Skocz do zawartości

Konflikt na Ukrainie 2014

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 533
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
balans 140 żołnierzy z wyposażeniem osobistym lub przy przeliczniku masy załadunkowej np. 50 żołnierzy z ciężkim sprzętem i zapasami bojowymi. Jeżeli uważasz ,że samoloty transportowe sił specjalnych lądują tylko w dzień i na lotniska wyposażonych np. tak jak Okęcie to gratuluję wiedzy świadczącej jedynie o twoim ignoranctwie w tym zakresie.

Kindzal napisał: Dziwnym trafem jest to rurociag, ktorym Ukraina chciala tloczyc tzw. rewersowe dostaw gazu ze Słowacji...
Wszystko wskazuje zatem na to, ze gazociąg wysadzili rosyjscy dywersanci!"

Tyle tylko, że rewersowe dostawy gazu dla Ukrainy w grę nie wchodzą. Bo po pierwsze: to Rosja musiałaby się na nie zgodzić [a się nie zgadza], a po drugie: to Ukraina nie ma na nie pieniędzy! Jedyny gaz jaki może popłynąć w obecnej sytuacji na Ukrainę, to ten z Wielkiej Brytanii i Francji. I oba te kraje zresztą zaproponowały Ukrainie dostawę swojego gazu, ale Ukraińcy odmówili, bo cena im nie odpowiada. Co zresztą nie może dziwić, bo do tej pory byli przyzwyczajeni do prawie darmowego gazu z Rosji, a od UE, Polski i USA już takiego nie dostaną.

Pitolenie więc o jakiś osyjskich dywersantach", którzy sami sobie strzelili w stopę wysadzając rurociąg, który im przynosił miliony dolarów, grubo przekracza granicę dopuszczalnej głupoty...

Delmak napisał: alans 140 żołnierzy z wyposażeniem osobistym lub przy przeliczniku masy załadunkowej np. 50 żołnierzy z ciężkim sprzętem i zapasami bojowymi. Jeżeli uważasz ,że samoloty transportowe sił specjalnych lądują tylko w dzień i na lotniska wyposażonych np. tak jak Okęcie to gratuluję wiedzy świadczącej jedynie o twoim ignoranctwie w tym zakresie."

Kiedy ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że Iły-76 są przystosowane do lotów w nocy i do lądowania nawet na trawie. Tyle tylko, że to zawsze jest ryzykowne. Takie ryzyko można podejmować podczas wojny, wysyłając siły specjalne na tyły wroga. Ale w tym przypadku to miał być zwykły lot transportowy i to w sytuacji gdy zaopatrzenie jest tam dostarczane bez ograniczeń ciężarówkami!

Jakiś idiota wysłał zupełnie niepotrzebnie ten samolot, ryzykując cudzym życiem, no i doszło do dramatu. Kilka głów w Kijowie pewnie za to spadnie, jedna już spadła...

Lipek- bądź łaskaw zauważyć, że z pełną premedytacją nic o naszej socjalistycznej Ojczyźnie nie pisałem...

Dwa- dla mnie, patrząc jak to wygląda, trudno uznać Ukrainę za realnie działające państwo z istniejącymi instytucjami. Zauważ, że my uważamy*, że jest tam pełzająca wojna domowa, a Kijów jakoby się dopiero zastanawia nad wprowadzeniem w części kraju stanu wyjątkowego...

Do Twoich wpisów a propos i exilibris Balansa nie będę się już odnosił- zauważ tylko, że jakiś czas temu wymieniłem kilka nazwisk związanych z PS i Swobodą...

* zapewne nie tylko my

Yeti,

dla mnie, patrząc jak to wygląda, trudno uznać Ukrainę za realnie działające państwo z istniejącymi instytucjami. Zauważ, że my uważamy*, że jest tam pełzająca wojna domowa, a Kijów jakoby się dopiero zastanawia nad wprowadzeniem w części kraju stanu wyjątkowego.."

Tak jak napisałem wcześniej - Ukraina jest już praktycznie państwem upadłym, skoro nie potrafi obronić kawałka swojego terytorium. Jeszcze rozumiałbym, gdyby Putin zdecydował się na otwartą konfrontację i zaatakował wzdłuż wszystkich granic. Ale obecnie działania zbrojne toczą się tylko w 2 obwodach. Kijów powinien rozgnieść te robactwo w przeciągu kilku tygodni. Chyba, że są jakieś okoliczności o których nie wiemy, a które stopują Poroszenkę i Jaceniuka przed bardziej zdecydowanymi krokami...

Do Twoich wpisów a propos i exilibris Balansa nie będę się już odnosił- zauważ tylko, że jakiś czas temu wymieniłem kilka nazwisk związanych z PS i Swobodą."

Co do Swobody zgoda - kilku patafianów z tej partii jest w rządzie Jaceniuka, ale dostali poboczne resorty. Natomiast nie ma tam ŻADNEGO przedstawiciela PS. Dlatego balans łże, i to łże moim zdaniem świadomie, powielając kremlowskie wrzutki o nazistach rządzących w Kijowie. Żyd-nazista (Jaceniuk jest Żydem) - tego jeszcze nie grali :)

Lipek- cholera wie, czy walki toczą się ylko" w dwóch obwodach... Niewielu wie, czy gdzieś w innych się partyzantka nie szykuje do działania.

Dwa- napisałem, że państwa ukraińskiego nie ma, a i coraz trudniej nazwać tambylczą ludność za jeden naród... Zostałem wtedy zakrzyczany- jak w takim razie traktować oderwanie się dwóch obwodów?

Trzy- Kijów zapewne sam nie do końca wie, z kim walczy. Czy z Moskwą, czy ze zwolennikami Janukowycza*, czy z własnymi" oligarchami, czy też np z łowcami przygód i kryminalistami... Parę podmiotów" można by jeszcze wymienić...

* jeśli takowi jeszcze istnieją

Kijów bardzo dobrze wie, z kim walczy. To uryści" dość licznie przekraczający rosyjsko-ukraińską granicę. Częsty widok w materiałach telewizyjnych. Tak samo częsty jest widok sytuacji, kiedy owi separatyści" wracają w drugą stronę - w czarnych workach. Dziwni to separatyści z zameldowaniem w Moskwie czy Rostowie...

No ale pewnie zaraz przyjdzie balans i zacznie przekonywać, że to walczy uciemiężony lud, który ma dość żydowsko-nazistowskiego reżimu z Kijowa, finansowanego przez międzynarodowy kapitał i masonerię. A ciężki sprzęt p-lot, p-panc i czołgi separatyści" kupili w sklepie survivalowym albo na ebay :)

Turystów" odznaczył w ostatnich dniach batiuszka, więc nie ma szans na zaprzeczanie...

Ale wiesz dobrze, że nie tylko uryści" z Moskwy czy Groznego tam przyjechali- sporo jest tubylców i w tym zapewne problem... I mało ważne, czy tubylcy ideologicznie czy za zielone :-(

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:33 18-06-2014

Przy okazji każdej zadymy różne męty społeczne, awanturnicy i najemnicy szukają okazji do ugrania czegoś dla siebie. Zapewne wśród terrorystów jest też jakiś % lokalsów, ale to margines. Gdyby nie GRU i bratnia pomoc z Kremla nawet ukraińskie pseudowojsko rozgoniłoby tą czerń w kilka dni.

Zaczekaj- jeśli mnie pamięć nie myli, to początkiem był Majdan ver. 2.0...
A z nim, oprócz titiuszków, walczyły resorty siłowe. Trzymajmy się wersji, że jedni dostali rozkaz, drudzy horyłkę i hrywny...
Ale w następnych rozruchach, oprócz urystów" i chuliganów czynny udział biorą już tubylczy weterani czy przeciwnicy Kijowa- to nie jest ylko" prosty konflikt Kijów-Moskwa, który rykoszetem wali po dupie większy kawałek Europy...

Dla Lipka, np, i paru osób innych, które uważają, że dziwny, bo dziwny, ale istniejący kraj...

Wątek ma 3 miesiące i od początku się otwarcie pisze o kolorze paszportów urystów"- a tu nagle zaskoczenie Petro Poroszenko zamroził współpracę wojskową Ukrainy z Rosją. To krzyżuje kremlowskie plany modernizacji armii"

Normalnie szok... musi Ukraińcy nie będą brać kasy od najeźdźców...

Lipek napisał: Nasz kremlowski propagandysta balans znów w natarciu".

Sorry, ale z potomkami rezunów z pod czerwono-czarnej flagi nie będę dyskutował...

Wracając jeszcze do tematu Ukrainy; to od zawsze pisałem tu, że w naszym interesie jest stabilna i przewidywalna Ukraina. Niestety wszystko wskazuje na to, że ten kraj się właśnie rozpada na naszych oczach. Łudziłem się trochę, że nowo wybrany prezydent podejmie jakieś działania w kierunku ratowania kraju, ale zrobił zupełnie odwrotnie. Bo zamiast się próbować dogadać z mieszkańcami wschodniej części Ukrainy, wybrał rozwiązanie siłowe. A to oznacza wojnę domową na wschodzie kraju, terror banderowskich bojówek i pewnie kolejne majdany...

I jeszcze jedno, ale chyba najważniejsze w tej całej sprawie: Ukraina jest niewypłacalnym bankrutem! Jeżeli liczyli na to, że wystarczy zrobić Majdan, a zaraz popłynie rzeka miliardów euro i dolarów, to się bardzo przeliczyli. Może do jesieni jakoś dociągną, ale prawdziwy dramat zacznie się zimą, gdy zabraknie gazu i całkiem stanie przemysł [poznany Ukrainiec niedawno mi opowiadał, że u nich w mieszkaniach ciepło bo grzeją gazem i nawet liczników nie mają, bo płacą niewielki ryczałt - chyba mnie nie cyganił?].

Sorry, ale z potomkami rezunów z pod czerwono-czarnej flagi nie będę dyskutował..."

Odwaga bardzo staniała, odkąd wymyślono internet...
Skończyły się argumenty ad meritum, więc pozostały tylko ad personam? Na dodatek słabe, żałosne, świadczące o miałkości umysłowej. Coś słabo wyszkolili na kursie, słabiutko...

Słusznie, nie dyskutuj. Bo nie masz ani argumentów, ani pojęcia czym jest dyskusja.

Lipek moje szczere gratulacje!!! Bo właśnie wręcz idealnie opisałeś swoje tu popisy na forum hehehe...

Co do odwagi to akurat tak się składa, że w czasach gdy za odwagę można było bardzo mocno oberwać, to ja pod łóżkiem się nie chowałem...

Co do Ukrainy to jest już niewypłacalnym BANKRUTEM! I to chyba jest na dłuższą metę jeszcze gorsze dla nich, niż wojna domowa...

Jeżeli liczyli na to, że wciągną Europę do wojny z Rosją - to się przeliczyli. Bo jak Europa zobaczyła niejakiego Muzyczkę i jak palą ludzi w Odessie, to się Europie wyraźnie odmieniło.

P.S.
Tak się składa, że mam kontakty z Ukraińcami, kiedyś częste a obecnie tak 2-3 razy w miesiącu. W zdecydowanej większości są to sympatyczni ludzie stroniący od polityki. I ja im życzę jak najlepiej! Bo i w naszym interesie nie jest drugi Liban czy Irak tuż za naszą wschodnią granicą.

No prosze, Balans sie nawrocil:)

Ciesze sie, ze w koncu zrozumial, ze Ukraincy to: W zdecydowanej większości sympatyczni ludzie" !

A nie tak dawno pisal, ze:

Neo-banderowcy i faszyści ze "Swobody to nie jest już "polityczny plankton, bo to oni właśnie rządzą obecnie Kijowem. "

No ale ciezko podtrzymywac takie teorie skoro:

Oficjalnie wyniki wyborów prezydenckich, wskazują na bardzo słabe rezultaty ukraińskich nacjonalistów. Lider Zjednoczenia Ogólnoukraińskiego „Swoboda” Ołeh Tiahnybok, uzyskał dopiero dziesiąty wynik. Zagłosowało na niego 210,5 tysiąca osób, a więc 1,16%.

Tuż za Tiahnybokiem uplasował się lider Prawego Sektora, Dmytro Jarosz. Na kandydata radykałów z Majdanu, zagłosowało 127,8 tys. ludzi a więc 0,70%

Idźcie stąd precz! Natychmiast!

Mieszkańcy Ługańska żądają, aby prorosyjscy separatyści z tzw. Ługańskiej Republiki Ludowej opuścili miasto.

W sieci pojawiły się zdjęcia ulotek, w których, mieszkańcy Ługańska apelują: „usuńcie barykady, nie chowajcie się za plecami cywili, wyjdźcie z miasta, to będzie najlepsze, co możecie dla nas zrobić”.

http://kresy24.pl/52322/idzcie-stad-precz-natychmiast/

Balans w każdym kraju znajdują się narodowcy/na Ukrainie nazwali się banderowcami/ ale to nie znaczy ,że mają oni realną władzę, chociaż ostatnio krajach takich jak Francja zdobywają coraz większy udział w wyborach. Na Ukrainie banderowcy mają taki sam odsetek i poparcie jak narodowcy w Polsce jak również podobne cele.

AUTOKOREKTA:

Napisałem tu kilka dni temu, że na polecenie naszego nowego Wielkiego Brata wykonujemy na ich komendę służalczy aport".

Musiał to widocznie przeczytać nasz Minister Spraw Zagranicznych, bo sprostował: Polska Amerykanom obi laskę", a oni w zamian traktują nas jak murzynów [ten tekst ukazał się oficjalnie w prasie, więc proszę go nie cenzurować].

W tym miejscu muszę przyznać, że po raz pierwszy zgadzam się z Radosławem Sikorskim!

A jak to się ma do tematu wątku? Ano tak, że za zwyczajowe już poklepanie po plecach", na polecenie Hamburgerów wkładamy przysłowiowe palce między drzwi [Pomarańczowa Rewolucja, Majdan itp.], a później płaczemy, że nam robią ziazi i nikt nas poważnie nie traktuje. O sympatii do nas już nie wspominając...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie