Lang80 Napisano 5 Marzec 2017 Autor Napisano 5 Marzec 2017 Witam, czy ktoś z forumowiczów zetknął się z czymś takim? Mam to po rodzinie, teren lubuskiego, twierdzą, że jest przedwojenny i że został po Niemcach. Na pewno nie pochodzi z czasów PRL.
toyotomi Napisano 28 Marzec 2017 Napisano 28 Marzec 2017 Czołem.Link w którym prezentujesz podobny topór http://www.hermann-historica-archiv.de/auktion/hhm48.pl?f=NR&c=36007&t=temartic_1_GB&db=kat48_1.txtOdnosi się do - Richtbeil - a to jest topór katowski.Oczywiście podobieństwo konstrukcyjne można zobaczyć, jednocześnie Twój topór katowskim nie jest.pzdr.stani
Lang80 Napisano 5 Marzec 2017 Autor Napisano 5 Marzec 2017 Witam, czy ktoś z forumowiczów zetknął się z czymś takim? Mam to po rodzinie, teren lubuskiego, twierdzą, że jest przedwojenny i że został po Niemcach. Na pewno nie pochodzi z czasów PRL.
Lang80 Napisano 5 Marzec 2017 Autor Napisano 5 Marzec 2017 Jest ogromny, samo ostrze ma ponad 35-40 cm. Mój dziadek twierdził, że takim narzędziem rozłupywali bale drzew. Z jakiego okresu może pochodzić, przełom XIX/XX wieku? Jest ciężki i w całości musiał być gigantyczny.
Lang80 Napisano 5 Marzec 2017 Autor Napisano 5 Marzec 2017 Wykluczone że to broń bo był razem z narzędziami, dom był częścią folwarku, po wojnie zmienionego w PGR.
Lang80 Napisano 29 Marzec 2017 Autor Napisano 29 Marzec 2017 Witam. Znalazłem inny link:http://www.vikingsword.com/vb/showthread.php?t=5675&page=1&pp=30 W sumie to lepiej, że mój to narzędzie pracy a nie kary ale temat drążyłem bo ani ja, ani żadna ze starszych osób nie pamiętała takiego kształtu topora użytkowego. Dzięki za poświęcony czas. Pozdrawiam.
toyotomi Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 Czołem.W drugim linku to jest ten sam topór katowski, co w pierwszym linku.Wygląda na to że replika tego pierwszego z muzeum.Wyraźnie widać oznaczenia narzędzi kata" - szubienica i koło do łamania.Prezentowany przez Ciebie topór, w istocie ma nietypowy kształt i wielkość jako narzędzie, czy to ciesielskie, czy też rzeźnicze.Może kowal wykonał taki jeden topór na specyficzne zamówienie i ciężko będzie znaleźć odnośnik do porównania przeznaczenia.pzdr.stani
Lang80 Napisano 29 Marzec 2017 Autor Napisano 29 Marzec 2017 Dziękuję Ci za pomoc i czas, temat mnie nurtował od dawna. pzdr. Rafał
rado3city Napisano 3 Kwiecień 2017 Napisano 3 Kwiecień 2017 Hm. Coś podobnego wisiało kiedyś na ścianie budynku gospodarczego moich Dziadków. Zabudowania poniemieckie, rejon zbliżony do Twojego ok 30-40 km odległości bo wieś Rybojady 5 km od Trzciela. U moich Dziadków wisiał wraz ze sprzętami gaśniczymi. Tyle pamiętam. Niestety dawno tam nie byłem - mieszkam w Trójmieście, choć planuję tam urlop w tym roku. Pozdrawiam.
Lang80 Napisano 6 Marzec 2017 Autor Napisano 6 Marzec 2017 Tak, powinno to być widoczne na zdjęciach. Nie mogę za to znaleźć czegoś podobnego na obcojęzycznych stronach, wtym niemieckich.
viator01 Napisano 6 Marzec 2017 Napisano 6 Marzec 2017 Takie topory stosowane były przy budowie domów z bali.
carabus Napisano 6 Marzec 2017 Napisano 6 Marzec 2017 Jeśli ostrze jest prawe/lewe do topór do ciosania obróbki bali, jeśli symetryczne to topór rzeźnicki.P.S takim toporem bala nie dało się rozłupać, można go było obciosać...
Swiety82 Napisano 6 Marzec 2017 Napisano 6 Marzec 2017 Równiez uwazam ze to topór rzeźnicki, ciesielskie raczej nie osiągały takich rozmiarów
viator01 Napisano 6 Marzec 2017 Napisano 6 Marzec 2017 Asymetryczne raczej nie są rzeźnickie. A widziałem topory do ociosywania bali robione z lemieszy pługów. Były ogromne.
Lang80 Napisano 6 Marzec 2017 Autor Napisano 6 Marzec 2017 Dzięki za pomoc i sugestie. W pobliżu nie było budynków z drewna poza kościołem z XIX wieku w sąsiedniej wsi (Boryszyn). Znalazłem podobny kształt na stronie: http://www.arquebusiers.be/musee/musee-ancien-4.jpg oraz: http://www.arquebusiers.be/musee.htm ale to za daleko idący trop pewnie. W pobliżu nigdy nie było Francuzów, najbliższy Międzyrzecz to ok 15-20 km, gdzie kiedyś przechodzili.
bert.F Napisano 6 Marzec 2017 Napisano 6 Marzec 2017 Topory ciesielskie przeznaczone do ociosywania okrąglaków posiadają ostrza o krawędzi prawie prostej a boczna powierzchnia obucha i trzona wraz z ostrzem tworzą w przybliżeniu jedną płaszczyznę(co by nie obijać paluchów).Ten z foto nie jest toporem rzeżnickim bowiem posiada szczeline do wyciągania gwożdzi,ale też nie do końca jest toporem typowo ciesielskim,równie dobrze mógł go używać stolarz,kołodziej,bednarz...
Pytanie
Lang80
Witam, czy ktoś z forumowiczów zetknął się z czymś takim? Mam to po rodzinie, teren lubuskiego, twierdzą, że jest przedwojenny i że został po Niemcach. Na pewno nie pochodzi z czasów PRL.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.