czarnuch12km Napisano 16 Marzec 2016 Share Napisano 16 Marzec 2016 bo niektórych gonią w złą stronę czyli wte co gonieni już biegną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Marzec 2016 Share Napisano 16 Marzec 2016 Nickt - pracownik Lasów Państwowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
climbero Napisano 17 Marzec 2016 Share Napisano 17 Marzec 2016 Jak napisali w rozporządzeniu to prawo do ganiania za mundury ma ŻW więc chyba policmajstry będą przymykać oko. Przynajmniej jest nadzieja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daar Napisano 17 Marzec 2016 Share Napisano 17 Marzec 2016 Starsze pokolenie ma już wprawe w unikaniu służb ścigających za ubiór-to była jedna z atrakcji" za komuny.Ale czego sie podziewac po OSZOŁOMACH od peknietych parówek ,sztucznej mgły czy ostatnio bomb mikrofalowych w Legnicy-mnie już nic nie zaskoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 17 Marzec 2016 Share Napisano 17 Marzec 2016 Eee tam, pół podstawówki i szkołę średnią przełaziłem w moro i jakoś dało radę. Trzeba tylko unikać wszelkich mundurowych - ale to żadna strata, bo już Egipcjanie twierdzili, że gdy się wojak jakiś przyśni, to z głupcem będzie się mieć do czynienia. Sądzę, że nie tylko policjanci jadają ogórki wyłącznie z beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 17 Marzec 2016 Share Napisano 17 Marzec 2016 co ten MON odwala to szok,to chyba z nudów wszystko i braku zajęcia,..za komuny nie było tego co teraz,kazdy szwej zawodowy smigal po poligonie aż huczało,a teraz?,banda nierobow,siedzą opasy i nic nie robia,i głupie mysli im do głowy przychodzą,nawet bezpieczenstwo swoich placówek cwaniaki zlecaja firmą ochroniarskim,zamiast sami warty trzymac,,a po 15 latach myk na zasłużone emeryturki...żygac sie chce patrząc na te wały,jeszcze im teraz przeszakadza to że ludzie w MORO na rybki sobie jeżdzą,a przeciez wiekszosc tych ciuchów pochodzi z wyprzedaży zapasów MON,jak również z nielegalnych wyprzedaży prowadzonych przez zawodowych żołnierzy..ta cała Polska to istna wałkarnia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Nic mi nie zrobią, chodzę na co dzień w M65 :-)A w pole flecktarn :-)Oczywiście wszystko pozbawione oznak stopnia i przynależności.Żona mówi: Wyglądasz jak kloszard!"Ja odpowiadam: Tak, ale częściej się myję."Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweqsb Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Pamiętam jak za komuny gdzieś 84-85 rok farbowałem moro a w bluzie dodatkowo guziki wymieniałem. I może teraz wrócę do PRL=lowskiego mora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 21 Maj 2016 Share Napisano 21 Maj 2016 Zacytuję fragment:>zakaz używania munduru nie dotyczy niektórych elementów uniformu noszonych przez członków organizacji społecznych działających na rzecz obronności, młodzieży uczestniczącej w szkoleniach obronnych oraz umundurowania noszonego podczas uroczystości patriotycznych. Cały mundur mogą nosić rezerwiści lub żołnierze przeniesieni w stan spoczynku, weterani i kombatanci — oraz artyści w czasie wojskowych występów artystycznych i aktorzy w czasie kręcenia filmów.<Czy określenie ezerwiści" można interpretować jako tych którzy kiedyś odbyli Zasadniczą Służbę Wojskową i zostali przeniesieni do rezerwy stosownym rozkazem?I mają to wbite w książeczkę wojskową.Co Panowie sądzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Maj 2016 Share Napisano 21 Maj 2016 Iron...Jeśli wejdzie to w życie, jeśli będziesz jechał na ryby*, to będziesz pamiętał,żeby mieć w kieszeni książeczkę wojskową?Na wypadek, gdyby spotkała Cię (nie)przyjemność kontroli...PS Co to znaczy Cały mundur"? Włącznie z gaciami i skarpetami?Podobnie, co to znaczy iektórych elementów"? Ciekawe, czy w rozporządzeniu do bzdury, wszystko dokładnie rozpisali...* np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 21 Maj 2016 Share Napisano 21 Maj 2016 A może to chodzi o to, żeby stworzyć grupę ekspertów do stwierdzania, czy to są (albo nie) elementy mundury. Zwykle przyjmowało się, że mundur ma pewne cechy, które odróżniają go od szmat typu moro noszonych przez grzybiarzy. A teraz się tyle tego narobiło, że byle milicjant niczego nie stwierdzi na poczekaniu, więc będzie musiał prorok biegłych powoływać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 21 Maj 2016 Share Napisano 21 Maj 2016 O ile dobrze przeczytałem i zrozumiałem to rozporządzenie tyczy się OBECNIE zatwierdzonego modelu czyli wz. 2010.Mundur wz.93 oficjalnie przestał być obowiązujący w 2012 roku.W sumie książeczka wojskowa dużo miejsca nie zajmuje....cyt.:>Ciekawe, czy w rozporządzeniu do bzdury, wszystko dokładnie rozpisali...<Rozpisali nawet skarpety i chusteczki do nosa, że o gaciach nie wspomnę... :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.