Skocz do zawartości
  • 0

grot

qerto

Pytanie

Napisano
Proszę o pomoc w identyfikacji tego grotu. wykonany jest prawdopodobnie z miedzi, znaleziony został w mule. Z jakiego może okresu pochodzić.
Pozdrawiam

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę o pomoc w identyfikacji tego grotu. wykonany jest prawdopodobnie z miedzi, znaleziony został w mule. Z jakiego może okresu pochodzić.
Pozdrawiam
Napisano
Nie sądzę by lutownica miała drewnianą rączkę. Przecież trzeba było ją czymś nagrzać, drewniana rączka by się spaliła.
Napisano
Lutownica to to chyba raczej nie jest, jak najbardziej może to być strzała, choć nie musi - podobne groty są produkowane współcześnie, do celów sportowych, tudzież hobbistycznych.

Tu coś podobnego:

http:/images1.okazje.info.pl/p/sport-i-hobby/9722/th300/select-groty-mosiezne-bullet-z-gwintem.jpg
Napisano
Hej zaciekawił mnie ten grot, i mam pewną koncepcję, a mianowicie to może być różdżka radiescezyjna. Sam używam bardzo podobnej. Jedno pytanie czy to co wystaje z tego grotu to druty? Jesli tak to obstawiam na różdżkę.
Napisano
Grot znaleziony przy, czy w strumieniu o szerokości około 1,5 metra. Bobry zbudowały tamę co spowodowało obniżenie poziomu wody i umożliwiło mi to przeszukanie tego mułu". Dzięki wielkie za probe podjęcia w id tego przedmiotu
Napisano
beryx (6 / 4) =>

qerto (51 / 17) napisał 2016-03-27 22:00:36

Ta rączka na zdjęciu jest drewniana a nie żelazna i to o nią mi chodziło że się może spalić"
Napisano
W okresie międzywojennym i po ll wojnie nauczyciele używali wskaźników drewnianych z metalowym zakończeniem np do tablic i do napier.....po łapach
Napisano
beryx... może ci umknęło lub nie miałeś czasu żeby z takimi pierdołami się zapoznać, ale ostrzegam:

wulgaryzmów na Forum nie tolerujemy w ŻADNEJ postaci - nawet wykropkowanej.
Napisano
Fakt, nie zauważyłem rozmiaru.
Tak swoją drogą, skoro znalezione w mule, to zakładam, że ten muł nie leżał sobie gdzieś na chodniku w centrum miasta, a był zlokalizowany w lub przy jakimś zbiornikiem wodnym, albo przynajmniej w miejscu gdzie takowy był?
Pytam, bo teraz skojarzyłem, że takie zakończenia mogą mieć widełki wędkarskie, co prawda te które widziałem były z tworzywa(albo aluminium, ale wtedy nie mają końcówki) ale może i z drewna robili albo nawet robią :)
W każdym razie grot raczej odpada, za długi na strzałę, za krótki na oszczep sportowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie