lucjanl Napisano 16 Luty 2017 Share Napisano 16 Luty 2017 Witam Panowie.Mam pytanie gdzie i po co były stosowane okopy wykonane z betonu dość głębokie 170-180cm.Znalazłem to przypadkowo w lesie jest tego mnóstwo na bardzo małym terenie.Widać że komuś zależało na zatarciu śladów.Nie mam pojęcia co tam mogło się znajdować,w środku lasu są duże słupy po bramie jak by zakładowej wszystkie budynki są wysadzone,zostały tylko doły ,gruz,okopy,nasyp kolejowy i betonowa podstawa od działa.Szczególnie zależy mi na informacji o tych okopach z betonu nigdy wcześniej nie widziałem betonowych okopów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Luty 2017 Share Napisano 16 Luty 2017 http://odkrywca.pl/forum.php?id_forum=18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 16 Luty 2017 Share Napisano 16 Luty 2017 zdjęcie? lokalizacja? cokolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 17 Luty 2017 Autor Share Napisano 17 Luty 2017 WitamDzisiaj pada deszcz więc jutro pojadę tam i porobię zdjęcia,co do lokalizacji to okolice Kostrzyna nad Odrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 18 Luty 2017 Share Napisano 18 Luty 2017 betonowe okopy kojarzą mi się z polskimi,powojennymi,przeciwdesantowymi umocnieniami na wybrzeżu i ze ... skansenem w Zdbicach na Pozycji Pomorskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 18 Luty 2017 Share Napisano 18 Luty 2017 Tam gdzie taki okop był przewidziany do częstego używania,np strzelnice,rzutnie do granatów na poligonach itp,występują często.Po prostu są bardziej trwałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 Wszystko się zgadza ale te okopy znajdują się ta terenach poniemieckich i ich usytuowanie nie wskazuje na okopy ćwiczebne(to nigdy nie był poligon),to wygląda bardziej że służyło do obrony tych wysadzonych budynków(fabryki)Przepraszam że jeszcze nie dodałem zdjęć ale nie mam czasu żeby tam pojechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Luty 2017 Share Napisano 19 Luty 2017 Na terenach fabrycznych też występują,szczególnie tych o profilu zbrojeniowym.I niekoniecznie do obrony,co choćby jako szczelina przeciwlotnicza.Ale bez tego o czym pisał MarcinP,to można se gdybać.Takie oszalowane betonem okopy/stanowiska można spotkać choćby przed jednostką wojskową(byłe Biuro Szyfrów BS-4) w Lesie Kabackim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 z 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 z.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 z.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 z.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 z.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 z.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 z.7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Luty 2017 Share Napisano 19 Luty 2017 Luftschutz Deckungsgraben im Beton - czyli szczelina przeciwlotnicza,nawet widać progi na krawędziach do oparcia pokrycia/dachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 WitamA to na 5 zdjęciu czy to jest podstawa do działka flak?Prosił bym o więcej informacji o tych okopach czy były one powszechnie stosowane i czy warto szukać w nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Luty 2017 Share Napisano 19 Luty 2017 A to na 5 zdjęciu czy to jest podstawa do działka flak?"Nie,wygląda na zdekompletowany schron wartowniczy.Więcej info jest w google,a czy warto szukać to się dowiesz jak wypierniczysz ziemie i gruz z tej nory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 Wielkie dzięki VIS za pomoc.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjanl Napisano 22 Luty 2017 Autor Share Napisano 22 Luty 2017 Przejrzałem całą grafikę w google i nie ma takich schronów!Proszę się przyjrzeć na 5 zdjęciu tam nic nie jest wysadzone czy odkute,wygląda jak zaszalowane i odlane Panie VIS.Proszę o wypowiedz fachowców co jest na 5 zdjęciu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sovereign2000 Napisano 22 Luty 2017 Share Napisano 22 Luty 2017 Niemiecka szczelina p/lot, (wojskowe: zakład doświadczalny, fabryka, port itp.) , lana z betonu + dach. Szczelina zabezpieczała przed odłamkami i falą uderzeniową. Dodatkowo: śluzy, kibel (wiadro), światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 22 Luty 2017 Share Napisano 22 Luty 2017 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoVoX Napisano 27 Lipiec 2019 Share Napisano 27 Lipiec 2019 W dniu 22.02.2017 o 12:39, lucjanl napisał: Przejrzałem całą grafikę w google i nie ma takich schronów! Proszę się przyjrzeć na 5 zdjęciu tam nic nie jest wysadzone czy odkute,wygląda jak zaszalowane i odlane Panie VIS. Proszę o wypowiedz fachowców co jest na 5 zdjęciu. Pozdrawiam @lucjanl Ostatnio przez przypadek natrafiłem na ten beton. Tak, jak napisał vis1939, to są pozostałości niemieckiego schronu wartowniczego Splitterschutzzelle. Pozdrawiam, CoVoX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.