Skocz do zawartości

zbiorowe groby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ostatnio będąc na wykopkach znalazłem dwa zbiorowe groby, z początku myślałem że to zwykłe górki ziemi , ale na mapach jest zaznaczony cmentarz. Czy ktoś wie jak to potwierdzić i gdzie się trzeba udać żeby coś z tym zrobiono ? Bo w mojej miejscowości nikt o tym nie wie, jak się pytałem,a nasza kronika parafialna zaczyna się od 1870 roku i tam też nic nie ma.
Napisano
Trzeba mieć fantazję, żeby na cmentarzu kopać....

Dwa- proboszcz, skoro wiadomo, że tam jest/był cmentarz.

Trzy- cmentarz a zbiorowe groby, to trochę nie bardzo pasuje... Chyba, że porządki po epidemii, wojnie, innym kataklizmie...
Napisano
źle mnie zrozumieliście , ja tam nie kopałem tylko chcę to miejsce upamiętnić bo nikt o nim niewie i chciałem się dowiedzieć co mógłbym zrobić w tym celu
Napisano
Nie będę się pastwił, ale dziwna kolejność:

znalazłem dwa zbiorowe groby"

a mapach jest zaznaczony cmentarz"

Tak jak napisałem- proboszcz, samorząd, szukaj kontaktu z poprzednimi mieszkańcami. Jak się domyślam Ziemie nibyOdzyskane, a takie mają prężne środowisko wysiedlonych...
Napisano
chcę to miejsce upamiętnić bo nikt o nim niewie"

niestety taka jest kolej rzeczy. na nas za 200 lat też będzie stał hipermarket. i co? i nic. jak chcesz upamiętnić to zapal świeczkę w święto zmarłych.
Napisano
Pewnie są choleryczne mogiły pełno tego pod poznaniem niekiedy wyglądają podobnie do gródków. Ja bym nie kopał bo raz że miejsce uświęcone a 2 to że może być po innej zarazie kto wie co w tej ziemi siedzi:)
Napisano
w tym miejscu są dwa chyba zbiorowe groby bo mają po 3m długości i około 2 m szerokości i są otoczone wałem ziemi, wszystko było obrośnięte wysoką trawą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie