Skocz do zawartości

Podstodolniaki Jadowite" czyli motocykle ze strychów i stodół. Part-21

Klemens Forel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 212
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

A C H U N G ! A C H T U N G ! (że tak powiem)

Pod koniec marca ukradziono kolekcjonerowi w Bułgarii 4 motocykle.

1 x Zuendapp KS750
2 x BMW R12
1 x BMW R71

Motocykle były pomalowane na kolor zielony używany w bułgarskiej armii podczas II Wojny Światowej.

Jeśli ktoś dostanie ofertę kupna takich motocykli, również pojedynczo
proszony jest o kontakt ze mną, ja przekażę wiadomość dalej.

Napisano
Klemens Forel:
>>Ciekawe NSU chyba 600 tka jako drezyna
To 350-tka (351 OSL). A teraz konkurs - po czym to poznać z takiej niewyraźnej fotografii?
Napisano
Z ust mi to HD wyjąłeś. 600 miała większy przedni uchwyt. 350 na dwie śruby i wyraźnie mniejszy. Miałem OSL 600 to i widać różnicę w smukłości cylindra.
Napisano
Odróżnienie 601 od 351/501 to łatwe zadanie. I tutaj padają zazwyczaj poprawne odpowiedzi.
Ale jak odróżnić 351 od 501? Oczywiście jak ktoś ma dobre oko to pozna nawet po proporcjach silnika w stosunku do ramy. Jak widać prawą połówkę karteru silnika to rzuca się w oczy inny nadlew pozostały po magistrali olejowej. Ale najlepszym kryterium, zwłaszcza jeśli mamy niewyraźne zdjęcie jest prądnica i gaźnik. Tylko 351 OSL miał małą" prądnicę B142 i gaźnik z komorą pływakową po prawej stronie. Jeśli chodzi o wersje po 1939-tym roku to jest jeszcze łatwiej, bo tylko model 351 OSL (wówczas już w zasadzie tylko OS WH) otrzymał pakiet zmian (m.in. sprzęgło na stożku, cewkę pod zbiornikiem, zbiornik z dużym korkiem, siodło wahliwe i kierownicę z ormalnymi" manetkami).
Napisano
O właśnie! Przy identyfikacji konieczne są precyzyjne określenia/nazywanie elementów. Manetka na pewno nie służy do obsługi hamulca czy sprzęgła.

C.
Napisano
Cześć.
Dzisiaj nadszedł dzień mojej rejestracji.
Zaglądam do Was od dłuższego czasu, ponieważ stare maszyny są mi bliskie.
Mam na imię Jacek i jestem z Białegostoku.
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie