prezydenta, kogoś zatrudnić musieli :)
Napisano
Proponuję maść na ból dupy... i nie zaśmiecajmy wątku banałami politycznymi nie mającymi związku z tematem. Hyde park jest od tego tam możesz wypróżnić sie do woli
Napisano
... ale w którym miejscu ja coś o polityce pisałem ?
To,że przytoczyłem inny przypadek zaginięcia przedmiotów, nie znaczy, że upolityczniam wątek ...
tobie proponuje wypróżnić się w tradycyjny sposób, bo chyba ciśnienie z jelita grubego wali stolcem na mózg.
Napisano
Matko jedyna... A Tuska tam nie było? Gdzie moderator?... Ostatnio po latach przypomniałem sobie o forum Odkrywcy, ale widzę tu poziom spada zamiast iść w górę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie