Skocz do zawartości
  • 0

hełm

poloch

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Staram się zrozumieć, skąd się bierze dyskusja w typie To jest białe", Nie, to jest czarne", a wszyscy mówią o tym samym przedmiocie. Wniosek nasuwa mi się jeden - trzeba się trochę poduczyć, przyznać (wystarczy przed samym sobą) do błędu / niewiedzy i cieszyć, że są jeszcze koledzy, którym chce się jeszcze podzielić faktyczną, udokumentowaną wiedzą.

To jest hełm wz.31, przedwojennej produkcji Silesii, z gładką farbą, bez Salamandry (były też takie w WP przed 1939) i z zachowanymi paskami podpinki przedwojennego, polskiego wzoru.

Inne sugestie zawiodą nas w obszary, w których znajduje się, słynny już SdKfz DT ausf 75" z wątku Allegro greatest hits vol.39" :)

Pozdrawiam!
Tomasz
Napisano
A, i żeby nie było wątpliwości - orzełek dodany później, przez jakiegoś cepeliowskiego" twórcę.
Zmyć ostrożnie, bez gadania! :)
Napisano
Malunek handemade Obrona Cywilna. Polska produkcja powojenna, kontynuacja przedwojennego wzoru 31. Wart zachowania- choć jednocześnie stanowi cenny półprodukt dla np rekonstruktorów WP sprzed 1939 roku.
Napisano
Jacek Dąbrowski (850 / 22) 2015-02-11 12:15:45

nie za ciekawy jesteś? ;D
Ale swoją drogą to może coś wnieść w kontekście dyskusji, do której sznurka podrzuciłem.

Tomasz70 => to chyba nie ten kierunek, bo pojawiły się głosy, żeby do reko wykorzystać itp. Zatem to chyba obniżanie wartości znaleziska a nie ten kierunek, który preferuje Jacek i Bjar
Napisano
Viator a gdzie ja napisałem ze jestem ciekawy? Ja jestem tylko nieśmiały :D.
A do reko są plastyki albo spawańce a nie ten. Ten na półke i kurz z niego usuwać. A ptaszka bym nie ruszał. Bo farba zejdzie. I wyjdzie kupa.
Pozdrawiam
Napisano
Również orła bym nie ruszał.
Co do magnesu, to niekoniecznie musi coś pomóc, bo przecież robiono i takie i takie Silesie.
Napisano
Co do orła kwestia gustu. Mnie osobiście nie podoba się z tym cudakiem, ale są gusta i guściki. Można go ustawić na półce bokiem w pozycji neutralnej i w sumie orzeł będzie niewidoczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie