Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 7.11.2020 o 23:14, formoza58 napisał:

Czy chłopaki zasiadali w czasie wolnym z wędkami? Czy zakladali sieci ?. Czy trafialy się takie np. królewskie jesiotry jak na Wisełce? Niekulawy dodatek na marynarski stół ? 

Nie wiem jak sieci, ale siatki tak - moskitiery. Raczyli się chininą.

W 1932 nakazano dla oszczędności zdawać przepracowany olej, na parowcach służył do smarowania drugorzędnych mechanizmów, a w warsztatach czołowych ''K 19'' użyty do hartowania wytwarzanych elementów. Znaczy się musiała być na tej krypie kuźnia, a jeśli kuźnia to i komin. Czyżby ?

warsztaty czołowe.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
9 godzin temu, ptasznik napisał:

Tak, to wiem... A jednak takiego " byka" trafić, toć to wyżerka dla całej załogi. I to nawet monitora ? Tyle, że taki okaz, trafił by zapewne na stół " Księcia Polesia", podczas jednego z rautów.

jesiotr krolews.JPG

Napisano
W dniu 4.11.2020 o 17:05, ptasznik napisał:

Kuter uzbrojony zwiadu artyleryjskiego i łączności.

Rozpoznać, zameldować i odwrót, a działko do samoobrony przed pościgiem ?

Podobieństwo w wyglądzie jest.

rura_LI (2).jpg

To właśnie to... działko 37 mm, standardowa " artyleria" kutrów uzbrojonych. Na innych, większych jednostkach Flotylli chyba nie było (?)

mar 37mm dzialka.JPG

mar 37mm dzialko3.JPG

Napisano
W dniu 7.11.2020 o 19:52, ptasznik napisał:

Zmieniając nieco temat - jeszcze 105, czy już 75 ?

781537525_gdanskie75-105.jpg.68a8e2077777288ef51b45064f8a071e.jpg

Jak wspomniałem, "artylerzystą" nie jestem, ale... ile na tym zdjęciu powinien mieć 105 mm monitor " gdański" przed przezbrojeniem?

Napisano
12 godzin temu, formoza58 napisał:

toć to wyżerka dla całej załogi. I to nawet monitora

To potwór jakiś, nie ryba !

17 minut temu, formoza58 napisał:

ile na tym zdjęciu powinien mieć 105 mm monitor " gdański" przed przezbrojeniem?

Luf w dziobowej wieży ? Jedną.

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

Luf w dziobowej wieży ? Jedną.

To myślę, że na tym kadrze ,  to w dziobowej wieży 105- tka... też sztuk raz. Tutaj trochę 105- tek dziobowych dla porównania...

mar 105mm na horodyszczuu.JPG

mar 105mm waesz.JPG

mar horod 105 mm.JPG

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

Usunięty kątownik i dorobione wycięcie. No chyba, że to ruchome było.

Nie widać tego wycięcia. A tutaj, jak " jeden mąż" są u wszystkich czterech. ...

Te w szuwarach trzeba by znaleźć w lepszej rozdzielczości. To, którego kadr zamieszczasz, trzaskałem od ręki z filmu .

mar podwojne.JPG

Napisano
50 minut temu, ptasznik napisał:

Usunięty kątownik i dorobione wycięcie. No chyba, że to ruchome było.

23 minuty temu, formoza58 napisał:

Nie widać tego wycięcia. A tutaj, jak " jeden mąż" są u wszystkich czterech. ...

Więc odwrotnie, zaślepili wycięcie i dodali kątownik. No chyba,że to ruchome było.

Napisano (edytowane)
37 minut temu, formoza58 napisał:

Te w szuwarach trzeba by znaleźć w lepszej rozdzielczości. To, którego kadr zamieszczasz, trzaskałem od ręki z filmu .

Jest w WLU 34.

Kiedyś tam dopisałem, że dwa ''warszawskie'', Chodkiewicz (jeszcze z wysokimi tamborami i bez palisady) - więc musi być Warszawa i Horodyszcze. Dalej dwa ''krakowskie'', Szeptycki i Dickman. Po przezbrojeniu. 1928.

Trzeba mi było prędzej sprawdzić.?‍♂️

Choć może i 1927 ?

Edytowane przez ptasznik
Napisano (edytowane)

Hej, Panowie,  Chłopy, Koledzy, "śledzę" ten wątek z wielką uwagą i mam wielki szacunek dla Waszej pracy przy ustalaniu szczegółów i szczególików i tak się zastanawiam gdzie ta wszechobecna ówcześnie cenzura tycząca Flotylli Pińskiej vel Flotylli Rzecznej. Porównajmy to do cenzury obowiązującej w MW w latach 50-tych i 60-tych, wiem, wiem nie ten "level" ale jak tak byśmy chcieli się doszukać szczegółów na ten przykład przedwojennych "Ptaszków" przerobionych na dozorowce, albo eks-amerykańskich trałowców YMS, to gdzie szukać tych fotografii ? Zapewne po prywatnych szufladach?. Ale to tak na marginesie.

P.S. Robicie świetną robotę. Pozdrawiam

Edytowane przez Edmundo
Napisano
1 godzinę temu, ptasznik napisał:

Jedna, a dalej w stronę dziobu drugi trap ?

Właśnie trap, w części zacieniony. Choć w pierwszej chwili pomyślałem, że to kawałek pokładu za wieżą, a reszta ( ten zacieniona część trapu) to po prostu refleksy świetlne. Jak w tym wariancie.

-------------------------------------------------------------------------------

Popatrz Edmundo, a tyle się mówiło o cenzurze wojskowej w okresie międzywojnia. I  pomijając zakazy ,mniej było aparatów fotograficznych, a tutaj baach, potężne archiwum ikonograficzne sprzętu. I to w zasadzie dotyczy wszystkich broni w WP II RP. Jak wspomniałeś  o okresie lat 50- 60, to myślę, że trzeba by dodać lata czterdzieste po wojnie i faktycznie porównując okresy ,  prawdziwa " czarna dziura".

Pozdrawiam

mar zagadk.JPG

Napisano
W dniu 9.11.2020 o 02:19, ptasznik napisał:

Oj tak, były lata, że obsady jednostek były zdziesiątkowane... i leżały w łóżeczkach

chinina.jpg