Skocz do zawartości
  • 0

Stalowe łuski po ślepakach na pobojowisku 1945 r

ataka

Pytanie

Napisano

Witam, może któś kojarzy co za cholera.. W okopach, wśród najnormalniejszych łusek mauserowskich, wychodzą takie oto małe, wredne, stalowe łuski, jak się okazuje - po ślepakach. I to troche ich tam jest - kilkadziesiąt na obszarze 3-4 arów. Z garłaczy by walili? Aale to chyba nie z mausera.. Jako że stalowe, to ciężko je dokładnie zwymiarować, na zdjeciu w porównaniu z łuską mausera.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, może któś kojarzy co za cholera.. W okopach, wśród najnormalniejszych łusek mauserowskich, wychodzą takie oto małe, wredne, stalowe łuski, jak się okazuje - po ślepakach. I to troche ich tam jest - kilkadziesiąt na obszarze 3-4 arów. Z garłaczy by walili? Aale to chyba nie z mausera.. Jako że stalowe, to ciężko je dokładnie zwymiarować, na zdjeciu w porównaniu z łuską mausera.

Napisano
Rosjanie mieli broń na amunicję 7,62x39 w 1945r.Kilka łusek od kałasznikowa trafiłem w miejscu walk o Wrocław(cmentarz Św,Bernarda).
Na Rędzinie mogą pochodzić z okresu powojennego.
Napisano
Kopałeś na cmentarzu? :)

Pogrzeby/salwa honorowa,teraz niby mają zbierać łuski ale jak wcześniej nie wiem.

W centrum Warszawy na Muranowie też znalazłem ww łuskę.Żadna sensacja,po kij się doszukiwać kosmitów i teorii spiskowych..
Napisano
Tu bym był skory się zgodzić (akurat nieposiadam aktualnie innej od kałacha do porównania), tylko zagadką jest co one robiłyby na pobojowisku ewidentnie z 1945 r (np obok siebie łuski mauserowskie, te ślepaki, gwizdek od mg, inne graty, skrzyżowanie dróg gdzie wiadomo że wymieniali się uprzejmościami bracia ze wschodu z siostrzyczkami ze zachodu)..
Napisano
Witam
A może od takiego kompletu?
Obecność mg sprzyja obecności flar.

http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/gewehrfallschirmleuchtgranate.html

Pozdrawiam
Napisano
Poligonu w tamtym akurat miejscu nie było napewno, jednak najbardziej logiczne wydaje się ie zawracanie sobie dupy poligonami" i jakieś lokalne ćwiczenia w pozostałych po wojnie okopach, tym bardziej że te ślepaki trafiają się jednak i po drugiej stronie skrzyżowania..
Napisano
Powinieneś sprawdzić czy w okolicy nie było jakiejś byłej strażnicy np.WOP,w jednej takiej miejscowości to okopy i cały las przy granicy słowackiej jest usiany takimi łuskami a okopy z 45 roku
Napisano
Te ślepaki wychodzą w najróżniejszych miejscach,jak już wspominano pozostałość po manewrach" różnistych MO.
Po prostu kiedyś nie zawracano sobie dupy poligonami i ćwiczono w przygodnym terenie.
Napisano
Łuski od kałacha w miejscach walk z WW2 to norma, nikt nie wie skąd sie tam wzięły, ale na 70% pochodzą z poligonu z czasów PRL
Napisano
tak troche satyrycznie - batona może nie dostane , ale oglądałem czterech pancernych i tam jak wół widać że kałachów używali - stąd może uzasadnienie że w okopach drugowojennych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie