ptasznik Napisano 14 Grudzień 2017 Share Napisano 14 Grudzień 2017 Oksywie czy Hel ?Oksywie i wejście północne bez latarni, które są na zdjęciu opublikowanym w ''ŻP'' 49/1930. Wygląda na to, że to właśnie je zdemontowano w 1932 i przeniesiono na Hel.Kanonierka już bez znaku burtowego, wiec po lipcu 1937. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2017 Jedna z kanonierek i dwa minowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2017 W basenie portowym w Gdyni, w 1925 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 28 Grudzień 2017 Share Napisano 28 Grudzień 2017 Po lewej kanonierka, po prawej trawler. Na szalupie pies. Czy któraś kanonierka miała psa jako maskotkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2017 Boję się, że to nie ta droga", w kraju znanym od wieków z sympatii do czworonogów". Można by równie dobrze zadać pytanie, a która jednostka nie miała takiej maskotki? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 28 Grudzień 2017 Share Napisano 28 Grudzień 2017 Mam rozumieć że pies był na każdym pokładzie ?Jakoś ten szczegół ''wyposażenia'' mi umknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2017 No właśnie, czy było to powszechne, pewnie nie dowiemy się nigdy, ale wiesz dobrze, że często tak bywało. Rozumiem, że mogło by to pomóc w identyfikacji jednostki,ale... No właśnie ale".Powiem szczerze, że tradycyjnie spodziewałem się Twojego komentarza, ale w tym przypadku, dalibóg, zbaraniałem... ;-)W niemałej ilości zdjęć na forum przedstawiających psiaki- maskotki na pokładach różnych, często zidentyfikowanych jednostek możesz się pokusić w tym temacie.Tyle, że czasami w ciągu okresu międzywojnia jedna jednostka mogła mieć ich przynajmniej parę. Sorki, ale ja pasuję". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 29 Grudzień 2017 Share Napisano 29 Grudzień 2017 W ewidencji pies pokładowy zakodowany jest jako pipok. Trzeba sprawdzić w etacie czy jest pozycja pipoka. Pomysł nie jest mój, skrót od pies pokładowy - pi pok, w opowiadaniu s-f na statku kosmicznym przed laty w każdym bądź razie był :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2018 Z 1939 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 Jednostka Flotylli Wiślanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 Marszałek Józef Piłsudski na pokładzie Warneńczyka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2018 Na ćwiczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2018 Z Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2018 ... i Wicher". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Luty 2018 Autor Share Napisano 6 Luty 2018 Z roku 1924. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Luty 2018 Autor Share Napisano 13 Luty 2018 Na aukcji opisane to zdjęcie jako Rzeczna Flotylla Pińska, ale to jednostki SG. Pierwszy od prawej Batory". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 To chyba na terenie stoczni w Modlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Luty 2018 Autor Share Napisano 15 Luty 2018 Miałem dopisać, że ten krajobraz w żaden sposób nie przypomina miejsc nadmorskich, w której scenerii przeważnie znamy te jednostki. Mam na myśli półwysep helski, nie mówiąc o zdjęciach robionych przy kejach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 16 Luty 2018 Share Napisano 16 Luty 2018 A może to stocznia w Modlinie? Na czerwono zaznaczyłem przypuszczalny obszar widoczny na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Luty 2018 Autor Share Napisano 16 Luty 2018 Tak, pewnie na terenie stoczni. Teraz zauważyłem datę na zdjęciu, a to bodajże zakończenie budowy Batorego".Obok wcześniej zakończone w budowie: Kaszub", Ślązak" i Mazur". Może zdjęcie z uroczystości wprowadzenia do służby, lub z tej własnie okazji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Marzec 2018 Autor Share Napisano 14 Marzec 2018 Z roku 1929... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Marzec 2018 Autor Share Napisano 14 Marzec 2018 Z roku 1930... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Marzec 2018 Autor Share Napisano 14 Marzec 2018 Z wizyty naszych kanonierek w Kopenhadze, w drugiej połowie lat dwudziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Marzec 2018 Autor Share Napisano 18 Marzec 2018 Bałtyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi