Skocz do zawartości

Manierka

julian066

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Czy ktoś mógłby mi doradzić,w jaki sposób wyprostować wgniecioną manierkę? Stalowa,sporo farby,całkiem niezły stan,gdyby nie to wgniecenie. Nie mam na nią pomysłu,może ktoś miał już do czynienia z podobną sprawą?

Czasem pomagało napełnienie wodą, zatkanie i włożenie do zamrażarki - ale trzeba stale kontrolować, żeby nie wydęło za bardzo. Niestety gwarancji nie ma i całkowicie też niekoniecznie da się wyprostować. Trzeba to robić stopniowo i dolewać wody za każdym razem.

Dzięki za rady. Palnik to chyba jednak zbyt drastyczna metoda w przypadku manierki.Poza tym o farbie można zapomnieć.
Spróbuje delikatnie z zamrażaniem.Nie powinno to spowodować nieodwracalnych strat. Jeśli to nie da efektu,zostawię po prostu tak jak jest. Pozdro.

poczekaj do zimy i na balkonie czy koło domu wystawisz na działanie mrozu korek można taki od wina dodatkowo możesz drutem lub sznurkiem zawiązać w koło szyjki i trzeba czasu tak jak teraz jest nic nie warta więc warto ryzykować dawaj na bieżąco jak to wygląda jakie postępy ja mam też kilka do prostowania sam nie robiłem tego ale znajomy robił i masz tak 50% szans z carskimi mu nawet ładnie wyszło tylko uważaj żeby nie rozdeło pozdr

manierka (747 / 53) 2014-12-06 20:00:57

Nie mam fotek, bo robiłem to zanim zakupiłem cyfrówkę (wiele lat temu). To była amerykańska wz. 1910 znaleziona we Francji w ładnym stanie, ale zgnieciona podobnie jak kolegi. Po zabiegach z mrożeniem został ślad po zagnieceniu - w zasadzie jego obrys, ale udało mi się ją wymienić na niemiecki zgodny bagnet - tyle, że z dziurą w pochwie (nie zbierałem manierek, więc jakoś nie byłem przywiązany).

ok rozumiem to prostowanie to odwieczny problem wszystko zal od materialu ciekawe jak ze stalowka wyjdzie a ty reminkton sie nie denerwuj bo zbrzydniesz chcialem zeby wszelkie mozliwe informacje dostarczyc a mam sam kilka fajnych zgniecionych co recznie sie nie da prostowac a za ciekawe sa na ryzyko z reszta dla ciebie to pewnie szit ta manierka kolegi bo jak widze z twoich postow to takie masz czasami nastawienie jak ktos prostowal w ten sposob poprosze o foty przed i po jak ma pozdr

Myślę, że remington do interpunkcji się odnosił najbardziej :)
Jeśli chodzi o stalowe manierki, to wiem od kolegów, że nie ma dużych problemów z ich prostowaniem i wychodzą lepiej niż aluminiowe (bo te w niskich temperaturach potrafią popękać jak są ostre zagięcia).
Czasu samego zabiegu trudno określić, bo zależy od wielu czynników (m.in. kształtu i pojemności, ale i samej temperatury). Ja robiłem tak, że jak zobaczyłem, że materiał zaczyna się podnosić w miejscu zagięcia, to zaglądałem co jakieś 10 minut to zamrażarki (bo były momenty, że szybkie zmiany było widać).

dzieki kolego o to mi chodzilo a nie o biadolenie szukanie dziury we wszystkim remington czasami przesadza a kazdy i tak inaczej napisze o co mu chodzi lepiej sie skupic na problemie a nie na poprawianiu itp dzieki za info o takie dane mi chodzilo ja sprubuje jak mrozy przyjda bo wole w lodowke oszczedzic;) tak na wszelki wypadek pozdr

Nie wiem czy się czepiam, może po prostu zostałem wychowany na innych zasadach- przyzwoitości, szacunku do polskiego języka, oraz szacunku do rozmówców.
Tak bezczelne lekceważenie składni wypowiedzi to dla mnie skrajny przejaw lenistwa i partactwa, ale co ja tam wiem...

remington z calym szacunkiem dla ciebie rozumiem to co piszesz ja tez jestem humanista ale to jest forum odkrywcy a nie dyktando dlatego sie nad tym nie skupiam zwlaszcza ze pisze z telefonu chodzi o problem i jego rozwiazanie po to jest forum i dyskusja jak kts ma jakies foty i ew rady co do prostowania manietek menaszek itp prosze o dodanie do tego watku a przy okazji zapytam jak czyscicie carskie miedziane menazki i kubeczki z syfu tak zeby ladnie wyszly i czy ktos ma sposob na uzupelnienie ubytkow aluminium np w kociolku sory za tasiemca

Manierka,to ze rozumiesz co pisza przedmowcy nie znaczy ze inni Ciebie rozumieja.
Nie wiem czy inni nie dostaja oczoplasu,ale Twoje posty bez jakiejkolwiek skladni czyta sie jak belkot spod budki z piwem.
Przepraszam jesli uraze ale jak juz nie z szacunku do jezyka,z lenistwa
To choc z szacunku do innego czlowieka wypadaloby..

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 11:24 08-12-2014

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie