Czlowieksniegu Napisano 21 Grudzień 2015 Napisano 21 Grudzień 2015 Ja ylko" prosiłem, żebyś osobistych wycieczek do Balansa nie robił...PS Siedzę za biurkiem...
kindzal Napisano 21 Grudzień 2015 Napisano 21 Grudzień 2015 Chlopaki sie nie mogli doczekac wiec przyniesli krate hejna do mnie na chate i tak sobie wspominamy stare niezbyt wesole czasy;)Nie zgadniecie co mi najbardziej zapadlo w pamieci z tamtych dni?Byl to moj sp. wujek, zolnierz II AWP, ktory cudem uniknal smierci pod Budziszynem i sporo przeszedl w zyciu, a w tamtych dniach przeklinal jaruzela, bo nie mial co palic...Pamietam jak zbieral pety, suszyl je na piecu (takim poniemieckim, na wegiel ma sie rozumiec), pozniej je rozdzieral i z tych resztek tytoniu robil sobie skrety. A ja z kuzynem siedzialem z nim przy tym piecu, bo znowu prad wylaczyli i sluchalismy opowiadan jak to wojowal z banderowcami we Lwowi i hitlerowcami pod Dreznem.To byly Panie czasy - ktore juz nigdy nie wroca, tak samo jak ludzie jego pokroju...:(
balans Napisano 22 Grudzień 2015 Autor Napisano 22 Grudzień 2015 Nie będę dyskutował z argumentami" rodem z rynsztoka, bo to nie ma najmniejszego sensu. A piszę przeważnie w nocy, bo w dzień, po prawdzie mam taką możliwość, bo mam w pracy kompa i internet, ale nie mam na to czasu.Pamiętam taki epizod z marca 68 - na mieście były demonstracje studentów i odchodziło ich pałowanie. W szkole w najstarszych klasach też był ferment". No więc nas nie wypuszczono do domu, ale zorganizowano dodatkowe lekcje Wychowania Obywatelskiego". U nas prowadziła ją nasza wychowawczyni, stara komunistka zresztą [albo przynajmniej taką udawała]. Została natychmiast spacyfikowana argumentami o wolnościach jakie gwarantuje nam Konstytucja i ich łamaniu przez ówczesne władze. Najbardziej zresztą pyskowali synowie miejscowych kacyków.W pewnym momencie nie wytrzymała i ze łzami w oczach powiedziała: astanówcie się co chcecie zrobić, bo możecie sobie zmarnować całe życie, a władzę mają ci co mają czołgi". Myślę, że miała sporo racji w tym ostatnim...
balans Napisano 22 Grudzień 2015 Autor Napisano 22 Grudzień 2015 To prawda, że dziś się od tamtych czasów trochę zmieniło. Bo władzę mają Ci, co mają PIENIĄDZE. A czołgi to trzymają tak na wszelki wypadek...
Czlowieksniegu Napisano 22 Grudzień 2015 Napisano 22 Grudzień 2015 Odrobinę OT, ale niestety ze Stanem Wojennym itp powiązany...Chciałbym przeprosić, nie będę wymieniał z nicków, wszystkich (?) Użytkowników, którzy twierdzili że lustracja i pewne porządki" winny być chwilę po '89 zrobione...Mieliście rację...
Erih Napisano 22 Grudzień 2015 Napisano 22 Grudzień 2015 A i owszem - powinny. Ale nie przez małpę z brzytwą ( z resztą dlatego ta akcja swego czasu poległa).
Czlowieksniegu Napisano 23 Grudzień 2015 Napisano 23 Grudzień 2015 Tak czy inaczej Jaruzelski z Kiszczakiem chyba się wczoraj zlali do środka ze śmiechu...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.