Skocz do zawartości
  • 0

Czekan bojowy

Sobow99

Pytanie

Napisano
Witam, na prośbę kolegi zamieszczam do identyfikacji takie oto znalezisko. Wg mnie może to być czekan bojowy z XVI-XVII wieku. Podobno były one popularne wśród ówczesnej szlachty. Znaleziony został w starym lesie, w okolicach osady z XIX wieku i traktu, zaznaczonego na Mapie Kwatermistrzostwa. Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia wystarczą do określenia pochodzenia przedmiotu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O ile toporek, tradycyjny jest trudny do określenia przeznaczenia i dokładnego wydatowania- kształt raczej nie zmieniał się przez kilka stuleci, a przeznaczenie było uniwersalne, o tyle wygięty toporek ma typowo bojowe przeznaczenie. Raczej xvi- max -xviii wiek.

Napisano
Byłbym ostrożny z tym datowaniem. W 2000r byłem w górach na Ukrainie. Tam spotkaliśmy grupę miejscowych górali-zbieraczy ziół. Mieli praktycznie identyczne czekanki, jak i takie ze szpiczastym kolcem zawiniętym w dół. Nie wiem do czego używali, na pewno m.in. jako laski-podpory.
Napisano
i tu pojawia sie problem znaleziony w głebokim lesie 50 cm pod ziemią na terenach grzedy horodelskiej ! góry najbliższe bieszczdy
Napisano
Rzeczywiście nie wygląda jak czyste żelazo. Ale to nie dziwi, skoro broń wykonywano ze stali. Głębokie wżery świadczą o tym, że jednak to chyba żelazo stanowiło pożywkę dla korozji :)
Napisano
Wyraziłem się nieprecyzynie. Kolega, patrząc na korozję, sugerował jakiś inny rodzaj stali, dużo młodszy niż hipopetyczny wiek znaleziska. W ogóle to w procesie wytopu do żelaza zawsze dostaje się węgiel, a to już stal. Czy może mylę się? I na przyszłość rodan, pisz zgodnie z zasadami interpunkcji, bo wydaję się, że piszesz mądrze, ale niezrozumiale. Przynajmniej dla mnie.
Napisano
Nie zawsze stop żelaza i węgla to stal. Przy małej zawartości traktuje się to jako żelazo, przy dużej żeliwo :)
Bez badań laboratoryjnych nie da się raczej określić wieku" materiału.
Napisano
Czekan bojowy to brzmi dumnie.

Narzędziem bojowym może być i kamień, i cegła, i konar gałęzi drzewa i widelec w walce wręcz :)
Mi to wygląda na zwykły czekan górniczy.
Napisano

ale o co chodzi"...

nie czekan?
nie ojowy"
czekan górniczy
...ma inną formę, charakterystyczną dla późniejszego okresu... jakiego - i w jakim stosunku do dyskusji?
http://www.holms.eu/rycerze2005/index_41.htm

po kształcie otworu niewiele - wiarygodnie można wnioskować

nadziaki ze względu na wzmocnienia były/bywały owalne
czekany obuchy nadziaki współwystępowały w czasie
nadziaki odeszły pierwsze
wszystkie produkowane w tych samych warsztatach

-------------
więc o co chodzi"?

Napisano
kopijnik czyli obstawiasz narzedzie górnicze czy konkretnie coś innego ? w miejscu gdzie został znaleziony przedmiot nigdy nie było kopalni ani przemysłu wydobywczego (pow hrubieszowski)
Napisano
To jest broń produkowana indywidualnie na zamówienie. Kształt otworu był najczęściej dopasowany do rękojeści, a ta wynikała z preferencji zamawiającego.
Wydaje mi się, że broń nie późniejsza niż pierwsza połowa XVIII wieku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie