Skocz do zawartości

Znalezisko Buenos Aires

IdeL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,21982049,w-tajnym-pokoju-za-szafa-odkryli-najwieksza-kolekcje,,1.html#MT

W tajnym pokoju za szafą odkryli ajwiększą kolekcję nazistowskich artefaktów"
Dom na północnych przedmieściach Buenos Aires. Tajny pokój za szafą. Tam ukryty był od lat nazistowski skarb: dziesiątki przedmiotów, od popiersia Hitlera po sztukę ze starożytnego Egiptu. Takiego odkrycia dokonała w tym miesiącu argentyńska policja.

Argentyńskie ministerstwo bezpieczeństwa mówi o ajwiększym odkryciu nazistowskich artefaktów w historii kraju".

W domu w dzielnicy Beccar odnaleziono 75 przedmiotów - podaje serwis ABC. Władze uważają, że niektóre z nich należały do stojących wysoko w hierarchii nazistów.
Wśród znalezionych artefaktów były m.in. sztylety, klepsydry, szkła powiększające i inne przedmioty ozdobione swastyką, podobizny Adolfa Hitlera, przyrząd do mierzenia głowy. W odkrytej kolekcji były też figurki i inne przedmioty ze starożytnego Egiptu i Azji.

Co najmniej jedna osoba została zatrzymana za nielegalny handel tymi przedmiotami.

Poza domem z tajnym pokojem przeszukano też dwa inne miejsca w okolicy, gdzie znaleziono kolejne przedmioty. - To wielkie, poruszające odkrycie. Znaleziono oryginalne przedmioty nazistów, symbol tragicznego okresu historii - powiedział minister bezpieczeństwa narodowego Patricia Bullrich.

O losie przedmiotów zdecyduje sąd. Minister powiedziała, że poprosi sędzię zajmującą się sprawą o przekazanie znaleziska do muzeum Holocaustu w Buenos Aires.
Napisano
Ty mnie tu nie imputuj takich świństw. Wolę żyć w błogiej nieświadomości. Wystarczy, że jak wieść gminna niesie statystyczny homo sapiens recens podczas snu zjada kilkanaście tłustych pająków rocznie.
Napisano
Ciekawi mnie cisza jak makiem zasiał. Gdyby to odnaleziono w Polsce już chordy Niemców, Rosjan i Żydów wyciągałyby ręce że to ich własność skradziona, zagrabiona. A tu niemiaszki siedzą cichutko....
Napisano
Tam specem od hitleryków" to ja nie jestem, ale na pierwszy rzut oka widać, że część z tych wspaniałych zabytków" to straszne strucle. Ciekawe natomiast jak potraktuje je tamtejszy WKZ".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie