Skocz do zawartości
  • 0

Grot 43 cm

Fryckowski

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak. Trochę przykro , że jak wiki nie odpowiada fotą to już koniec i załamka.A może by tak sięgnąć do literatury? A z czym to Zbyszko z Bogdańca z Krzyżaków Sienkiewicza zasadzał się na niedźwiedzia? Brawo biar! Krzyknąłeś na młodzież! Zapracowałeś uczciwie na szacunek i tak trzymać!A to czy jest tuleja do osadzenia na drzewcu czy nie to nie ma znaczenia bo to zależało od umiejętności wiejskiego kowala.Jak nie było tulei a tylko płaskownik to osadzało się takie ostrze w rozciętym drągu i mocowało owijając namoczonym rzemieniem wołowym.Natomiast ostrze musiało być stosunkowo szerokie aby po ciosie utworzyć dużą kawernę i szybko wykrwawić zwierza.Natomiast to co wystaje za ostrzem ale przed zamocowaniem do drzewca powodowało, że po pchnięciu w tuszę zwierza trzymało go na odległość od łowcy.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Kolczyk96, zapierasz się zupełnie niepotrzebnie. Tak się składa że widziałem sporo ostrzy broni drzewcowej, i to faktycznie użytkowej (bojowej jak i że tak powiem ceremonialnej) i żadna takiego mocowania nie miała. Owszem szczególnie bardzo stare były mocowane na trzpień, ale żadna na obejmę.
Zaś do polowań na powiedzmy niedźwiedzie tak jak to u Sienkiewicza jest opisane, używano oszczepu myśliwskiego z poprzeczką.
To co tu widzimy to jest niestety ostrze kostura do sadzenia drzew.
Napisano
Jeżeli kol.sza.man uważasz,że jest to narzędzie rolnicze to nazwij je. Wszystkie znane mają nazwy. Przypomina ci to bardziej sochę, radło a może wertykulator?
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
https://www.youtube.com/watch?v=5wDQOn6MpsM#t=63.3575
Tak wygląda ręczny sadzak do wszelkiego rodzaju drzew. Ale do większych sadzonek.Do małych to po prostu stożkowa tuleja zamiast stalowego klina.Nie zmienił się ten przyrząd przynajmniej od wieku.Niestety! Wymaga trochę wysiłku.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Też nie pomnę nazwy ale identycznego używałem w trakcie zalesiania wyrębów w latach osiemdziesiątych.
Gdyby to miała być broń drzewcowa, posiadała by tuleję na drzewce, osiowo, a nie obręcz.
Napisano
Ja już nazwę podałem - KOSTUR, ale widocznie ta odpowiedź autora wątku nie zadowoliła, więc będzie drążył dalej, aż ktoś napisze, że rohatyna. Tylko w Bjarze nadzieja :)
Napisano
Bjar to uznana marka w identyfikacji i wycenie przedmiotów. Majstersztyk to było ID protezy nogi. Wpisz Wehrmacht Noga szturmowa ozdrowieńców". Zaistniała na alle.... i olx
Napisano
Wydaje mi się,że jest to rohatyna dawna broń drzewcowa używana w Polsce wschodniej i na Litwie do polowań na dziki i niedźwiedzie.
Pozdrawiam!
Marek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie