Skocz do zawartości

Próbował rozwiercić granat, eksplozja urwała mu dłoń

vis1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może drugi raz tego nie zrobi. A do granatów została mu druga ręka, zawleczkę może wyciągać zębami.
Prawdę mówiąc nie żal mi takich specjalistów, a dobrze, że tylko tak się skończyło, bo mogli ucierpieć niewinni ludzie.
Napisano
każdy dorosły człowiek powinien wiedzieć,że przedmioty takie wyprodukowano w celu uśmiercania ludzi.A niektórzy myślą że po tylu latach są już niesprawne i nic nam nie grozi.
Napisano
No to jak na taki kaliber się porywał, to i tak na razie konsekwencje nie są tragiczne (chyba, że się coś zmieni w stanie sapera).
Swoją drogą to ciekawe o jaki dokładnie pocisk chodziło (bo nie wiadomo czy pismaki dały zdjęcie przypadkowe czy tegoż właśnie)
Napisano
Tu masz foto tego pocisku z epoki,jak byś jeszcze miał wątpliwości - https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/rozbrajanieprzezsaperowniewybuchupociskukaliber.jpg
Napisano
Teraz doczytałem, że miał on 80mm. A wcześniej właśnie skojarzyłem z tym ze zdjęcia i dla mnie urwanie ręki (tylko) przez coś takiego, to cud, bo powinno pół wsi roz..., a samego delikwenta można byłoby szczotką z okolicy zbierać.
Napisano
Swoją drogą, czy ktoś się orientuje, czy nagroda Pulitzera mogłaby być przyznana za napisanie artykułu ze zdjęciem tego pocisku. To chyba 600 mm (ten z fotki Visa). Jak wcześniej rzuciłem okiem, to myślałem, że to przeciwbetonowy np. 210mm (charakterystycznych otworów jakoś nie widziałem).
Skąd się te orły pióra biorą? Nie może toto wujka googla poprosić o jakąkolwiek fotkę pocisku kal. 80mm (jak o takim pisze)?
Napisano
A należy się mu medal za rozminowywanie kraju" ?

Swoją drogą gestapo też potrafi swoje dołożyć, mało że łapę urwało, to 8 lat jeszcze grozi.

Pocieszne...
Napisano
Przynajmniej go za kasę państwową wyleczą i nie będzie musiał w kolejce czekać. Takich biorą poza kolejnością. Jak dla mnie, to powinien karnie trafić do oddziału rozminowania. Ma mniej do stracenia :)
Napisano
Pewnie chodziło mu o to,że życie samo go ukarało i żaden wyrok niczego nie zmieni.W powojennej Polsce takich sytuacji Były setki,jak nie tysiące.Okaleczenia,śmierć.Może to brak odpowiedniej edukacji ze strony państwa.Gdzieś problem tkwi.A ludzie ciągają złom do domu i będą ciągać.Ciekawość?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie