Witam. Ostatnio usłyszałem ciekawą historię o sztandarze który miał zostać ukryty przez polskiego żołnierza który szukał schronienia. Znalazł je u pewnej rodziny we wsi Rosochy (gmina Praszka). Przenocował w stodole a gdy rano gospodarz wszedł do stodoły żołnierza tam już nie było jednak zostawił tam zwinięty sztandar bez drzewca gospodarz zakopał sztandar na podwórku. Po wojnie sztandar został wykopany. Niestety trafił w złe ręce (nauczycielki) która wycięła godło i odpruła koronę. Mam nadzieję że ktoś jest wstanie zidentyfikować do jakiej jednostki(?) należał ten sztandar.
Pytanie
kamsta00
Witam.
Ostatnio usłyszałem ciekawą historię o sztandarze który miał zostać ukryty przez polskiego żołnierza który szukał schronienia. Znalazł je u pewnej rodziny we wsi Rosochy (gmina Praszka). Przenocował w stodole a gdy rano gospodarz wszedł do stodoły żołnierza tam już nie było jednak zostawił tam zwinięty sztandar bez drzewca gospodarz zakopał sztandar na podwórku. Po wojnie sztandar został wykopany. Niestety trafił w złe ręce (nauczycielki) która wycięła godło i odpruła koronę.
Mam nadzieję że ktoś jest wstanie zidentyfikować do jakiej jednostki(?) należał ten sztandar.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.