Sobiepan Napisano 31 Lipiec 2017 Autor Napisano 31 Lipiec 2017 Ktoś wie coś bliżej? Jakim to zbiegiem okoliczności nasze zuchy wpadły na trop?* * * Siedem mebli, które od początku XIX w. stanowiły wyposażenie Łazienek Królewskich w Warszawie, zostało odnalezionych w Sopocie - poinformowało w poniedziałek Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.Wśród zabezpieczonych przez przedstawicieli Wydziału Strat Wojennych MKiDN i oficerów Wydziału Kryminalnego Komendy Stołecznej Policji są: stolik z okrągłym blatem, komplet czterech krzeseł oraz dwa fotele.Jak informuje stołeczna policja, stolik i dwa krzesła zostały odnalezione w antykwariatach w Sopocie, natomiast kolejne dwa krzesła i dwa fotele zostały znalezione w jednym z prywatnych mieszkań na terenie miasta.O ich pochodzeniu świadczą zachowane na obiektach znaki własnościowe Pałacu Łazienkowskiego z okresu panowania cara Aleksandra I. Najprawdopodobniej w czasie I wojny światowej meble podzieliły losy reszty zbiorów łazienkowskich i w wyniku rekwizycji zostały wywiezione do Moskwy.Walor historyczny jest nie do przecenienia"W 1922 roku w rezultacie restytucji dzieł sztuki z Rosji, przeprowadzonej na podstawie traktatu ryskiego, powstały Państwowe Zbiory Sztuki administrujące kolekcją należącą do Skarbu Państwa RP, w tym i obiektami z Łazienek Królewskich. Na zabytkach widoczne są również oznakowania z okresu II RP, kiedy meble weszły w skład kolekcji Państwowych Zbiorów Sztuki i stanowiły ozdobę kilku warszawskich gmachów publicznych tj. Zamku Królewskiego, Senatu oraz Pałacu Rady Ministrów" - napisał resort kultury w poniedziałkowym komunikacie.Jak informuje ministerstwo, w okresie II wojny światowej wszystkie te budynki zostały zajęte przez okupacyjne władze niemieckie, a zatem utratę tych dzieł sztuki należy wiązać z ich działaniami. - Dokładne losy wojenne zabytków będą przedmiotem dalszych badań resortu kultury - zapewnia resort.Odnalezione meble miały przede wszystkim charakter użytkowy. tego względu wartość artystyczna dzieł sztuki nie jest duża, jednakże ich walor historyczny jest nie do przecenienia" - czytamy w komunikacie ministerstwa.Meble zostały zabezpieczone i oddane na przechowanie do Muzeum Narodowego w Gdańsku. Czynności w tej sprawie prowadzi śródmiejska prokuratura.http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,zaginely-w-czasie-wojny-meble-z-lazienek-odnalezione,237376.html#!prettyPhotoPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:38 31-07-2017
sqr Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Pewnie przodkowie Komorowskiego mieli z tym coś wspólnego :) a Bronek kończąc swoją kadencję, chciał powiększyć rodzinną kolekcję.
PATRON Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Wie ktoś jak te znaki własnościowe łazienek królewskich wyglądają?
Korabkow Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 sqr -dedykacja dla ciebie, Julian Tuwim: Nazwać kogoś idiota to nie obraza to diagnoza.
Sobiepan Napisano 1 Sierpień 2017 Autor Napisano 1 Sierpień 2017 Pewnie o to, że wszędzie gdzie nie zajrzysz jakieś żaluzję do polityki się pojawiają. A ludzie tym już żyga... tfu ! mają wstręt do tego :)
sqr Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 nie miałem zamiaru upolityczniać tego wątku, bo staram się nie mieszać do tego syfu. chciałem tylko nawiązać do tajemniczego zaginięcia różnych przedmiotów po wyprowadzce Bronisława K. z pałacu ... ale chyba nie wszyscy o tym wiedzą ;)
sqr Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/z-palacu-prezydenckiego-zniknely-nie-tylko-dziela-sztuki-sprawdz-co-jeszcze/hlp4rme
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 sqr (3414 / 214) 2017-08-01 10:00:30A teraz, przy okazji, sprawdź, że z potężnej listu przedmiotów ostało się bodajże 100 i w dodatku zostały zgodnie z przepisami przeniesione jako wyposażenie dziwnego tworu pod tytułem Biuro byłego Prezydenta...Mimo, że minęły prawie dwa lata pożar w burdelu nie skończył się skierowaniem sprawy do sądu...
sqr Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 :) klasyka gatunku, zamydlić ludziom oczy, żeby sprawę pod dywan zamieść, ale przynajmniej bezrobocie mamy mniejsze, bo w Biurze byłego Prezydenta, kogoś zatrudnić musieli :)
Slajmi130 Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 Proponuję maść na ból dupy... i nie zaśmiecajmy wątku banałami politycznymi nie mającymi związku z tematem. Hyde park jest od tego tam możesz wypróżnić sie do woli
sqr Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 ... ale w którym miejscu ja coś o polityce pisałem ? To,że przytoczyłem inny przypadek zaginięcia przedmiotów, nie znaczy, że upolityczniam wątek ... tobie proponuje wypróżnić się w tradycyjny sposób, bo chyba ciśnienie z jelita grubego wali stolcem na mózg.
Cronos Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 Matko jedyna... A Tuska tam nie było? Gdzie moderator?... Ostatnio po latach przypomniałem sobie o forum Odkrywcy, ale widzę tu poziom spada zamiast iść w górę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.