ptasznik Napisano 8 Listopad 2020 Share Napisano 8 Listopad 2020 Chyba nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Listopad 2020 Share Napisano 9 Listopad 2020 (edytowane) W dniu 7.11.2020 o 23:14, formoza58 napisał: Czy chłopaki zasiadali w czasie wolnym z wędkami? Czy zakladali sieci ?. Czy trafialy się takie np. królewskie jesiotry jak na Wisełce? Niekulawy dodatek na marynarski stół Nie wiem jak sieci, ale siatki tak - moskitiery. Raczyli się chininą. W 1932 nakazano dla oszczędności zdawać przepracowany olej, na parowcach służył do smarowania drugorzędnych mechanizmów, a w warsztatach czołowych ''K 19'' użyty do hartowania wytwarzanych elementów. Znaczy się musiała być na tej krypie kuźnia, a jeśli kuźnia to i komin. Czyżby ? Edytowane 9 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 9 godzin temu, ptasznik napisał: Nie wiem jak sieci, ale siatki tak - moskitiery. Raczyli się chininą. Tak, to wiem... A jednak takiego " byka" trafić, toć to wyżerka dla całej załogi. I to nawet monitora Tyle, że taki okaz, trafił by zapewne na stół " Księcia Polesia", podczas jednego z rautów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 Teraz dopiero zobaczyłem na powiększeniu... Jeden KU ma taki " szałasik", drugi nie. Co zaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 W dniu 4.11.2020 o 17:05, ptasznik napisał: Kuter uzbrojony zwiadu artyleryjskiego i łączności. Rozpoznać, zameldować i odwrót, a działko do samoobrony przed pościgiem ? Podobieństwo w wyglądzie jest. To właśnie to... działko 37 mm, standardowa " artyleria" kutrów uzbrojonych. Na innych, większych jednostkach Flotylli chyba nie było (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 W dniu 7.11.2020 o 19:52, ptasznik napisał: Zmieniając nieco temat - jeszcze 105, czy już 75 ? Jak wspomniałem, "artylerzystą" nie jestem, ale... ile na tym zdjęciu powinien mieć 105 mm monitor " gdański" przed przezbrojeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Listopad 2020 Share Napisano 9 Listopad 2020 12 godzin temu, formoza58 napisał: toć to wyżerka dla całej załogi. I to nawet monitora To potwór jakiś, nie ryba ! 17 minut temu, formoza58 napisał: ile na tym zdjęciu powinien mieć 105 mm monitor " gdański" przed przezbrojeniem? Luf w dziobowej wieży ? Jedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: To potwór jakiś, nie ryba ! Taki sobie Jesiotr królewski... Sztuk raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Listopad 2020 Share Napisano 9 Listopad 2020 C - jak celownik w stropie, między lufami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: Luf w dziobowej wieży ? Jedną. To myślę, że na tym kadrze , to w dziobowej wieży 105- tka... też sztuk raz. Tutaj trochę 105- tek dziobowych dla porównania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 I dwie na "Warszawie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Listopad 2020 Share Napisano 9 Listopad 2020 Dwie, bo wieże dwie. A zauważyłeś modyfikację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 A teraz podwójne 75- tki na wieży dziobowej " gdańskich" monitorów. Zwracaja uwagę te charakterystyczne " dinksy" na końcach luf... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 (edytowane) Teraz, ptasznik napisał: Dwie, bo wieże dwie. No tak, dziobowa i rufowa. Co do modyfikacji, nie zauważyłem. Edytowane 9 Listopad 2020 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Listopad 2020 Share Napisano 9 Listopad 2020 (edytowane) Usunięty kątownik i dorobione wycięcie. No chyba, że to ruchome było. Edytowane 9 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Listopad 2020 Share Napisano 9 Listopad 2020 16 minut temu, formoza58 napisał: " dinksy" na końcach luf... Nie widać bo są w zielsku. Jakieś takie jednak cienkie w porównaniu do 105. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Share Napisano 9 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: Usunięty kątownik i dorobione wycięcie. No chyba, że to ruchome było. Nie widać tego wycięcia. A tutaj, jak " jeden mąż" są u wszystkich czterech. ... Te w szuwarach trzeba by znaleźć w lepszej rozdzielczości. To, którego kadr zamieszczasz, trzaskałem od ręki z filmu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 10 Listopad 2020 Share Napisano 10 Listopad 2020 50 minut temu, ptasznik napisał: Usunięty kątownik i dorobione wycięcie. No chyba, że to ruchome było. 23 minuty temu, formoza58 napisał: Nie widać tego wycięcia. A tutaj, jak " jeden mąż" są u wszystkich czterech. ... Więc odwrotnie, zaślepili wycięcie i dodali kątownik. No chyba,że to ruchome było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 10 Listopad 2020 Share Napisano 10 Listopad 2020 (edytowane) 37 minut temu, formoza58 napisał: Te w szuwarach trzeba by znaleźć w lepszej rozdzielczości. To, którego kadr zamieszczasz, trzaskałem od ręki z filmu . Jest w WLU 34. Kiedyś tam dopisałem, że dwa ''warszawskie'', Chodkiewicz (jeszcze z wysokimi tamborami i bez palisady) - więc musi być Warszawa i Horodyszcze. Dalej dwa ''krakowskie'', Szeptycki i Dickman. Po przezbrojeniu. 1928. Trzeba mi było prędzej sprawdzić. Choć może i 1927 ? Edytowane 10 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Listopad 2020 Autor Share Napisano 10 Listopad 2020 Robiłem, co mogłem... Spójrz teraz, ja nie będę sugerował, co widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 10 Listopad 2020 Share Napisano 10 Listopad 2020 Jedna, a dalej w stronę dziobu drugi trap ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 10 Listopad 2020 Share Napisano 10 Listopad 2020 (edytowane) Hej, Panowie, Chłopy, Koledzy, "śledzę" ten wątek z wielką uwagą i mam wielki szacunek dla Waszej pracy przy ustalaniu szczegółów i szczególików i tak się zastanawiam gdzie ta wszechobecna ówcześnie cenzura tycząca Flotylli Pińskiej vel Flotylli Rzecznej. Porównajmy to do cenzury obowiązującej w MW w latach 50-tych i 60-tych, wiem, wiem nie ten "level" ale jak tak byśmy chcieli się doszukać szczegółów na ten przykład przedwojennych "Ptaszków" przerobionych na dozorowce, albo eks-amerykańskich trałowców YMS, to gdzie szukać tych fotografii ? Zapewne po prywatnych szufladach. Ale to tak na marginesie. P.S. Robicie świetną robotę. Pozdrawiam Edytowane 10 Listopad 2020 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Listopad 2020 Autor Share Napisano 10 Listopad 2020 1 godzinę temu, ptasznik napisał: Jedna, a dalej w stronę dziobu drugi trap ? Właśnie trap, w części zacieniony. Choć w pierwszej chwili pomyślałem, że to kawałek pokładu za wieżą, a reszta ( ten zacieniona część trapu) to po prostu refleksy świetlne. Jak w tym wariancie. ------------------------------------------------------------------------------- Popatrz Edmundo, a tyle się mówiło o cenzurze wojskowej w okresie międzywojnia. I pomijając zakazy ,mniej było aparatów fotograficznych, a tutaj baach, potężne archiwum ikonograficzne sprzętu. I to w zasadzie dotyczy wszystkich broni w WP II RP. Jak wspomniałeś o okresie lat 50- 60, to myślę, że trzeba by dodać lata czterdzieste po wojnie i faktycznie porównując okresy , prawdziwa " czarna dziura". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Listopad 2020 Autor Share Napisano 10 Listopad 2020 W dniu 9.11.2020 o 02:19, ptasznik napisał: Nie wiem jak sieci, ale siatki tak - moskitiery. Raczyli się chininą. Oj tak, były lata, że obsady jednostek były zdziesiątkowane... i leżały w łóżeczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Listopad 2020 Autor Share Napisano 10 Listopad 2020 Pińsk, wg. opisu lato 1939 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi