Skocz do zawartości
  • 0

Fragment nieznanego sztandaru

kamsta00

Pytanie

Napisano

Witam.
Ostatnio usłyszałem ciekawą historię o sztandarze który miał zostać ukryty przez polskiego żołnierza który szukał schronienia. Znalazł je u pewnej rodziny we wsi Rosochy (gmina Praszka). Przenocował w stodole a gdy rano gospodarz wszedł do stodoły żołnierza tam już nie było jednak zostawił tam zwinięty sztandar bez drzewca gospodarz zakopał sztandar na podwórku. Po wojnie sztandar został wykopany. Niestety trafił w złe ręce (nauczycielki) która wycięła godło i odpruła koronę.
Mam nadzieję że ktoś jest wstanie zidentyfikować do jakiej jednostki(?) należał ten sztandar.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Historia z żołnierzem zostawiającym ot tak w stodole sztandar jakoś mnie nie przekonuje. Toż to największa świętość była i się je raczej ukrywało a nie porzucało.
Napisano
obwodka zdaje sie dorobiona po wyrznieciu orla ze sztandaru..

watpie zeby nauczycielka chciala go ocalic, raczej wykorzystac na jakichs akademiach w szkole ;)
Napisano

Panowie naprawdę nic wam to nie mówi?

Orzeł Biały według wzoru z 13 grudnia 1927 roku, został przyjęty i z niewielkimi modyfikacjami obowiązuje do dziś.
Profesor Zygmunt Kamiński, architekt z politechniki warszawskiej inspirował się prawdopodobnie orłem z czasów panowania Zygmunta I Starego. Przykładem wizerunku takiego orła był medal pochodzący z 1532 roku, autorstwa Jana Marii Padovano.

Napisano
Niestety zrobiła się z tego szkolna dyskusja na temat orłów i odbiegła od tematu. Orły na sztandarach były różne http://smw.ocalicodzapomnienia.eu/index.php?o=pokaz&katid=1&pkatid=24&jid=1&postid=20
Jeśli historia jest prawdziwa, to kluczowe wydają się elementy wieńca wokół orła - resztki chyba się zachowały, z tym, że ja nigdy się z takimi nie spotkałem, ale może ktoś takie zawijasy skojarzy.
Napisano
Jeżeli ten sztandar" byłby tam pozostawiony to kiedy? W 1939r? Te Rosochy znajdują się 1-1.3km w prostej linii od dawnej granicy polsko-niemieckiej. W końcu sierpnia 1939 przebywały w tym rejonie najwyżej kilkunastoosobowe oddziałki, poza tym kto w sytuacji zagrożenia napaścią targałby sztandar pod samą granicę? Nie wspominając o wyglądzie tego orła ze zdjęcia pachnącego PRL'em. Rosochy już rano były zajęte przez Niemców, a ten żołnierz plątał się tam raczej później (nocleg). Jak dla mnie (i wielu) ktoś miał wyobraźnię...
Napisano
bjar_1 (25436 / 771) 2015-11-21 21:10:21

Zdarzały się, ale tu jest opisana sytuacja, w której był czas, żeby go ukryć, albo poprosić o to gospodarza. Zresztą też mam wątpliwości patrząc na orła. Jednak jeśli to prawdziwa historia, to ustalenie czegokolwiek po takim fragmencie raczej jest niewykonalne.
Napisano
patrząc na orła to raczej 100% orzeł czasów PRL-u. A sztandar może być z jakiejś zlikwidowanej placówki szkolnej. wbrew pozorom szkoły podstawowe i średnie w czasach PRL-u miały często piękne haftowane sztandary szkolne , nie zawsze PRL- znaczy tandeta. Tu raczej historia jest powojenna a chciała by być przedwojenna
Napisano
Bardzo dobrze widać że korona została odpruta tylko zdjęcie jest w małej rozdzielczości. Możliwe że to sztandar jakiejś jednostki granicznej lub jakiejś innej organizacji?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie