Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Nie wiem jak Wam, ale mi (odkąd militariami się interesuję) zawsze marzyło się znaleźć w temacie WP II RP coś zupełnie nieruszonego, nierozpakowanego, pozostawionego od 1939 r. bez ingerencji samemu sobie. Najlepiej tornister, chlebak, albo torbę oficerską, coś z masą gratów w środku.

Nie miałem dotąd takiej okazji, ale nawet jak ktoś inny gdzieś w internetach pochwalił się takim zdarzeniem, dobrze udokumentowanym, bardzo mnie to cieszyło.

A że miałem w tym tygodniu coś takiego trafiło się mi - zdecydowałem się to udokumentować i podzielić ku Waszej (mam nadzieję) uciesze i rozwojowi wiedzy.

No to zaczynamy!
Napisano

Taka oto torba.

Zapinana na trzy przelotki" - znaczy się typ A". Ekstra! - dotąd widziałem tylko dwie takie - typ B" wydaje się być popularniejszy. Ma zachowane paski do podpinania do pasa oficerskiego - tego nie widziałem jeszcze nigdy.

Jedziemy dalej.

Napisano

Chyba nie była dłuugo otwierana, ani dużo otwierana od nowości - pasek wyraźnie wpłynął na patynację mosiężnych okuć klapy.

Do tego sam pasek ma jeszcze zachowane pieczęcie zakładu produkcyjnego kruponu skóry.

Zapowiada się, że wnętrze torby też będzie w niezłym stanie...