Skocz do zawartości
  • 0

Zestaw starych gwintowników.

nabuh

Pytanie

Napisano
Swego czasu trafiłem taki komplet (niepełny). Z tabliczki wynika, że to producent z Pilzna, ale coś więcej trudno znaleźc. Natomiast wewnętrzna częśc przykrywki zastemplowana jak na zdjęciu (jakaś niemiecka firma?). Ciekawi mnie z jakiego to może byc okresu i ogólnie może ktoś spotkał podobne?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Swego czasu trafiłem taki komplet (niepełny). Z tabliczki wynika, że to producent z Pilzna, ale coś więcej trudno znaleźc. Natomiast wewnętrzna częśc przykrywki zastemplowana jak na zdjęciu (jakaś niemiecka firma?). Ciekawi mnie z jakiego to może byc okresu i ogólnie może ktoś spotkał podobne?
Napisano
Matrix podpowiada, że Max Lux to producent tych narzynek, ale chyba jednak był to jakiś zakład, który ich używał a nie produkował. Trudno znaleźc cokolwiek pod tą nazwą teraz.
A STROJE NASTROJE" przy Macho & Turek to, wg. translatora narzędzia hydrauliczne, co zrozumiałe. Macho & Turek szukając również blado.
Napisano
Prawdę mówiąc nie spotkałem się z takim oznaczeniem właścicielskim", natomiast takie plakietki sprzedawcy międzywojenni stosowali bardzo często. Na gołych polach ryto numery seryjne.
Napisano

To sprzedawca nadawałby numery a nie producent? Tu w tych polach nic już się nie odczyta, chociaż wydaje
mi się, że powinny byc wybijane a nie drukowane, ale nie wiem. A domniemany producent Max Lux sygnował swój produkt tylko pieczątkami na wewnętrznej stronie przykrywki i to jeszcze w chaotycznie rozmieszczonej dużej ilości? Coś tu dziwne...

Napisano
Z moich obserwacji wyglądało to tak że sprzedawca zamawiał w fabryce określoną partię produktu, i fabrycznie nosiła ona oznakowania tego sprzedawcy. Numery, jeżeli były, były oznaczeniami dla tej konkretnej partii - często obok numeracji detalicznej" występowała też numeracja producenta.
Numery mogły być nabijane, grawerowane, malowane - pełna dowolność technik.
Osobna rzecz to numerowanie przez użytkownika, przy czym w trym wypadku nie bardzo widzę sens żeby użytkownik nanosił numerację na tabliczkę sprzedawcy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie