basic Napisano 22 Listopad 2016 Napisano 22 Listopad 2016 Witam.Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji. Przekopałe się już przez tysiące zdjęć i identycznego nie znalazłem.
pikami Napisano 24 Listopad 2016 Napisano 24 Listopad 2016 No jak patrzę na ten dziubek,koronę no i te skrzydełka to mi germańcem zalatuje
basic Napisano 23 Listopad 2016 Autor Napisano 23 Listopad 2016 Tak myślałem, że nie będzie łatwo :)Załączam troszkę lepsze zdjęcia. Widać wymiary i trochę więcej szczegółów.Po weekendzie będę w stanie wrzucić profesjonalne foto. Dużo ciemnej patyny przysłania ładnie wykonane detale.Mój pradziadek (po którym ostał mi się ten orzełek) przed wojną służył w Korpusie Ochrony Pogranicza jako kapral. Stąd próba powiązania. Potem jednak trochę podróżował.
basic Napisano 23 Listopad 2016 Autor Napisano 23 Listopad 2016 Tyfus, Mój błąd. Po kilku godzinach i tysiącach zdjęć mi się krzyczeć chciało.Orzełek pozwiązałem z Korpusem Ochrony Pogranicza, bo pradziadek służył tam jako kapral przed wojną. Potem dużo podróżował.Spodziewałem się problemów z bliższą identyfikacją tego orzełka. Załączam dodatkowe zdjęcie gdzie widać wymiary. W weekend będę w stanie zrobić profesjonalne foto. Orzełęk bardzo ładnie wykonany, dużo detali słabo widocznych na zdjęciu przez ciemną patyne.
allegrowicz67 Napisano 24 Listopad 2016 Napisano 24 Listopad 2016 Patriotyk z przełomu lat 80/90. XX w.
popcorn65 Napisano 23 Listopad 2016 Napisano 23 Listopad 2016 Podobny do orzełka z odznaki przedwojennego sołtysa
popcorn65 Napisano 23 Listopad 2016 Napisano 23 Listopad 2016 Ale to chyba nie to.Poszukaj coś w okolicach Księstwa Warszawskiego i Powstania Listopadowego...może na to sugerować kształt korony.
lajceps Napisano 23 Listopad 2016 Napisano 23 Listopad 2016 przegladałes informacje o Oficerskiej Szkole Jazdy z 1919 roku? ten orzełek mi tym tematem pachnie :)
Brutus Napisano 24 Listopad 2016 Napisano 24 Listopad 2016 Bez wątpienia jest to tzw biżuteria patriotyczna. Datowanie jednak jest inne. Pierwsze typowanie klasyfikuje się w biżuterii patriotycznej produkowanej w Poznaniu, orły te w momencie wybuchu Powstania Wielkopolskiego masowo znalazły się na czapkach powstańców. Drugie typowanie to biżuteria patriotyczna wzorowana na tzw orle beselerowskim. Oba typy umiejscawiają tego orła w latach 1917-1919. Osobiście stawiam na pierwszą opcję.
allegrowicz67 Napisano 24 Listopad 2016 Napisano 24 Listopad 2016 Posiadam identycznego kupionego w sklepie Veritasu na pocz. lat 90. XX w.
basic Napisano 22 Listopad 2016 Autor Napisano 22 Listopad 2016 Druga strona orzełka na zdjęciu.Agrafka to prawdopodobnie wina naprawy.To prawdopodobnie orzełek na czapke Kaprala z Korpusu Ochrony Pogranicza ale nie jestem w stanie tego potwierdzić.
Edmundo Napisano 23 Listopad 2016 Napisano 23 Listopad 2016 Orzełek nie miał i nie ma nic wspólnego z Korpusem Ochrony Pogranicza.
viator01 Napisano 23 Listopad 2016 Napisano 23 Listopad 2016 Przypomina orła urzędniczego wz. 19, ale takiego też nie kojarzę. Może jakiś patriotyk.
Edmundo Napisano 23 Listopad 2016 Napisano 23 Listopad 2016 Patriotyk być możliwe, dlatego ta spinka czy też agrafka.
Pytanie
basic
Witam.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji. Przekopałe się już przez tysiące zdjęć i identycznego nie znalazłem.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.