Skocz do zawartości
  • 0

Co to za bagnet

aro71

Pytanie

Napisano

Witam co to za bagnet dł ostrza 40 cm długość całej rączki 13 cm kabura skóżana zakończona jajowatom kulkom na ostrzu wybity numer AJ149 LUB A7149 bardzo słabo wybita druga cyfra niewiem czy to 7 czy J. Oglągałem podobne różnią sie blaszanom kaburom albo rączkom drewnianom lub koncówkom rączki w tyl ma skoś a w innych była prosta do okładzin drewnianych. Mam mozliwość zakupu tego bagnetu chciałem wiedzieć co to za bagnet ile moge dać żeby nieprzeplacić został znaleziony w niemczech pod parapetem podczas remontu domu i przyjedzie na świeta.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Można spotkać oznaczenie modelu 1893/13
Zdjęcia nie pozwalają dokładnie stanu określić, ale kwota 200 zł już chyba powinna skłaniać do zastanowienia, czy nie za dużo*.

8 a może durzo - nie wiem sam :)
Napisano
A mnie zastanawia cos innego... Mianowicie miejsce znalezienia owego bagnetu (i nie tylko tego ale tez wielu innych)... Kurcze jak siegam pamięcią (a trochę lat już mam) to podczas remontów starych domów pod parapetem najczesciej były szmaty, papiery i zdechłe karaluchy... Może nie miałem farta albo coś... Pod zdejmowanym 200 letnim parkietem (do remontu szedł) też nic nie było... Widocznie własciciele mięli mniej fantazji kiedyś, albo nie mięli czego ukryć... albo ja nie mam farta jak już wspominałem:)
Napisano
Chyba brak farta. Sam kiedyś podczas zrywania listew przypodłogowych ( parkietu nie ruszaliśmy) w mieszkaniu ponad 150letnim wyjmowałem z kurzu po kilka monet na pomieszczenie.
Inna sprawa kraj znalezienia - Niemcy.
U nas stary bagnet oficjalnie robił za erzatz sierpa, czy postrach chlewika, w Niemczech mógł być starannie ukrywany jako politycznie niepoprawna" pamiątka.
Napisano
Niepoprawnie polityczny to bylby niemiecki, tutaj mamy Hiszpana i to uzywanego do okresu po 2 wojnie. W czasie 2 wojny droga bagnetow byla w druga strone - Niemcy produkowali dla Hiszpanow.
Napisano
No pod owym parapetem był jeszcze krzyżyk na szyje raczek krzyż dość duży oprawiony dwoma czarnymi kamieniami .Co do znalezisk miejsca są zaskakujące , w domu na strychu pod podłogom gdzie wzdłuż lecą belki była przymocowany z sklejki taka koperta w niej listy fotografie prusaka i 2 mln marek papierowe ,natomiast kiedyś po wizycie byłych właścicieli za granicy mówili że babcia im pomagała jak opuszczali dom i pokazał mi gdzie zakopał puszkę z złotymi monetami chciał żeby tylko oddać mu obrączkę powiedział że zakopał tak żeby pług tego nie wygrzebał kroki i powiedział ze był młody to mogły być mniejsze kroki ale mój kanarek jest za płytki . Kolega znowu jak sadził drzewka zarobkowo wykopał w lesie lunetę z karabinu mały jednostrzałowy pistolecik . kiedyś też znalazłem z kolegom obok domu 2 słoje 2 i 5 marek lecz wtedy jeszcze nasza milicja nam zabrała .Innym przykładem była kolegi szopa przy słupie jak wymieniali bo zgnił wykopaliśmy klucz do nadawania a opodal przy powodzi zawalił się mostek na rzece i wyszłą lampowa radiostacja .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie