bjar_1 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Na razie to nie wiadomo, kto to zrobił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Myslisz, ze nie wiadomo, a tu dziwnym przypadkiem:Rosyjski myśliwiec zestrzelił w środę nad Ukrainą pociskami rakietowymi ukraiński samolot Su-25.Pilotowi udało się katapultować, został ewakuowany w bezpieczne miejsce – poinformował rzecznik Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy Andrij Łysenko.To drugi od poniedziałku zestrzelony z terytorium Rosji samolot należący do ukraińskich sił zbrojnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Wyjdzie w praniu. A swoją drogą puszczając samolot rejsowy przez strefę bądź co bądź wojenną też trzeba mieć wyobraźnię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Wyjdzie, wyjdzie, tak samo jak wyszlo, ze:Dmitrij Tłustangiełow odpoczywał z rodziną nad jeziorem niedaleko miejscowości Gukowo niedaleko Rostowa, tuż obok granicy z Ukrainą. W czasie pikniku sfilmował i wrzucił na swoją stronę w serwisie WKontakcie film z odpalania rakiet Grad – relacjonuje „Rzeczpospolita”.Jest to dowód na to, że Rosjanie bardzo aktywnie wspierają separatystów.Tuż po tym, jak Tłustangiełow wrzucił film, WKontakcie usunęło jego profil. Internauci zdążyli jednak skopiować jego nagranie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Jeśli chodzi o mnie, to nie wierzę ani tym, ani tym. Mogła to być zarówno akcja Ruskich jak i banderowska prowokacja by wciągnąć jeszcze kogoś do tej rozgrywki. Jedni drugich warci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 To byłoby śmieszne, gdyby nie było tragiczne. Terroryści, którzy zestrzelili samolot, a teraz zagrodzili miejsce katastrofy, zapowiedzieli, że czarne skrzynki zestrzelonego Boeinga zostaną przekazane do Moskwy. Ma je zbadać MAK...http://niezalezna.pl/57421-pilne-malezyjski-boeing-zestrzelony-na-ukrainie-przy-granicy-z-rosja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Ale jakie znaczenie ma kto zestrzelił?Przepraszam, że pytam :-(Tak czy inaczej jedynym poszkodowanym* jest Kijów.Kolejny dowód, że nie istnieje jako państwo, że nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa, że w każdej chwili może dojść do ludobójstwa...* nie patrząc na tragedię ofiar i ich rodzin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Mysle, ze ma znaczenie (konkretny dowod na stosowanie i wspieranie terroryzmu) i beda powazne konsekwencje dla Rosji...Czy Lockerbie to dowod na to, ze UK nie istnieje jako panstwo? Holenderskie media podają, że w samolocie lecieli pasażerowie różnych narodowości, ale większość z nich stanowili Holendrzy... dodatkowo podaja, ze prorosyjscy bandyci w pierwszej kolejnosci rozpoczeli rabunek rzeczy osobistych nalezacych do pasazerow, szczegolne wziecie maja holenderskie paszporty...http://www.telegraaf.nl/binnenland/22867086/___Brokstukken_geplunderd___.htmlCiekawe jak zareaguje miejscowa milicja czy OMON? Czy tak jak w Smolensku (pieprzyc paszporty, brac karty kredytowe...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Separatyści obecnie zaprzeczają tym doniesieniom. Jednak zanim media obiegła informacja o zestrzeleniu pasażerskiego boeinga, Igor Striełkov, szef separatystów w Doniecku, chwalił się na portalu społecznościowym, że udało im się zestrzelić kolejny samolot. Igor Striełkov, głównodowodzący separatystów w Doniecku, chwalił się zestrzeleniem samolotu na jednym z portali społecznościowym. Z jego wpisu wynika, że w chwili katastrofy Striełkov myślał, że zestrzelili ukraińskiego transportowca. Oto zeskanowany jego wpisy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Mysle, ze ma znaczenie (konkretny dowod na stosowanie i wspieranie terroryzmu) i beda powazne konsekwencje dla Rosji..."Nic im zrobią... Ani Europa, ani nasz super sprzymierzeniec zza wielkiej wody nie kiwnie palcem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 kindzal (3810 / 310) 2014-07-17 19:51:07Z tym Lockerbie, to mi ręce wykręciłeś...Kulą w płot, wg mnie, niestety..Jakoś sobie nie przypominam, żeby po Szkocji biegały tysiące ochotników i zielonych ludzików".. Z pełnym uzbrojeniem i czołgami...Dwa- nie kojarzę, żeby Kadafi wysłał regularne wojsko na podbój Wysp...A tu mamy dokumentny bałagan na terenie Ukrainy, niewiele mniejszy chaos na terenach przygranicznych, watahy krwiożerczych polityków po obu stronach barykady i mld dolarów w tle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Wg. Ciebie kula w plot, a wg. mnie strzal w dziesiatke;)W Szkocji nie, ale w takim Ulsterze biegali i w dodatku szkolil i finansowal ich wlasnie Kadaffi...Czy to swiadczy o tym, ze UK nie istnialo jako panstwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Szkocja, Irl. Płn... jeszcze parę miejsc masz :-)Masz świadomość, że sumując wszystkie ofiary IRA, Brytów, RUC, Ochotników Ulsterskich, to ( na szczęście ) będzie to kropla w morzy ofiar na Ukrainie?To, że na dziś pisze się o 2 czy 3 tys ofiar, to nie tylko początek, ale nigdy prawdziwej liczby nie poznamy...Trzy- z tego co pamiętam, ani IRA, ani jej przeciwnicy nie stosowali na masową skalę broni pancernej, nie burzyli w trakcie walk całych miast, a Sinn Fein jest/było jednak trochę bardziej legalne" niż przywiezieni czołgiem pracownicy FSB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruder78 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 O jeden samolot za dużo zetrzelili, terroryści Putlera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Co tam IRA, Anglia i inne pikusie. Rassija bolszaja strana... to i ofiary musza byc bolszyje.Jak to powiedzial niejaki Bies" (tak, tak ten sam co porywal polskich ksiedzow) aroda mnoga tam":Przywódca oddziału terrorystów rozmawia z rosyjskim przełożonym. Wprost stwierdzają, że to separatyści" zestrzelili samolot, który rozsypał się w powietrzu w drobny mak.Opublikowano dwie rozmowy. W jednej z nich bierze udział dowódca separatystów z Gorłowki Igor Bezler (Bies)* i mężczyzna o nazwisku Geranin, w kolejnej - dwóch terrorystów przedstawiających się jako „Major” i „Grek”. Na końcu nagrania niezidentyfikowany mężczyzna składa raport mężczyźnie o nazwisku Koricin.Zapis rozmów (za portalem belsat.eu):Bezler: Dopiero co zestrzelili samolot, grupa „Miniora”, spadł za Jenakiewem.Geranin: Gdzie piloci, gdzie piloci?Bezler: Dopiero co pojechali ich szukać i fotografować koło samolotu.Geranin: Ile minut temu?Bezler: 30 min temu.*Igor Bezler to emerytowany podpułkownik GRU. W latach 2002-2012 służył on w oddziałach Sztabu Generalnego GRU, a po przejściu na emeryturę przeniósł się na Ukrainę. Jak twierdzą ukraińskie władze - w lutym 2014 r. z Bezlerem skontaktowali się dawni koledzy ze służby, powierzając mu operację przejęcia siedziby SBU w Doniecku oraz najważniejszych budynków w Gorłówce. Grek: Tak „Majorze”Major: „Czernuchinowcy właśnie samolot strącili. Kozacy, którzy stoją koło Czernuchina na posterunku drogowym. Samolot się rozleciał w powietrzu w rejonie kopalni Piotropawłowskiej. Pierwszy dwusetny (w wojskowym slangu zabitych określa się jako ładunek 200 – red.), znaleźliśmy pierwszego dwusetnego. Cywil.[...]Grek: co tam u was?Major: Mówiąc krótko - stuprocentowo samolot cywilny.Grek: A ludzi tam było dużo?Major: Po prostu piz..iec. Szczątki tam powpadały na podwórka.Grek: Samolot jaki?Major: Jeszcze nie wiem. Nie byłem przy głownej części. Zacząłem patrzeć tam, gdzie pierwsze ciała spadały. Tam są resztki wewnętrznych dźwigarów, fotele, ciała.Grek: Jakaś broń?Major: Nic a nic. Cywilne rzeczy, opatrunki, ręczniki, papier toaletowy.Grek: Dokumenty są?Major: Tak indonezyjskiego studenta z uniwersytetu Thompsona, k…wa. Mężczyzna: Jeżeli chodzi o ten samolot, w okolicach Śnieżnego-Thoreza. Okazało się, że jest to pasażerski. Spadł w rejonie Grabowa, tam jest kupa trupów, kobiet i dzieci. Teraz Kozacy tam wszystko oglądają. W telewizji mówią, że to niby ukraiński An-26, transportowy. Ale na nim napisane Malezyjskie Linie Lotnicze. Tylko co on robił na terytorium Ukrainy?Koricin: To znaczy, że szpiegów zawozili. Po ch..j latali, teraz tu wojnę mamy, k...wa.http://www.youtube.com/watch?v=V5E8kDo2n6g#t=61 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Sami się zdziwili co im się trafiło... :/A to jest normalne, że samoloty pasażerskie ot tak se latają nad terytorium objętym wojną? Z ciekawości pytam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Przestrzen lotnicza otwarta, wiec...Wiceszef Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej w Lublinie dr Andrzej Gil ocenił, że tragedia malezyjskiego samolotu może przewartościować konflikt na wschodniej Ukrainie, bo wpływa nie tylko na relacje ukraińsko-rosyjskie, ale umiędzynarodawia ten konflikt. - Na pewno świat nie zostawi tego problemu, na pewno zostanie to przeniesione na forum międzynarodowe. Ta tragedia może posłużyć do zatrzymania eskalacji przemocy na wschodniej Ukrainie - zaznaczył dr Gil. - Jest to moment przełomowy. Wydaje się, że piłeczka leży teraz po stronie Ukrainy, która powinna w mądry, godny sposób uczcić ofiary, po drugie próbować mądrze rozegrać tę sprawę. Ta tragedia paradoksalnie może pomóc Ukrainie w zdobyciu międzynarodowego poparcia i pokazaniu pewnej aksjologii, która jest w tym konflikcie (ukraińsko-rosyjskim - przyp. red.): że są dobrzy i źli, a ci źli przekroczyli granicę zła, za którą jest już tylko bardzo twarda reakcja strony międzynarodowej - dodał ekspert. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Ekspert-o-katastrofie-umiedzynarodowienie-konfliktu-moment-przelomowy,wid,16762405,wiadomosc.html?ticaid=11319e&_ticrsn=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruder78 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Ciekawe jak to wydarzenie skomentuje Ławrow, sorry Balans?Robi się coraz ciekawiej w tej części świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Balans? Zapewne w swoim stylu: ruscy zestrzelili, ale wina lezy po stronie ukraincow....przepraszam banderowcow. Sam Suchewycz bral w tym udzial (zza grobu bo zza grobu, ale napewno jest w ten akt terroru zamieszany!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 18 Lipiec 2014 Share Napisano 18 Lipiec 2014 Przez lornetkę np. 20x50 widać, że samolot ma ubarwienie Ruskiej flagi. Separatyści nie posiadają rakiet na 10km bo to wymaga kilku pojazdów i dużych odległości w rozstawieniu, a z informacją kto leci, też u nich nie najgorzej i nie bronią terenu całej Ukrainy.Prowokacja i tyle w temacie. -kindzal" piszesz z NL z Holandii, nie wierzę! tzn. w nic co piszesz, coraz ciekawiej-przepraszam banderowcow"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Lipiec 2014 Share Napisano 19 Lipiec 2014 Przedstawiłem tu swoje stanowisko odnośnie tego, co tam się obecnie wyrabia na Ukrainie i jak to się może dla nich skończyć już za parę miesięcy. I podkreśliłem, że taki obrót spraw nie jest też w naszym, polskim interesie. Więcej się zresztą nie zamierzałem wypowiadać w tym temacie, bo życie i tak brutalnie odpowie kto miał rację!No to się dowiedziałem od dwóch rezunów, że jestem Ławrow [sic!]. Tak ogólnie to mi ich opinia lotto", tym bardziej, że mi do Moskwy jest równie daleko jak do Berlina, Brukseli czy też do Waszyngtonu. Bo w świecie polityki nikt się nie kieruje sentymentami i przyjaźniami, tylko własnymi interesami. Nikt, no może za wyjątkiem Polski...Ponieważ zostałem tu wywołany na okoliczność tragicznej katastrofy malezyjskiego samolotu pasażerskiego, to pozwolę sobie przedstawić swoją opinię:1. Kto zestrzelił ten samolot? To wiedzą ci którzy odpalili rakietę, pewnie też wiedzą już Amerykanie, którzy na tysiąc sposobów monitorują ten obszar. A jeżeli zrobili to rebelianci to wiedzą to również Rosjanie. No i kindzal oczywiście też wie...2. Kto miał w tym interes? Oczywiście Ukraińcy z Kijowa, którzy od początku robią wszystko aby UMIĘDZYNARODOWIĆ ten konflikt. Nie da się również z góry odrzucić domniemania, że chcieli upolować Putina, który tam w pobliżu właśnie przelatywał.3. Czy mogli to zrobić rebelianci? Eksperci lotniczy twierdzą dość zgodnie, że rebelianci nie mieli takich możliwości. Ale ja nie jestem już taki pewny, bo to są Dzikie Pola", gdzie chyba wszystko jest możliwe. Tym bardziej, że oba wojska działają na zasadzie pospolitego ruszenia - ci z Kijowa mają w swoich szeregach tysiące najemników, a ci z Doniecka różnej maści ochotników. Tak czy inaczej, jeżeli zrobili to przez pomyłkę rebelianci, to właśnie strzelili sobie w kolano...4. Zastanawiająca jest przy tym postawa Kijowa, bo tak na logikę biorąc, to powinni zrobić wszystko, aby międzynarodowa komisja jak najszybciej wyjaśniła tą sprawę. A to wymaga przynajmniej kilkudniowego rozejmu na tych terenach, a oni właśnie rozpoczęli atak na Ługańsk - miasto jest ostrzeliwane z artylerii, giną cywile, płonie rafineria.Swoją drogą, to jak ci w Kijowie wyobrażają sobie przyszłość Ukrainy, z milionami obywateli, do których strzeli z armat? Bo ja sobie tego nie bardzo potrafię wyobrazić...balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruder78 Napisano 19 Lipiec 2014 Share Napisano 19 Lipiec 2014 Balans, czas leczy rany. Poradza sobie z traumą wojny domowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Lipiec 2014 Share Napisano 19 Lipiec 2014 Może już czas na vol.2??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmak Napisano 19 Lipiec 2014 Share Napisano 19 Lipiec 2014 bjar_1 jestem za pisałem już o tym z tydzień temu, żeby otworzyć nowy wątek bo ten jest za długi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 20 Lipiec 2014 Share Napisano 20 Lipiec 2014 Balans, zadziwiasz mnie... Choć to nie pierwszy raz... Twierdziłeś już, że kampania 1939 trwała 3 do 7 dni. Twierdziłeś, coś o państwowości ukraińskiej w XVII wieku i popełniłeś kilka innych kwiatków", tu na forum. Człowieku! Ogarnij się, ponieważ twoja retoryka przypomina inteligencję Chamberlain'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.