kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 ostatnio będąc na wykopkach znalazłem dwa zbiorowe groby, z początku myślałem że to zwykłe górki ziemi , ale na mapach jest zaznaczony cmentarz. Czy ktoś wie jak to potwierdzić i gdzie się trzeba udać żeby coś z tym zrobiono ? Bo w mojej miejscowości nikt o tym nie wie, jak się pytałem,a nasza kronika parafialna zaczyna się od 1870 roku i tam też nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Trzeba mieć fantazję, żeby na cmentarzu kopać....Dwa- proboszcz, skoro wiadomo, że tam jest/był cmentarz.Trzy- cmentarz a zbiorowe groby, to trochę nie bardzo pasuje... Chyba, że porządki po epidemii, wojnie, innym kataklizmie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Wypada tylko pogratulować pomysłu kopania na cmentarzu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 źle mnie zrozumieliście , ja tam nie kopałem tylko chcę to miejsce upamiętnić bo nikt o nim niewie i chciałem się dowiedzieć co mógłbym zrobić w tym celu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Może koledze chodzi o to, że poszedł kopać na te górki ziemi", a po tym incydencie jak natrafił na te groby, zerknął na mapy i okazało się, że to cmentarz?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Zgłoś to księdzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Nie będę się pastwił, ale dziwna kolejność:znalazłem dwa zbiorowe groby" a mapach jest zaznaczony cmentarz"Tak jak napisałem- proboszcz, samorząd, szukaj kontaktu z poprzednimi mieszkańcami. Jak się domyślam Ziemie nibyOdzyskane, a takie mają prężne środowisko wysiedlonych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 no to jest w okolicach poznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 chcę to miejsce upamiętnić bo nikt o nim niewie"niestety taka jest kolej rzeczy. na nas za 200 lat też będzie stał hipermarket. i co? i nic. jak chcesz upamiętnić to zapal świeczkę w święto zmarłych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 to chyba nie jest odpowiednie podejście ale to tylko moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Pewnie są choleryczne mogiły pełno tego pod poznaniem niekiedy wyglądają podobnie do gródków. Ja bym nie kopał bo raz że miejsce uświęcone a 2 to że może być po innej zarazie kto wie co w tej ziemi siedzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saku39 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Jak nikt o nim nie wie skoro jest na mapie?Co to za mapa?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 niemiecka mapa Czerniejewa z 1940 roku i jakaś polska z 1935 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 Tu są fragmenty tych map Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 a tu fragment mapy polskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 w tym miejscu są dwa chyba zbiorowe groby bo mają po 3m długości i około 2 m szerokości i są otoczone wałem ziemi, wszystko było obrośnięte wysoką trawą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Lednogóra obok Jez. Lednica?Jeśli tak, to o tym cmentarzu i wiadomo, i nawet jest m.in. jemu poświęcona publikacja o nieczynnych cmentarzach ewangelickich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 czerwonym zaznaczyłem miejsce tych grobów a zielonym Lednogórę ( okolice dworca kolejowego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Patrząc, że to jeśli okulary mnie nie mylą obok torów kolejowych, to zgłoś np do IPN. I wcale nie żartuję...Jeśli faktycznie trafiłeś na masowy grób, to nie zrobili go tam kosmici... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil97123 Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 nie groby nie są przy torach , linia kolejowa jest zaznaczona na zielono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Moja koleżanka małżonka coś kiedyś wspominała, że do lepszego okulisty powinienem iść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
excavator Napisano 2 Marzec 2014 Share Napisano 2 Marzec 2014 8% mężczyzn jest daltonistami i okulista nic na to nie poradzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.