scyzoryk111 Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Witam mam pytanie włożyłem cały bagnet do ropy bo ma nalot rdzy i zastanawiam się czy wkładki drewniane mogą ulec zniszczeniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 27 Czerwiec 2015 Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Tak, mogą - zresztą w jednym Twoim wątku już o tym pisałem - jakbyś czytał, to nie byłoby problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 27 Czerwiec 2015 Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Tego grasa :D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser000 Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 na krótko nic się nie stanie 3 dni sprawdzałem i pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 mauser000 (4 / 2) 2015-07-03 15:10:43 W czym pomogło? Okładkom? Bo na korozję 3 dni to nic - szkoda zachodu. 3 miesiące to i owszem jest sens.Ale to wasza wola - chcecie sobie drewno niszczyć to powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 Zawsze można ropą* wyprostować mauzera ze scyzorykiem...Można też ogniem wypalić, ale okładki też będą kaput... * choć wolę swojski- napalm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 Może by tak tą ropą sobie jeden z drugim mógł łepetynę natrzeć, to może i rozumu przybędzie i opamiętanie przyjdzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Lipiec 2015 Share Napisano 4 Lipiec 2015 Może dajcie już spokój, jest za gorąco na cokolwiek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newcomer Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 Jeszcze nie tak dawno, konserwowało się drewno za pomocą ropy i przepalonego oleju silnikowego i tak zabezpieczone dechy, płoty, konstrukcje dachowe itp stoją to dzisiaj od kilkudziesięciu lat, w przeciwieństwie do tych gównianych środków obecnie. Fakt, że stosowanie tego rozwiązania miało wiele minusów jak:-brak faktury drewna, lub bardzo słabo widoczną-przeważnie jeden kolor (czarny lub jego odcień)-nie przyjemny zapach utrzymujący się czasami kilka, kilkanaście tygodni.Jednak nie można mówić, że ten sposób źle zabezpieczał, wręcz przeciwnie.Więc uważam, że spokojnie można moczyć drewno w ropie, jeżeli zachodzi taka konieczność i nic się nie stanie.Nawet obecnie można znaleźć dużo środków ochrony drewna na bazie ropy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 przepraszam bo tak nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ty porównujesz okładki bagnetu do konserwacji płotu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 newcomer (19 / 4) 2015-07-25 17:25:59 Ty też się moczysz w ropie?A może okładki pomalować drewnochronem - będzie piknie - po twojemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newcomer Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 @Kriczer i @viator01 ile macie lat ?Piszecie tylko po to, by zaistnieć ? Jeżeli nie, to chociaż czytajcie, że zrozumieniem.Nie chodzi o to, żeby cokolwiek robić z ropą, ale o to, że ropa nie zaszkodzi okładziną drewnianym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 Czytaj ze zrozumieniem słownik ortograficzny - nie zaszkodzi okładzinom.A ty ile masz lat. Tutaj padały pytania o konserwację, a nie zniszczenie bagnetu. Okładziny nigdy w oryginale nie były moczone w żadnej ropie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bert.F Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 Witam,kol.scyzoryk111 pytał czy czy wkładki drewniane mogą ulec zniszczeniu po włożeniu do ropy" i tu rację ma kol.newcomer ,olej napędowy nie zniszczy drewnianych okładzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 To zależy co rozumiesz przez zniszczenie;). Okładki mogą sie odbarwić i to już wystarczający sygnał żeby tego nie robić. Moim zdaniem generalnie wiator ma rację a olej jak już to specjalną oliwą do takich przedmiotów a nie tanim badziewiem. Trzeba tu jeszcze zaznaczyć iż każda pseudo konserwacja znacznie obniży wartość przedmiotu.ps: chyba że wam na tym nie zależy to proponuje sobie kupić coś w sklepie z pamiątkami i powiesić na ścianie i zrozumieć że konserwacja czasami więcej kosztuje niż sam przedmiot i na konięc pokażcie mi jakiegoś konserwatora w muzeum co takich środków używa ;) pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 26 Lipiec 2015 Share Napisano 26 Lipiec 2015 panie moderatorze apeluję o usunięcie postów o ropie/oleju i konserwacji drewna zanim ktoś przeczyta i się stanie krzywda jakimś okładzinom ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 26 Lipiec 2015 Share Napisano 26 Lipiec 2015 Popieram! To jakaś bzdura jest. Jak można porównywać płot (ktory jest narazony na upal, mroz, slonce, deszcz, huragany itd) z okladeczkami od bagnetu ktory bedzie sobie lezal u kogos na polce w domu w temperatrze pokojowej!!!!!!! Równie dobrze mozna caly bagnet poniklowac a okladki polakierowac jakims chamskim olejnym lakierem do drewna - tez beda zakonserwowane" :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 26 Lipiec 2015 Share Napisano 26 Lipiec 2015 Wiele razy widziałem okładki po wyjęciu z ropy czy oleju silnikowego, które były zdeformowane i wypaczone. Olej zamyka pory drewna i sprawia, że jeśli jest w nim wilgoć, to może następować destrukcja od wnętrza. Poza tym uważam to za kiepski pomysł, by przedmiot, który będzie we wnętrzu nasączać toksycznym i brudzącym środkiem.Ropa jest nieco mniej uciążliwa, ale jak pisałem - może doprowadzić do uszkodzenia okładek poprzez ich deformację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Sierpień 2015 Share Napisano 2 Sierpień 2015 A prosiłem!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.