krzysiek9559 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Cezar jak poczytasz trochę chemii czy mineralogii to się dowiesz że nie jest możliwe aby cynk był metalem z którego coś wykonasz, może być metal ocynkowany, czy też np stop cynk z ołowiem dając cynę, czy z miedzią dając mosiądz.
abcd Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 średnica 6 cm. raczej wyklucza element pomnika nagrobnego prawdopodobnie wykonany jest z ołowiu bądz cynku a od frontu pokryty jest warstewka miedzi." to miało imitować mosiężny lub brązowy wyrób.
krzysiek9559 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Nadal obstawiam że jest to element nagrobny, popatrz na smutek tego aniołka, sam za siebie mówi.
IdeL Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Mi to wygląda na przykrywkę fajki w stanie agonalnym. Na tych przykrywkach można spotkać rozmaite motywy zdobnicze oprócz dominujących - myśliwskich.
remington Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Przepraszam za offtop, ale czytając wywody Krzyśka na temat wyrobów z cynku, to ręce opadają...Chłopie, skończ jakąś szkołę techniczną, ewentualnie poczytaj coś sensownego...Ech, szkoda klawiatury...
rodan Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 No to jak jest wreszcie z tym cynkiem?Bo ja już nic nie rozumiem.....
viator01 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Też myślałem, że cyna to pierwiastek, ale się chyba Mendelejew pomylił
krzysiek9559 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Są rzeczy ocynkowane , pocynkowane, i stopy z cynkiem , ale rzeczy z czystego cynku nie ma, nie jest to metal z którego można coś wykonać. Nauczcie się chemii a później dyskutujcie
krydon Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 WitamCytat Są rzeczy ocynkowane , pocynkowane, i stopy z cynkiem , ale rzeczy z czystego cynku nie ma, nie jest to metal z którego można coś wykonać. Nauczcie się chemii a później dyskutujcie "Wiesz krzysiek9559 , nie siej zamętu .Dawne blachy cynkowe na parapety i rynny , czy niemiecki bilon w czasie II WŚ był z czystego cynku.pozdrawiam
viator01 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Da się wykonać detale z cynku z niewielkimi domieszkami - blachy cynkowo-tytanowe zawierają poniżej 1% domieszek i często nazywa się je cynkowymi. Zresztą elementy baterii też z niego się wykonuje. W żadnym jednak wypadku stop cynku z ołowiem nie da cyny
o1franki Napisano 18 Październik 2014 Autor Napisano 18 Październik 2014 Dziekuje za wszystkie podpowiedzi dotyczace ID oraz pochodzenia w/w przedmiotu. Ps. Moze by tak wlasnie nad tym sie skupic... ;)
rodan Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Moja sugestia.Nieaniołek" Może bardziej dziewczyna z warkoczem....
krzysiek9559 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Moim zdaniem jest to element z grobowca jakiegoś dziecka.PS. Nie ma rzeczy wykonanych z cynku.
Pytanie
o1franki
Widok z tylu.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.